Editura Evenimentul si Capital

Anchetați PENAL în România, kazahii de la ROMPETROL sunt interesați de extinderea pe PIAȚA TURCĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 185 Vizualizari

Deși traversează o situație dificilă în România, fiind cercetat penal și având activele puse sub sechestru de procurori, grupul KazMunaiGas (noua denumire a grupului Rompetrol) are în plan extinderea în zona Mării Negre. După socotelile eșuate în vederea intrării pe piața ucraineană, având în vedere situația politică a vecinilor de la Kiev, kazahii își îndreaptă acum atenția către piața turcă, scrie economica.net

"Strategia noastră este susţinută în mare parte de lanţul nostru valoric şi nu există schimbări majore. Planurile noastre prevedeau investiţii în România, Bulgaria, Georgia, Turcia şi Ucraina. Acestea erau principalele zone de interes pentru noi, pentru că avem logistică şi reţele bune pentru a opera în aceste ţări. Avem un număr destul de mare de produse petroliere pe care le putem muta din zona angro în zona de retail. În fiecare piaţă se întâmplă lucruri diferite, care schimbă mediul de afaceri şi abordarea modului în care derulăm activităţile în aceste ţări. Cea mai mare schimbare este în Ucraina. Este o ţară ce a avut parte de turbulenţe, dar este încă atractivă din punct de vedere al cererii. Riscul comercial în această ţară este însă în acest moment destul de mare. Nu plănuim să facem ceva în viitorul apropiat, dar suntem mereu atenţi, pentru a găsi acel mod sigur în care să abordăm piaţa – eventuali parteneri în guvern, angajamente ferme în ceea ce priveşte furnizarea pe termen lung, lucruri care ne permit să avem o amprentă bună în aceste pieţe. Turcia este de interes pentru noi, deoarece rata maşinilor per locuitor este una dintre cele mai mici din regiune, deci potenţialul în zona de retail este foarte mare", a declarat pentru ECONOMICA.NET Azamat Zhangulov, senior vice-president al KMG Internaţional.

KazMunaiGas are deja deschisă în Turica o subsidiară încă din 2011, special creată pentru a identifica posibilitățile de extindere pe piața turcă, teren ce poate fi deservit de carburanți produși de rafinăria Petromdia. Kazahii nu au însă o rețea de retail. Oficialii nu au oferit foarte multe detalii după ce și-au anunțat intenția de a pătrunde pe piața turcă, însă susțin că au în vedere o listă de zece companii care sunt de interes pentru ei.

"Sunt câteva proiecte, legate mai ales de zona de retail, de achiziţii. Unele proiecte au fost de vânzare, altele sunt acum – asta e ce vă pot spune în mare. Nu există o ţintă clară, să spunem 100 de benzinării, piaţa din Turcia este destul de diferită, nu poţi să le cumperi pur şi simplu. Există unele companii care sunt de vânzare din când în când. Noi ne uităm la oportunităţi, iar dacă vom materializa aceste oportunităţi, vă vom anunţa atunci când vom semna o înţelegere. Piaţa din Turcia este destul de structurată, sunt probabil 10 companii de mărimea celor care ne interesează pe noi. Ne este uşor să înţelegem ceea ce se întâmplă pe piaţă. Avem relaţii cu toate aceste companii, sau cel puţin cu cea mai mare parte dintre ele şi ştim când, cum şi de ce", a spus Zhangulov.

Oficialul a anunțat că nu ia în calcul negocierea achiziției unei anumite companii, și nici nu a oferit detalii despre costurile pe care grupul este dispus să le suporte în vederea unei achiziții în Turcia.

"Nu suntem în discuţii să cumpărăm o companie deoarece, dacă procedezi în acest mod, preţul ar fi absolut exagerat. Nu este cea mai bună strategie pe care să o aplici într-o astfel de regiune", a spus Zhangulov.

Deținut de compania națională de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas, grupul KMG International desfășoară operațiuni în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 11 piețe principale. În România, grupul operează rafinaria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, cea mai mare din România, și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL şi 6 depozite.

În zona Mării Negre, grupul are reţele de benzinării în România, Bulgaria şi Georgia.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate