Rovana Plumb REACȚIONEAZĂ DUR la acuzațiile lui Iohannis: „Este un demers electoral al Președintelui” . Ce se întâmplă cu FONDURILE EUROPENE

Rovana Plumb REACȚIONEAZĂ DUR la acuzațiile lui Iohannis: „Este un demers electoral al Președintelui” . Ce se întâmplă cu FONDURILE EUROPENE

Rovana Plumb îi răspunde lui Klaus Iohannis după ce președintele a acuzat miercuri că datele privind fondurile europene nu sunt aduse la zi pe site-ul instituției.

„Este un demers electoral al Președintelui. Guvernul PSD-ALDE a adus România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene la media Uniunii Europene, în special în 2017.

 Media Uniunii Europene e 18% și pot să vă dau azi o știre, pe site-ul Comisiei Europene, rata de absorbție a României este de 17%. Suntem pe aceeași linie cu Belgia și Olanda”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, pentru Antena 3.

Reamintim declarațiile președintelui Klaus Iohannis: „Atenţionarea mea vine în următorul sens: Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune. Sunt bani de care putem să beneficiem, bani care trebuie folosiţi pentru dezvoltarea României. Ar fi păcat să nu folosim aceşti bani care au fost alocaţi României pentru dezvoltare", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că România dispune, teoretic, pentru perioada de finanţare 2014-2020, de fonduri europene în valoare de 31,3 miliarde de euro, iar din aceşti bani până în prezent au fost folosiţi 4,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 15,8%. 

„Perioadele de finanţare sunt construite pe perioade de câte şapte ani. Acum ne aflăm în perioada de finanţare 2014-2020. Am trecut de jumătate şi din 31 de miliarde până acum nu am folosit nici măcar 5”, a spus Iohannis. 

El a menţionat că acestea sunt date oficiale aflate pe site-urile Comisiei Europene şi ale Guvernului. „În dorinţa de a prezenta o informare exactă am căutat cele mai noi date atât de pe site-urile Guvernului, cât şi ale Comisiei Europene. Ultima postare care a fost găsită pe vreun site al Guvernului României este din 2 februarie. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că poate se ascunde ceva, alţi vor crede că poate au avut altă treabă decât să informeze”, a afirmat şeful statului, subliniind că datele de pe site-ul Comisiei Europene sunt la zi. 

El a explicat că fondurile europene se compun din două categorii mari: fondurile de coeziune, care sunt folosite pentru dezvoltare, fondurile care sunt folosite pentru a cofinanţa agricultura şi alte fonduri mai mici.  În ceea ce priveşte fondurile de coeziune, preşedintele Iohannis a menţionat că România poate folosi aproximativ 23 de miliarde de euro din cele 31 de miliarde de euro, iar aproximativ 8% sunt pentru politica agricolă comună şi sume mai mici pentru alte fonduri. 

El a arătat că fondurile pentru coeziune "nu sunt bani pe care ne obligă cineva să-i folosim într-un anume fel, ci sunt bani care pot fi folosiţi pentru a dezvolta România". Iohannis a precizat că aceşti bani pot fi folosiţi, de exemplu, pentru construcţia de autostrăzi, de spitale şi a unor reţele de apă. 

„Depinde de noi, mai exact de cei care concep proiecte cum folosim aceşti bani şi cum punem proiectele în operă, Din 23 de miliarde de euro cât putem să folosim pentru dezvoltarea României, pentru autostrăzi, spitale, reţele de apă şi multe altele noi până acum am folosit 2,2 miliarde de euro (...) nici măcar o zecime şi suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate”, a subliniat şeful statului. 

Preşedintele Iohannis a arătat că rata de contractare, respectiv proiectele depuse şi acceptate care pot intra la finanţare, este de 40% din banii alocaţi României. „Nici măcar pentru jumătate din 23 de miliarde nu avem proiecte depuse. E foarte târziu. Aceste proiecte trebuie elaborate cu sprijinul ministerelor, agenţiilor”, a spus şeful statului.