Editura Evenimentul si Capital

Românul care a primit premiul Nobel a fost vândut de Ceaușescu la vârsta de 15 ani

„Am plecat din România cu părinții mei, în 1978, la 15 ani. Condițiile de atunci din Germania erau mai bune decât cele din România. Am obținut mari satisfacții datorită educației din România”, Ștefan W. Hell, la Realitatea TV.
Autor: | | 128 Comentarii | 5299 Vizualizari

Stefan Hell și familia sa au plecat „legal” din România, vânduți de fostul dictator pe valută. În acea perioadă, au emigrat pe această cale zeci de mii de germani și șvabi.

Stefan W. Hell, proaspătul laureat al premiului Nobel pentru Chimie, a emigrat „legal” în Germania, în anul 1978, împreună cu familia sa. Pe atunci, ilustrul cercetător era elev în clasa a X-a la Liceul Nikolaus Lenau (Timișoara), după ce absolvise gimnaziul în orașul natal, Sântana (Arad). Atât rudele lui Hell, cât și autoritățile orașului natal, Sântana, relatează că familia cercetătorului a pleca legal din România. „Ceea ce știm este că, în 1978, familia a plecat legal din România. Nu au fugit. Au plecat cu pașapoarte”, spune Stefan Mackert, verișor îndepărtat al lui Hell.

Familia s-a dus în orașul Ludwigshafen, în Germania, unde se afla un unchi al tatălui lui Hell. „Îmi amintesc că ei au primit foarte repede pașapoartele ca să plece. Au plecat legal. Ceea ce nu știu însă este dacă au fost printre familiile de nemți așazis vândute de statul român, acestea erau informații care nu ajungeau la noi”, spune, pe de altă parte, Ana Gunther, verișoara primară a profesorului.

Afacere comunistă

Cert este că, în perioada 1962 – 1989, aproape toți etnicii germani care au părăsit țara, dacă nu au fugit clandestin au fost, de fapt, „vânduți” de statul român. „Existau în perioada respectivă aceste emigrări legale și doar în cazuri rarisime, statul român făcea excepție și nu solicita aceste sume de bani ”, a explicat Germina Nagâț, director de investigații la CNSAS.

Având în vedere că părinții lui Stefan W. Hell aveau studii – mama fiind învățătoare la școala generală din oraș, iar tatăl subinginer la o fabrică de mobile, este de presupus că România a „câștigat” de pe urma familiei câteva mii de mărci germane.

Despăgubiri pentru casă

Altfel nu se explică de ce statul român comunist a avut grijă să „despăgubească” familia Hell, plătind pentru casa pe care o lăsa în urmă în centrul orașului Sântana, pe strada Muncii. „Conform documentelor pe care le avem în primărie, știm că în anul 1978, când au plecat în Germania, soții Hell au primit de la statul român suma de 13.611,20 lei, ca despăgubire pentru casa lor de pe strada Muncii. În anul 2001, Stefan W. Hell a solicitat Prefecturii Arad retrocedarea imobilului în natură, ceea ce s-a și întâmplat în anul 2008”, a explicat Daniel Tomuța, primarul orașului Sântana.

„Recuperarea”, acțiunea stric-secretă

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate