Editura Evenimentul si Capital

Românilor nu le este dor nici de Nicolae Ceaușescu și nici de PCR! | ANTI-OPINIE

Mirel Curea
Autor: | | 22 Comentarii | 2242 Vizualizari

Un sondaj recent al Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), realizat pentru revista Sinteza, indică un fapt aparent stupefiant:

 52% din respondenți consideră că Partidul Comunist Român ar fi mai bun decât oricare dintre partidele actuale, iar 43% dintre aceștia l-ar vota astăzi pe Nicolae Ceaușescu, dacă ar candida pentru funcția de președinte.

Fără să fiu sociolog, sunt de părere că rezultatele sondajului nu stau câtuși de puțin sub semnul nostalgiilor comunist-ceaușiste, al dorului după acele vremuri nenorocite. Este ridicol să ne imaginăm că mai bine de jumătate din cei chestionați ar fi cei care, sau urmașii celor care, erau favorizații Epocii. Cei care trăiau bine erau puțini la număr, fie că ne referim la beneficiarii direcți ai sistemului locativ privilegiat al locuințelor de lux și de aprovizionare prin Gospodăria de Partid, fie că ne referim la categoria celor „descurcăreți”. Nu toată populația, ci doar o infimă parte, era alcătuită din activiști de partid de rang înalt, din ofițeri de miliție, de securitate, sau din lucrători în zonele de unde „procuratul” era la îndemână și care prin troc își asigurau un trai îndestulat. Cei mai mulți dintre români trăiau prost și, ceea ce este mult mai grav, într-o perpetuă umilință. Ne mai amintim, poate, unii dintre noi, cozile de sute de metri, de ore sau de zile, care se formau doar la zvonul că „se bagă” ceva, că „se dă” ceva - în vremea aceea nu „se vindea”, ci „se băga” și „se dădea” - frigul din case, din apartamentele blocurilor cenușii din prefabricate subțiri și igrasioase, de apa caldă „dată” - și asta „se dădea”, nu „curgea” ca orice apă – de curentul care „se lua”, de femeile care mureau pe masa de operații cu procurorul la cap, pentru că nu mărturiseau cine le-a provocat întreruperea de sarcină, de munca forțată, botezată „voluntară”, la care erau obligați elevii și studenții, în mai puține cuvinte, de frig, de foame, de sila amar-înghițită, de promiscuitatea generală, care apăsa- plumb.

Printr-un mecanism care ține de resorturile supraviețuirii ajunsesem, unii, să ne obișnuim cumva, ba chiar să luăm „la mișto” absurdul vieții pe care eram forțați s-o trăim. Celebrele bancuri cu Bulă au dinamitat percepția pe care propagandiștii regimului se străduiau cam fără convingere să ne-o imprime, aceea că suntem „oameni noi”, ai unei „Epoci de Aur” noi și ea, că ne așteaptă, pe noi și pe copiii noștri, pe copiii și nepoții lor, un viitor tot de aur, căci totul era și urma să fie de aur, întratât încât, când tinerii se căsătoreau, părinții erau nevoiți să cumpere câte zece stilouri chinezești, pentru ca din penițele topite, să se confecționeze verighete.

Drept pentru care, eu chiar nu cred că sondajul ăsta relevă ceva ce ar ține de nostalgii și regrete după binefacerile regimului trecut, în fapt, unul de toată jalea și mizeria. Cred mai degrabă că este vorba despre două sentimente materializate statistic de IRES. Primul, nemulțumirile aduse de cotidianul actual îi fac pe oameni să reacționeze, după același tipar care îl face pe bărbatul aflat într- o măruntă ceartă cu nevasta să-i strige că mai bine rămânea cu cea de care a divorțat, chiar dacă pe aceea a lăsat-o pentru că îl înșela pe la toate colțurile. Al doilea motiv pe care îl bănuiesc, unul serios de data aceasta, este lipsa de siguranță care domină vremurile de acum. Incertitudinile cu privire la ziua de mâine, sau chiar la ziua de astăzi, care acoperă cam toate aspectele vieții, de la asistența medicală și posibilitatea de a accede la ea, calitatea învățământului și capacitatea lui de a asigura un viitor copiilor, siguranța unui loc de muncă și măsura în care el acoperă nevoile de subzistență ale familiei, până la siguranța propriu-zisă, aceea care îl face pe om să fie liniștit când își lasă copilul la joacă, toate constituie ceea ce se cheamă „nevoi de bază”. Pe acest fond, în care nesiguranța tronează, unul în care ziua de mâine nu mai provoaca așteptări senine, ci doar spaime, nu se poate instala decât depresia. Iar când această depresie înfășoară cea mai mare parte a inșilor care alcătuiesc societatea, ea devine ceea ce se numește “depresie socială” și capătă evidențe statistice.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate