Editura Evenimentul si Capital

RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș

FOTO: Marius Vlad, Răzvan Vălcăneanţu, Petrişor Cană
Autor: | | 47 Comentarii | 10667 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Lacrimi, flori, mesaje și imagini emoționante de la funeraliile Regelui Mihai. România își ia, cu adevărat, rămas-bun de la Regele ei... Amănunte de ultimă oră de la înmormântarea Majestăţii Sale, Regele Mihai. Ultimele veşti de la Curtea de Argeş spun că peste 10.000 de oameni sunt aşteptaţi la înmormântarea de la Catedrala Arhiepiscopală. Primarul oraşului regal Curtea de Argeş, Constantin Panţurescu, a declarat că totul este pregătit pentru funeraliile Regelui Mihai.

Update 20:00: Românii și-au luat rămas bun de la Regele Mihai I. Sicriul Majestății Sale a fost coborât în Noua Necropolă de la Curtea de Argeș, după o ceremonie religioasă grandioasă. Regele Mihai a fost înmormântat cu onoruri militare, fiind trase 20 de salve de tun, în timp ce se intona imnul național al României.

Update 19.20: Cortegiul funerar a ajuns la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, în aplauzele celor câteva mii de oameni care s-au adunat pe stradă pentru a aștepta sosirea sicriului Majestății Sale. Aici are loc ceremonia religioasă a îngropării.

Update 18:30: Drumul regelui Mihai se apropie de sfârșit. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății sale a ajuns la Curtea de Argeș. Câteva sute de persoane au așteptat, în gară, trenul regal, iar sicriul este preluat de Brigara 30 Militarii Gardă.

Cortegiul funerar se deplasează de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. 

Momentul în care sicriul Regelui Mihai este preluat din gara din Curtea de Argeș:

Update 17:28: Trenul Regal a ajuns la Pitești. Mii de oameni au scandat "Regele Mihai" şi au aruncat flori.

Update 17:00 Sicriul Regelui Mihai este transportat cu trenul regal la Cutrea de Argeș, unde va fi înmormântat. Peste 50.000 de oameni au trecut astăzi pe la catafalcul regelui Mihai. Peste 40 de capete încoronate au participat la ceremonia de înmormântare a Majestății Sale.

Update 15:30: Față de programul stabilit inițial pentru funeraliile Regelui Mihai, se pare că va exista o întârziere de cel puțin 30 de minute.

UPDATE 15:13: Trenul Regal părăsește Gara Băneasa. Urmează un drum de aproximativ două ore și jumătate până la Curtea de Argeș. La căpătâiul Majestății Sale se află familia regală. Sunt o mulțime de oameni la Curtea de Argeș ce așteaptă sosirea Regelui Mihai. 

UPDATE 15:07: Ceremonia se desfășoară, în acest moment, în Gara Băneasa. A fost urcat sicriul în Trenul Regal.

UPDATE 14:57: Cortegiul funerar a ajuns în Piața Gării Băneasa, în aplauzele oamenilor care nu țin cont de temperaturile scăzute de afară. Militarii Brigăzii 30 așteaptă cortegiul funerar la Gara Băneasa. În prima mașină mortuară este transportată Coroana Regală, iar în cea de-a doua, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai.

UPDATE 14:30: Cavaleria călare este pregătită la Arcul de Triumf şi va însoți cortegiul funerar până la Gara Băneasa, loc în care aşteaptă trenul regal.

Catafalcul pe care va fi transportat sicriul Regelui Mihai la Curtea de Argeş.

Interiorul trenului regal.

UPDATE 14:15: cortegiul funerar a plecat de la Catedrala Patriarhală şi se apropie de Calea Victoriei.

UPDATE 13:55: Slujba religioasă a luat sfârșit. 

UPDATE 13:00: Imagini revoltătoare chiar din timpul slujbei de la Patriarhie.

UPDATE 12:35: Slujba religioasă a început. Aceasta va dura aproximativ o oră. Publicul nu are acces pe platforma Catedralei. Și-a făcut apariția Preafericitul Daniel, cel care va ține slujba de inmormântare. Deși nu au acces la slujba privată, oamenii vor putea privi desfășurarea acesteia pe ecranele din Capitală, amplasate în Piața Unirii. De asemenea, sluja se va auzi peste tot în jurul Catedralei, a declarat Patriarhul Daniel.

UPDATE 12:18: În acest moment, cortegiul funerar a ajuns pe Dealul Mitropoliei. Sunt mii de oameni în fața Patriarhiei ce doresc să-l vadă pentru ultima dată pe ultimul monarh al României. Se trag clopote în întreaga țară.

UPDATE 12:16: Cortegiul funerar s-a pus în mișcare, în acordurile muzicii funebre. Mii de oameni aplaudă fără oprire.

UPDATE 12:12: Cortegiul funerar s-a oprit pentru un moment în Piața Unirii. Mai sunt doar cinci minute până ce se va ajunge la Patriarhie. Preoții țin o scurtă slujbă.

UPDATE 11:51: Steagurile de la intrarea MAI sunt în bernă.

UPDATE 11:47: Întrebati ce simt, oamenii din stradă sunt profund îndurerați si declară că „nu se va mai naște cineva ca Regele Mihai. Majestatea Sa era ultima speranță a noastră, a românilor. Sperăm să mai apară cineva așa..” 

UPDATE 11:41: Din culisele funeraliilor. Cu puțin timp înainte de începerea ceremoniei, EVZ l-a surprins pe Șeful Poliției Capitalei, chestorul Dragoș Nicu, cum planifica pe capota unei mașini planul de acțiune, alături de adjuncții săi. Mulți dintre cei prezenţi au rămas cu florile în mână pentru că nu au avut voie să se apropie de zona în care se aflau oficialii români și străini. În dreapta catafalcului erau preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu și alți membri ai Guvernului și Parlamentului, iar în stânga membrii Casei Regale a României și alți reprezentanți ai monarhiilor occidentale, cel mai reprezentativ fiind prințul Charles. Securitate sporită pentru protecţia înalților demnitari, pe lângă SPP, SRI și polițiști sunt și agenţi speciali de la MI5, dar și alți reprezentanți ai serviciilor speciale străine.

UPDATE 11:33: Sunt peste 10.000 de oameni pe Calea Victoriei. Se scandează „Regele Mihai, Majestatea Sa, Regele Mihai”. Sunt ropote de aplauze, deși acesta a fost una din regulile de solemnitate ce nu trebuia încălcată. Cu doar câteva zile înainte de ceremonia funerară se cereau momente de sobrietate, iar aplauzele erau strict interzise pentru că „nu poți aplauda moartea”. Cortegiul funerar se îndreaptă spre Catedrala Patriarhală.

UPDATE 11:31: Din cauza numărului mare de maşini, circulaţia rutieră pe sensul către Teleorman al DN6 Bucureşti - Alexandria se desfăşoară îngreunat, în coloană, în zona localităţii Mihăileşti (în jud. Giurgiu). Coloana de autovehicule măsoară aproximativ 3 kilometri.

UPDATE 11:20: Multimea scandează Jos comunistii si Monarhia salveaza Romania, dar și Majestate, te iubim!

Sicriul Regelui Mihai a fost scos din Palatul Regal.

„Suntem în grafic. Totul este pregătit. Am făcut şi ultimele verificări, la curăţenia de pe domeniul public, la iluminatul public”, a declarat Panţurescu, anunţă mediafax. Edilul a adăugat că vineri seara s-a terminat şi montarea meshului pe Gara Regală, amplasat din cauza stării deplorabile în care se află clădirea.

Funeraliile Regelui Mihai I al României. PROGRAMUL COMPLET. TOT ce TREBUIE să ȘTII dacă vrei să FII PREZENT

Casa Regală a transmis actualizările cu privire la programul funeraliilor Regelui Mihai I al României din ziua de sâmbătă, 16 decembrie. Acesta se va desfășura după cum urmează:

Ora 10.05. Sala Tronului – Reprezentanții cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai. 

Ora 10.19. Sala Tronului – Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Române.   Ora 10.21 – 10.25. Sala Tronului – Garda la catafalc a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria. 

