Editura Evenimentul si Capital

Românii strâng cureaua. Câți bani cheltuim pe mâncare

Autor: | | 0 Comentarii | 294 Vizualizari

Cheltuielile totale ale gospodăriilor au fost sub veniturile medii lunare cu aproape 400 lei, iar peste o treime din bani au fost folosiţi pentru produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, în ultimul trimestru din 2016, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS)

”Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul IV 2016, în termeni nominali, 3.085 lei pe gospodărie şi 1.168 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul IV 2016, în medie, de 2.692 lei lunar pe gospodărie (1.019 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale”, se arată în document.

Potrivit INS, veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.735 lei lunar pe gospodărie (1.035 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 350 lei lunar pe gospodărie (132 lei pe persoană).

”Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (58,4% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (22,5%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,5%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (11,3%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,9%)”, menţionează sursa citată de Agerpres.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

”Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,2%). conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2016, în medie, 34,8% din consumul gospodăriilor”, informează institutul.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X