Editura Evenimentul si Capital

Romsilva ajută exportatorii să-și crească profitul şi a plătit până în acest moment unei firme din Marea Britanie aproape un milion de euro

Cam așa arată o unitate de cazare a muncitorilor care ar trebui să fi e echipată corespunzător cu duș și mașină de spălat
Autor: | | 2 Comentarii | 1016 Vizualizari

Regia de stat a plătit aproape un milion de euro pentru certificarea pădurilor din proprietate și pentru elaborarea unui manual de bune practici

Atestarea pădurilor din România, prin care se urmărește exploatarea în condiții optime a lemnului, s-a transformat, dintr-o intenție nobilă, într-o afacere.

Potrivit unor surse consultate de „Evenimentul zilei”, Romsilva a plătit până în acest moment unei firme din Marea Britanie aproape un milion de euro pentru certificarea la standarde mondiale a unor păduri aflate în administrarea Regiei. Documentul, de tip Forest Stewardship Council (FSC), reprezintă „un certificat de bună purtare” pentru firmele care exploatează păduri în condiții optime.

„Pensiuni mobile”

Consecința imediată a acestei certificări a fost aceea că marii exportatori care operează în România au numai de câștigat. Lemnul exploatat în condiții moderne, prietenoase cu mediul, este mai scump și mai căutat, mai ales pe piața din Japonia. „Favorizați sunt marii exportatori, cum ar fi Holzindustrie Schweighofer care exportă la un preț mai bun lemnul procesat în condiții care îndeplinesc standardele. Îndeosebi pe piața din Japonia. Romsilva nu are nimic de câștigat, deoarece lemnul necertificat pe care-l vinde are același preț cu lemnul certificat FSC, ba uneori chiar mai scump”, susține un lucrător din sistem care cunoaște foarte bine situația din teren. El continuă și arată că certificarea pădurilor este utilă, însă Manualul elaborat de Romsilva nu este realist.

„Se regăsesc în document o mulțime de cerințe care nu pot fi îndeplinite. Începând cu condițiile de cazare a muncitorilor care lucrează în păduri, absența drumurilor de coastă - care să permită scoaterea din pădure a copacilor în condiții civilizate - și până la lipsa echipamentului de protecție. Nu pot fi respectate aceste standarde fără o finanțare adecvată”, susține aceeași sursă.

În manualul de proceduri privind managementul forestier se arată că „politica generală este de a încuraja cazarea muncitorilor în cabane sau în afara pădurii. În situația cazării în pădure se va urmări respectarea condițiilor de cazare conform cerințelor ILO, care presupun existența următoarelor: dormitor, bucătărie + cămară alimente, loc servit masa, persoană autorizată și verificată periodic pentru prepararea hranei, asigurarea apei potabile suficiente, condiții igienă personală /duș, condiții spălat îmbrăcăminte, grup sanitar/ latrină”. În realitate, muncitorii forestieri sunt cazați cu săptămânile în condiții proprii Evului Mediu. Lucrătorii forestieri dorm într-un soi de vagoane pe roți, se încălzesc cu sobe improzivate, fără apă curentă, nici vorbă de duș, fără wc-uri și fără a avea unde săși spele hainele.

Drumurile de coastă, nexistente

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate