Editura Evenimentul si Capital

RUPTURĂ ÎNTRE IOHANNIS ȘI CIOLOȘ. Președintele României A FOST UMILIT DE BULGARI pentru că premierul Dacian Cioloș NU L-A AVERTIZAT de schimbarea politicii guvernului de la Sofia. CULISELE "NAUFRAGIULUI" FLOTEI DE LA MAREA NEAGRĂ.

16-06/iohannis-ciolos-parada-ziua-nationala-465x390
Autor: | | 16 Comentarii | 3050 Vizualizari

Recentul incident diplomatic de la Sofia, modul în care a președintele României a fost pus într-o situație neplăcută de premierul bulgar atunci când a adus în discuție crearea unei flote română-turco-bulgare în Marea Neagră are, potrivit unor surse guvernamentale, o explicație destul de simplă. Ea ne-a fost dezvăluită în urmă cu câteva zile de un diplomat român, fiind de atunci în curs de verificare, dar spre surprinderea multora a fost confirmată în cursul zilei de ieri de către premierul bulgar Boiko Borisov. Refuzul bulgarilor fusese comunicat cu o săptămână înaintea vizitei oficiale a prședintelui Iohannis, numai că mesajul nu a ajuns la el. Cel care trebuia să o facă era premierul Dacian Cioloș. O frază-cheie din declarația premierului Borisov de ieri a fost: "Am crezut că omologul meu român m-a înțeles, și din acest motiv acest subiect nu a fost discutat la conferința de presă". Omologul nu a înțeles...

Vă reamintim că în cursul unei vizite oficiale la Sofia, în 15 iunie președintele României Klaus Iohannis a ridicat în cursul unei conferințe de presă comune cu președintele bulgar problema unei forțe navale comune în Marea Neagră. Inițial părea că asistăm la un exercițiu diplomatic reușit de București înaintea summitului NATO de la Varșovia. Numai că apoi lucrurile au luat-o razna...

BOIKO BORISOV, premierul bulgar, pe 16 iunie, a aruncat toate negocierile în aer: "(...)Se pare că mulți oameni au uitat ce înseamnă războiul. Cred că Bulgaria nu poate fi atacată de Rusia. Ei (rușii - n.r.) au un alt tip de acțiune pe teritoriul Bulgariei, primordial economică, dar sunt convins că în ceea ce privește rachetele și tancurile, nu au asemenea idei. În urmă cu o săptămână, am vorbit cu premierul român, ieri cu președintele român și le-am spus nu numai despre pozițiile și rădăcinile noastre istorice, dar și ce s-a întâmplat în ultimii ani. În plus, să nu uităm când la Ankara, Erdogan și Putin puneau la cale South Stream pe o traiectorie turcească, iar președintele rus amenința cu degetul Bulgaria. Atunci, niciunul dintre colegii și vecinii mei nu a sărit în apărarea mea. În plus, am avut niște conflicte serioase, când a trebuit să apăr interesele noastre naționale, fie că era vorba de conducta Burgas-Alexandroupolis, fie de South Stream, fie de Belene. Acum, nu văd niciun motiv să vorbim despre flota de fregate. Depășește limitele a ceea ce pot eu. Am să le cer explicații miniștrilor mei, dacă au făcut asemenea promisiuni”

Într-o intervenție în Parlamentul bulgar, în cursul zilei de vineri, 24 iunie, premierul bulgar a reluat explicațiile. Potrivit șefului executivului bulgar, problema a fost ridicată de către premierul român Dacian Cioloș, care și-a exprimat dorința privind semnarea unui memorandum, scrie BTA, agenția de presă de la Sofia. BORISOV I-A COMUNICAT REFUZUL GUVERNULUI SĂU DE A SEMNA UN ASEMENEA MEMORANDUM!

''I-am spus că avem multe probleme de rezolvat și că țara noastră a făcut multe în cadrul NATO: avem soldați în Afganistan, efectuăm training-uri, avem o bază în Novo Selo. Până la 5.000 de soldați trec prin training-uri în fiecare an. Am dovedit că suntem un membru loial al NATO'', a declarat premierul bulgar, adăugând: ''Am menționat, de asemenea, lipsa de solidaritate din partea țărilor NATO când președintele (rus Vladimir) Putin a afirmat la Ankara că South Stream devine Turkish Stream. Nu există nici o solidaritate din partea NATO nici acum, când trebuie să plătim pentru echipamentul comandat pentru proiectul centralei nucleare de la Belene, în timp ce două reactoare comandate au ajuns în Turcia''. 

Mai mult, Boiko Borisov a spus: 

''Am crezut că omologul meu român m-a înțeles, și din acest motiv acest subiect nu a fost discutat la conferința de presă. O săptămână mai târziu, președintele român a abordat din nou subiectul (...). Cred că se referea la Turcia, România, Ucraina și Georgia. I-am răspuns în același mod (...)'', a spus Borisov.

Cu alte cuvinte, bulgarii ne refuzaseră înaintea întîlnirii la nivel înalt Iohannis-Plevneliev, dar la București reacția acestora s-a pierdut în ceață. La această oră se caută vinovații de sincopa de comunicare dintre premierul Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis, se încearcă să se vadă dacă în NOTA de ÎNTÂLNIRE elaborată după întrevederea dintre Cioloș și Borisov a fost menționat refuzul bulgarilor. Dacă da, de ce nu a fost informat președintele României, iar dacă nu, de ce s-a omis acest element esențial de politică externă, iar președintele României a fost pus într-o situație cel puțin neplăcută. În mod cert, Klaus Iohannis nu s-a trezit vorbind despre un proiect inexistent...

DOVADA CĂ PROIECTUL FLOTEI DIN MAREA NEAGRĂ A EXISTAT.

În ianuarie 2016, MApN anunţă pe siteul Guvernului României priorităţile strategice pe anul 2016. Printre ele se numără „Lansarea iniţiativei pentru constituirea unei Grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată în Marea Neagră / Black Sea Flotilla”, obiectiv strategic cu număr de cod K-22, cu termen de execuţie februarie 2016-octombrie 2016.

În februarie 2016, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm spune:Vom continua rotaţia navelor militare americane în Marea Neagră, dar acestea nu vor atinge un nivel care să poata rivaliza cu prezenţa navală rusă în Marea Neagră. În timp ce vom continua să furnizăm capacităţi credibile de descurajare celor trei aliaţi NATO de la Marea Neagră, va depinde de aceste naţiuni să conlucreze şi mai strâns pentru a întări securitatea lor comună, mai ales în domeniul capacităţilor navale. Există multe lucruri pe care aceste trei state le pot face şi ar trebui să le facă pentru a întări capacităţile militare ale NATO în Marea Neagră şi în regiunea Mării Negre. Primul pas ar fi să aibă întâlniri frecvente la nivel înalt şi la nivel de lucru pentru a discuta contextul de securitate, capacităţile lor şi cum pot lucra împreună. Statele Unite sunt bucuroase să joace un rol de sprijin în această privinţă”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate