Rusia a interzis orice tip de lichide la bordul avioanelor înaintea Olimpiadei de la Soci

Rusia a interzis orice tip de lichide la bordul avioanelor înaintea Olimpiadei de la Soci

Autorităţile ruse au interzis transportarea oricărui lichid la bordul avioanelor de linie, chiar şi în cele mai mici cantităţi, potrivit autorităţilor aeroportuare, cu o lună înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci şi după cele două atentate sângeroase din decembrie.

Noile reguli interzic “orice lichid, inclusiv produse de igienă, cosmetice, medicamente, aerosoli şi geluri, în orice cantitate" la bordul aeronavelor, indică un comunicat disponibil miercuri pe site-ul aeroportului Şeremetievo din Moscova.

Comunicatul nu precizează perioada cât vor fi valabile restricţiile, însă presa rusă a indicat că ar fi vorba de un interval de două luni, adică până la sfârşitul JO de iarnă de la Soci, care se vor desfăşura între 7 şi 23 februarie, urmate de Jocurile Paralimpice (7-16 martie).

Regulile aflate în vigoare până acum interziceau lichidele în cantităţi mai mari de 100 ml, precizează agenţia franceză de presă. Potrivit agenţiei ruse RIA Novosti, preluată de Agerpres, noile restricţii au fost adoptate de Agenţia aviaţiei civile Rosaviaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe media ruse au raportat aplicarea acestor noi reguli în aeroporturile din Moscova, o jurnalistă a postului de radio Echo fiind nevoită să renunţe la picăturile sale de nas la intrarea în avion.

Potrivit altor mijloace de informare însă, ar exista excepţii pentru aducerea medicamentelor la bord, atât timp cât se prezintă şi o prescripţie medicală pentru acestea.

Un dispozitiv de securitate întărit a intrat marţi în vigoare în Rusia, conform unui decret al preşedintelui Vladimir Putin, în apropierea JO de la Soci. Măsurile de securitate excepţionale au fost hotărâte cu mult timp în urmă, în special în vederea prevenirii unor eventuale atentate, în contextul în care liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, a făcut apel în iulie la împiedicarea desfăşurării Jocurilor de la Soci “prin toate mijloacele posibile".

Temerile privind posibile atentate în timpul JO au fost accentuate de două atentate sinucigaşe nerevendicate la Volgograd, în sudul ţării, care au făcut, în total, 34 de morţi, la 29 şi 30 decembrie.