Ora 10.25 – 10.35. Sala Tronului – Slujbă religioasă de 10 minute oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți. 

Ora 10.35 – 10.43. Piața Palatului Regal – Ieşirea participanţilor din Sala Tronului în Piaţa Palatului Regal. 

Ora 10.45. Piața Palatului Regal – Ieşirea sicriului (cu stindardul regal și Coroana de Oțel) din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi. 

Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase și militare. 

Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți. 

Ora 11.10. Piața Palatului Regal – La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompetă. 

Ora 11.10 – 11.20. Piața Palatului Regal – Afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Muzica militară începe să cânte marșuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc și îl așază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea și se deplasează în fața afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoți se grupează în spatele crucii și în fața afetului de tun.

Ora 11.10 – 11.20. Piața Palatului Regal – În acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) se așază în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial. În configurația finală, cortegiul va fi astfel:

Militarul cu crucea Soborul de preoţi al Bisericii Ortodoxe Române  Afetul de tun tras de vehiculul militar Familia Regală a României, în următoarea ordine: Custodele Coroanei şi Principele Radu  Principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia, Principesa Maria = Alteţa Sa Imperială şi Regală Georg Friedrich al Prusiei, Alteţelor Lor Imperiale şi Regale Dominic şi Emanuella de Habsburg, dl. și dna. Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Baronul Hanns von Holzhausen şi Baroneasa Alexandra von Holzhausen = Muzica Militară 

Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Terestre Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Aeriene Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Navale  Detașament de elevi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”  din Breaza

Ora 11.25. Piața Palatului Regal – Imediat ce convoiul s-a format, se pune în mișcare. Se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi.   Ora 11.30 – 12.45 – Cortegiul funerar traversează Piața Palatului Regal și se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite apoi virează la stânga pe Splaiul Independenței și apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei.   Ora 12.40 – 12.45. Catedrala Patriarhală – Sosirea în piațeta Catedralei Patriarhale. Intrarea în catedrală se face în următoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală. 

Ora 12.50 – 14.00. Catedrala Patriarhală – Slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.   Ora 14.00. Catedrala Patriarhală – Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală și așteaptă sicriul. Ieşirea din catedrală se va face în următoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel şi soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală. 

Ora 14.00 – 14.05. Catedrala Patriarhală – Cortegiul va parcurge traseul pe jos până la clopotniţă, unde vor aştepta maşinile funerare. În prima mașină va fi introdusă Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua mașină vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) și crucea. 

Ora 14.05 – Cortegiul funebru pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa. 

Ora 14.35. Gara Regală Băneasa – La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar. 

Ora 17.30. Gara din Curtea de Argeș – Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul și crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marșuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieșirea din gară, se vor afla în față, Garda de Onoare și Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul și apoi crucea în mașinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeș. 

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din mașina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș. 

Ora 17.50 – 18.20. Catedrala din Curtea de Argeș – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

Ora 18.20 – 18.30. Catedrala din Curtea de Argeș – Militarii intră și preiau sicriul și crucea și se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală urmați de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeș – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal.  Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare. 

NOTĂ: Familiile Regale și delegațiile străine participante la  Funeraliile Naționale ale Regelui Mihai I

FOTO: Marius Vlad, Răzvan Vălcăneanţu, Petrişor Cană
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:12 CONSULTĂRI la Cotroceni. UDMR: Nu o cunoaștem pe Viorica Dăncilă/Așteptăm decizia Președintelui pentru a purta discuții cu propunerea PSD 14:54 CONSULTĂRI la Cotroceni. Băsescu a avut în „plic” două propuneri de premier 11:40 CONSULTĂRI la Cotroceni. Liderul PSD, Liviu Dragnea: „Viaţa bate filmul!” 10:52 SURPRIZĂ în POLITICĂ. Cine a CÂȘTIGAT din RĂZBOIUL Dragnea-Tudose. Indiciu: NU e NICIUNUL dintre cei doi 09:41 EXCLUSIV EVZ. LISTA NEAGRĂ a miniștrilor PSD. Opt miniștri își vor pierde portofoliile în cabinetul Dăncilă 08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!”

Articole salvate