Românii prind din nou gustul creditelor

Românii prind din nou gustul creditelor

Creditele totale acordate firmelor şi populaţiei au crescut în septembrie 2011 cu 2,7 la sută (2,9 la sută în termeni reali) faţă de luna anterioară, până la 221,4 miliarde lei, potrivit băncii centrale.

Creditul în lei a crescut până la finele lui septembrie cu 0,7 la sută (0,9 la sută în termeni reali), în timp ce cel în valută exprimat în lei s-a majorat cu 3,8 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 0,7 la sută).

Creditele au consemnat o creştere importantă şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, soldul împrumuturilor a crescut cu 6,5 la sută (2,9 la sută în termeni reali) faţă de 30 septembrie 2010, în special pe seama creşterii împrumuturilor în valută, cu 6,1 la sută, în termeni reali, în acest interval. Statul s-a împrumutat mai puţin

Creditelor acordate de bănci sectorului public au crescut mult în criză, dar în septembrie soldul acestor împrumuturi a avansat mai puţin decât cel al creditului neguvernamental.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, creditul guvernamental a crescut luna trecută cu 1 la sută, până la 65,19 miliarde lei. La finele lui septembrie, creditul guvernamental înregistra o creştere de 20,5 la sută (16,4 la sută în termeni reali) faţă de 30 septembrie 2010.