Românii au propria lor tabletă chinezească

Românii au propria lor tabletă chinezească

Cu 20 de angajaţi, Evolio a dezvoltat un tablet PC care costă doar 750 de lei. Se lucrează intens la o versiune comparabilă cu cea de la Apple sau Samsung.

Liviu Nistoran a scos primul gadget sub brand românesc în 2006. Şoferii se ghidau după Evolio, un GPS care a ieşit pe piaţă într-o perioadă în care hărţile digitale cu străzile din România nu erau în planurile producătorilor mondiali. A colaborat cu o firmă din Cluj, specializată în cartografie şi hărţi digitale, pentru software a apelat la o societate ungurească, iar pentru producţie a aranjat cu o companie coreeană.

Acum, Nistoran mizează pe invenţia lui Steve Jobs, tableta PC, despre care crede că "e o nişă foarte bună" şi că va aduna mulţi fani în România. Primul pariu e Evo- Tab TB1, o tabletă care costă 750 de lei. "În România se vor vinde aproximativ 50.000 de tablete, iar noi sperăm să dăm între opt şi zece mii. În 2012, numărul de tablete va depăşi 100.000", crede şeful Evolio.

Încape în buzunarul costumului

Ne puteți urmări și pe Google News

La tabletă s-a lucrat aproape jumătate de an. O echipă de 10 români au făcut configuraţia hardware şi softul, au luat la puricat ofertele taiwanezilor şi ale coreenilor pentru a alege piesele potrivite şi le-au trasat liniile de asamblare chinezilor. Rezultatul: o tabletă care încape lejer în buzunarul costumului, pe care poţi să navighezi pe internet sau să vezi un film şi, după cum spune şeful Evolio, "un preţ care să-i îndeplinească visul domnului Boc - «tabletă pentru fiecare român»". "Am putea să facem şi noi o tabletă super performantă, însă costurile pieselor ar fi mult mai mari decât sunt pentru companiile mari", spune preşedintele Evolio.

La construcţia tabletei nu toate lucrurile au fost roz. "Avem o problemă majoră cu programul de operare de la Google, Android. Nu ni se dă ce i se dă lui Samsung, spre exemplu. Nu avem ultimele versiuni. Le putem instala, dar nu se poate deschide Android Market (n.r. - magazinul virtual de aplicaţii), suntem oarecum frânaţi şi sperăm să îmbunătăţim comunicarea cu Google", explică Nistoran.

În următoarele luni, o tabletă care să se bată cu iPad şi Galaxy Tab

În laboratoarele de la Evolio se lucrează intens la viitoarea tabletă, un gadget despre care Nistoran spune că va fi un concurent pentru Galaxy Tab 1 şi iPad.

"Va fi mai mare, mult mai puternică decât actuala şi va avea acelaşi tip de display ca al iPad-ului. Încercăm să ţinem preţul sub 2.000 de lei", spune şeful brandului Evolio despre tableta care ar urma să se lanseze cel mai probabil în luna iunie.

Afacerile Evolio cresc odată cu piaţa tabletelor PC

Înainte să intre pe piaţa gadgeturilor, Liviu Nistoran nu era străin de lumea tehnologiei. Împreună cu alţi doi parteneri a fondat în 1997 GlobalNET, o firmă care distribuia echipamente de comunicaţii. A prins perioada în care se dezvolta piaţa de telefonie mobilă. Ulterior a cumpărat acţiunile de la unul dintre cei doi parteneri şi ajuns să deţină 70% din companie. În 2000, GlobalNET a fost vândută către francezii de la Avenir Telecom.

Liviu Nistoran nu a putut sta departe de tehnologie. În 2006, Televoice, firma care deţine brandul Evolio, avea o cifră de afaceri de 1,8 milioane de euro şi un profit de aproximativ 65.000 euro. Un an mai târziu, gadgeturile lui Nistoran dublau cifra de afaceri, la peste 3 milioane de euro, şi făcea un profit de şapte ori mai mare: 350.000 de euro. În 2008 a rămas la aproximativ aceeaşi cifră de afaceri, însă din 2009 criza economică a înjumătăţit cifra de afaceri şi veniturile. Din cei 35 de angajaţi a fost nevoit să rămână cu 20.

Dar Nistoran e optimist, în 2010 a avut o cifră de afaceri de aproximativ 3,5 milioane de euro, iar anul acesta vrea să treacă de 5 milioane de euro. În următorii ani, tabletele vor creşte veniturile companiei.

DETALII TEHNICE

Tableta Evolio

  • Procesor – 800 MHz, ARM 11;
  • Memorie – 4 GB, 256 MB DDR II;
  • Sistem de operare – Android 2.1;
  • Dimensiune display – 7 inchi (TFT);
  • Conectivitate – Wi-Fi (802,11 b/g), 3G ;
  • Porturi – USB, micro USB, Jack;
  • Baterie - 4.500 MAh (până la 15 ore);
  • Dimensiuni - 192x118x11mm;
  • Card adiţional – Micro SD (maxim 32 GB);
  • Greutatea - 370 g;
  • Preţ - 750 lei.

<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/nZTQhL6MgvQ" frameborder="0" height="349" width="560"></iframe> TEST CU TABLETA CREATĂ DE ROMÂNI

Bună pentru navigat pe internet şi filme, însă slabă pentru jocuri

La prima vedere, tableta de la Evolio nu te lasă indiferent. La capitolul design, au fost alese bine componentele carcasei. Partea din spate, cromată, se integrează destul de bine cu faţa din plastic mat. Pe întuneric însă, lumina display-ului străbate neuniform partea frontală a carcasei. E un pic mai grea decât o agendă. Stă fix în mână şi nu-ţi dă impresia că ţi-ar aluneca. Carcasa nu scârţâie la încheieturi, e foarte bine închegată.

Când o porneşti, de la pagina de pornire îţi fug ochii imediat în partea dreaptă, la biluţa din plastic care ajută la navigarea prin sistem. E luminată de un led albastru destul de puternic şi care devine deranjant. În partea din stânga, într-un lăcaş a fost poziţionat un stylus pen. Probabil din raţiuni financiare, plasticul din care e făcut e de proastă calitate.

Android, marele avantaj

Marele avantaj e sistemul de operare Android, uşor de folosit, cu setări la îndemână. La atingere, touchpadul e moale. Nu trebuie să apeşi cu foarte mare convingere, pentru că ecranul răspunde prompt la comenzi. În plus, pentru navigarea prin meniu poţi folosi şi biluţa din dreapta.

Browserul de internet s-a deschis în 2 secunde. Tastatura virtuală merge bine, n-a dat erori la apăsare şi după câteva minute începi să te obişnuieşti cu ea.

Paginile web se încarcă mai greoi, în 5-6 secunde. Navigarea pe paginile de internet este ceva mai lentă, însă nu e deranjantă dacă citeşti bloguri, presa on-line sau îţi verifici adresa de e-mail. Atât filmele de pe YouTube, cât şi cele deschise din fişiere au rulat destul de bine. Nu s-au blocat. Culorile nu sunt la fel de vii ca la tabletele evoluate, dar nici nu poţi să spui că faci vreun mare compromis. Filmele se văd bine, clar. Un plus am observat şi la sunet, difuzorul se aude destul de bine şi, dacă e linişte în încăpere, nu ai nevoie neapărat de căşti.

Procesorul îşi arată slăbiciunea la jocuri. Am putut să jucăm bine Mario, Air Hockey, care au o grafică destul de simplă. Alte jocuri, pe lângă faptul că aştepţi chiar şi 15 secunde ca să se încarce, se blocau. De altfel, e cel mai mare minus pe care l-am observat la tableta Evolio. În concluzie, tableta de 750 de lei e bună pentru navigatul pe internet, pentru mail şi la în demână în călătorii, atunci când vrei să vezi un film ca să treacă drumul mai repede. Concluzia: pentru câţi bani dai, Evolio e o tabletă bună.

<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/z0ZrO0S9gvM" frameborder="0" height="349" width="560"></iframe>