Editura Evenimentul si Capital

Romsilva ajută exportatorii să-și crească profitul şi a plătit până în acest moment unei firme din Marea Britanie aproape un milion de euro

Cam așa arată o unitate de cazare a muncitorilor care ar trebui să fi e echipată corespunzător cu duș și mașină de spălat
Autor: | | 2 Comentarii | 994 Vizualizari

Regia de stat a plătit aproape un milion de euro pentru certificarea pădurilor din proprietate și pentru elaborarea unui manual de bune practici

Atestarea pădurilor din România, prin care se urmărește exploatarea în condiții optime a lemnului, s-a transformat, dintr-o intenție nobilă, într-o afacere.

Potrivit unor surse consultate de „Evenimentul zilei”, Romsilva a plătit până în acest moment unei firme din Marea Britanie aproape un milion de euro pentru certificarea la standarde mondiale a unor păduri aflate în administrarea Regiei. Documentul, de tip Forest Stewardship Council (FSC), reprezintă „un certificat de bună purtare” pentru firmele care exploatează păduri în condiții optime.

„Pensiuni mobile”

Consecința imediată a acestei certificări a fost aceea că marii exportatori care operează în România au numai de câștigat. Lemnul exploatat în condiții moderne, prietenoase cu mediul, este mai scump și mai căutat, mai ales pe piața din Japonia. „Favorizați sunt marii exportatori, cum ar fi Holzindustrie Schweighofer care exportă la un preț mai bun lemnul procesat în condiții care îndeplinesc standardele. Îndeosebi pe piața din Japonia. Romsilva nu are nimic de câștigat, deoarece lemnul necertificat pe care-l vinde are același preț cu lemnul certificat FSC, ba uneori chiar mai scump”, susține un lucrător din sistem care cunoaște foarte bine situația din teren. El continuă și arată că certificarea pădurilor este utilă, însă Manualul elaborat de Romsilva nu este realist.

„Se regăsesc în document o mulțime de cerințe care nu pot fi îndeplinite. Începând cu condițiile de cazare a muncitorilor care lucrează în păduri, absența drumurilor de coastă - care să permită scoaterea din pădure a copacilor în condiții civilizate - și până la lipsa echipamentului de protecție. Nu pot fi respectate aceste standarde fără o finanțare adecvată”, susține aceeași sursă.

În manualul de proceduri privind managementul forestier se arată că „politica generală este de a încuraja cazarea muncitorilor în cabane sau în afara pădurii. În situația cazării în pădure se va urmări respectarea condițiilor de cazare conform cerințelor ILO, care presupun existența următoarelor: dormitor, bucătărie + cămară alimente, loc servit masa, persoană autorizată și verificată periodic pentru prepararea hranei, asigurarea apei potabile suficiente, condiții igienă personală /duș, condiții spălat îmbrăcăminte, grup sanitar/ latrină”. În realitate, muncitorii forestieri sunt cazați cu săptămânile în condiții proprii Evului Mediu. Lucrătorii forestieri dorm într-un soi de vagoane pe roți, se încălzesc cu sobe improzivate, fără apă curentă, nici vorbă de duș, fără wc-uri și fără a avea unde săși spele hainele.

Drumurile de coastă, nexistente

O altă problemă indicată de manualul Romsilva este aceea a protejării cursurilor de apă din munți. Documentul vorbește de constituirea unor zone tampon, cu lățimi de 5-10 metri. „Se recomandă evitarea traversării acestor zone tampon, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se vor amplasa podețe sau tuburi în locurile de traversare a cursurilor de apă”, se arată în documentul Romsilva.

Aceasta este cea mai gravă problemă a exploatării forestiere din România. „40% din lemnul din țara asta se scoate prin albiile pâraielor, nu există drumuri de coastă, nici măcar proiectate”.

Contractul cu preț secret

Romsilva ne-a comunicat că în acest moment are certificat FSC pentru management forestier pentru 2,32 de milioane de hectare de pădure. „Pentru furnizarea serviciilor de certificare, RNP – Romsilva a încheiat, încă din anul 2010, după organizarea unei proceduri de achiziție publică, un contract de prestări servicii cu organismul de certificare Soil Association Woodmark Programme din Marea Britanie. Ultimul certificat FCS a fost obținut în anul 2013, se arată în răspunsul transmis de Romsilva către EVZ. Am verificat în sistemul de achiziții publice pentru a descoperi licitația de care vorbește compania de stat dar nu am găsit nicio referire la câștigătorul competiției. Am mai întrebat la Romsilva care este valoarea exactă a acestui contract. Deși este deținută în totalitate de stat și ar trebui să răspundă la toate chestiunile de interes public, Regia ne-a comunicat faptul că „referitor la sumele plătite de RNP - Romsilva pentru aceste servicii, considerăm că această informație nu se încadrează în prevederile Legii 544/2001”, susține într-o adresă directorul general, Adam Crăciunescu.

Lemn prelucrat de 460 de milioane de euro

Conform datelor raportate pe anul trecut, Holzindustrie Schweighoffer ocupă primul loc, dacă se ține cont de cifra de afaceri, printre firmele din România care se ocupă cu prelucrarea lemnului prin tăiere și rinduire. Lemnul tăiat și apoi, de obicei, exportat de către compania austriacă s-a ridicat la o valoare de 2.004.696.732 de lei. Altfel spus, 466 de milioane de euro. Pe locul doi, la mare distanță, s-a aflat compania Kastamonu România SA, cu o cifră de afaceri de 540.031.931 de lei, de patru ori mai puțin față de primul loc. Kastamonu En tegre, acționarul majoritar al Kastamonu Ro mânia (fosta Prolemn), este membră a Hayat Holding, cel mai mare trust turcesc din industria lemnului și unul dintre jucătorii mondiali de top din domeniu. Pe ultima treaptă a podiumului se află Aviva SRL din Maramureș cu o cifră de afaceri de 194.065.068 de lei. (Marian Păvălasc)




Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate