Românii au stat, în medie, 8 ore fără curent în 2016

Românii au stat, în medie, 8 ore fără curent în 2016

Serviciile de distribuție ale curentului electric în România sunt cele mai proaste, în comparație cu cele ale statelor dezvoltate.

Potrivit unui calcul al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei un român a stat în beznă, anul trecut, în medie 8 ore.

Durata întreruperilor variază foarte mult, între cele opt zone de distribuţie a energiei electrice, dar şi între mediul urban şi cel rural.

Măsurătorile au fost făcute cu ajutorul indicatorului SAIDI (System Average Interruption Duration Index) considerat cel mai bun, deoarece cu el se poate calcula valoare medie a întreruperilor în reţea, programate și neprogramate, pentru fiecare utilizator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai puţin au stat în beznă - 232 de minute -  locuitorii din regiunea Muntenia Sud (Bucureşti, Ilfov, Giurgiu), deservită de italienii de la Enel, iar cel mai mult cei din Moldova, deserviţi de nemţii de la E.On (Delgaz Grid), 616 minute.

De asemenea, serviciile de distribuție pentru locuitorii din mediul rural sunt mult mai proaste față de cele ale locuitorilor din mediul urban.

În raportul ANRE se arată că „la nivel mediu pe ţară, indicatorul SAIDI pentru întreruperile planificate este de 63,24 min/an în mediul urban, respectiv de 326,54 min/an în mediul rural, iar SAIDI pentru întreruperile neplanificate este de 147 min/an în mediul urban, respectiv de 459 min/an în mediul rural. Se constată faptul că pentru mediul rural se înregistrează, în general, valori de două până la patru ori mai mari decât pentru mediul urban.”

Singurul lucru îmbucurător este că anul trecut s-a constat o creștere a calității distribuției față de 2015. Dacă anul trecut românii au stat în medie fără curent 473 de minute (opriri planificate şi accidentale), în 2015 au stat 519 minute, potrivit ANRE.