Editura Evenimentul si Capital

60 de sportivi emeriți cer politicienilor să salveze SPORTUL ROMÂNESC. „România a înregistrat la Rio cel mai slab rezultat din istoria olimpiadelor”

16-10/clipboard02_60-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 307 Vizualizari

Sportul este una dintre disciplinele care au adus cinste României de-a lungul timpului. Acum, din păcate, performanța sportivă trece printr-o perioadă critică la nivelul țării. Pentru a putea restarta succesele de altădată, 60 de campioni olimpici și mondiali s-au unit pentru cauză și îi îndeamnă, prin intermediul unei scrisori deschise, pe președintele Klaus Iohannis, pe premierul Dacian Cioloș, dar și pe senatori, să se implice

România s-a întors de la Jocurile Olimpice desfășurate la Rio de Janeiro doar cu patru medalii cucerite: una de aur (echipa feminină de spadă), una de argint (tenis, dublu masculin - Horia Tecău și Florin Mergea) și două de bronz (canotaj, 8+1 feminin și lupte libere - Albert Saritov, 97 kg).

Inițial au fost cinci medalii, dar ieri, halterofilului Gabriel Sîncrăian i s-a retras bronzul obținut la JO și descalificat, după a fost prins dopat. Chiar și cu o medalie mai puțin, delegația României a dezamăgit la marele eveniment din Brazilia. Insuccesul din „Țara Cafelei” a anunțat, oficial, dezastrul pentru sportul românesc de performanță.

Pentru a dizolva această problemă, 60 dintre marile glorii din România au decis să se exprime înaltei clase politice. Foști campioni olimpici și mondiali, dar și sportivi aflați în activitate, la atletism, handbal, gimnastică, scrimă, canotaj ș.a.m.d., și-au scris doleanțele vizavi de acest aspect într-o scrisoare deschisă adresată Președinției, Guvernului și membrilor din Parlament.

Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, senatorii și deputații sunt rugați să găsească o formulă salvatoare pentru redresarea sportului românesc. „Evenimentul zilei” a stat de vorbă cu unii dintre marii campioni care se regăsesc în lista celor 60 de performeri.

Mulți elevi, puțini sportivi

Bineînțeles, cele mai multe reacții arată nemulțimirea în ceea ce privește lipsa de fonduri alocate acestei discipline, problema orelor de educație fizică și sport din școli, și, evident, infrastructura.

Tulburător este faptul că în țara noastră doar circa 10- 12.000 de elevi (din peste 3.000.000 înscriși în noul an școlar!) îmbrățișează practicarea unei discipline sportive, la nivel de performanță.

Gațu, implicare totală

„Mă număr printre cei care au avut această inițiativă. E o chestiune care va prinde bine pentru sportul nostru. Nu atacăm pe nimeni. Pur și simplu vrem să fim ascultați. Sportul este pe moarte la noi! Dacă vom obține această întâlnire, noi o să spunem lucruri concrete. Să nu creadă cineva că vrem titluri, funcții mici sau bani pentru această acțiune. Vrem doar să ne asculte și cei din clasa politică”, a declarat Cristian Gațu, fostul handbalist medaliat cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972. Vreme de 18 ani, Gațu a fost președintele FR de Handbal (1996-2014).„Nasty” are o soluție

„Sunt vremuri grele pentru sportul din România. O variantă pentru un viitor bun ar fi ca disciplina să fie finanțată de la <

>. Franța a recurs la această variantă, și sportul de acolo a primit câteva sute de milioane de euro pe această cale. Trebuie să ne mișcăm, să facem ceva, că nu se poate! Nu vedeți, copiii noștri abia știu să meargă pe stradă, apoi să mai facă și sport de performanță!”, a opinat legendarul tenismen Ilie Năstase, fostul lider mondial la simplu, în anii 1972 și 1973. „Nasty” este, de asemenea, câștigător al US Open și Roland Garros (atât la simplu, cât și la dublu), dar și cvadruplu campion la Turneul Campionilor.

Oțelea: „La noi, sportul este într-un derapaj teribil”

„Dorința mea este să atragem atenția asupra acestui fenomen. Sportul de performanță în România este într-un derapaj teribil. Cred că această întâlnire este binevenită și sper ca în urma acestor discuții se va realiza un plan de măsuri. Poate așa vom rezolva o parte dintre probleme. Vom discuta și problema legată de orele de educație fizică și sport din școli. Sunt foarte importante pentru viitorul orcărui sportiv în drumul său către performanță”, ne-a mărturisit Cornel Oțelea. De-a lugul carierei, Oțelea a câștigat trei titluri mondiale, Cupa Campionilor Europeni ca jucător (1968) și antrenor (1977), ambele cu Steaua. A fost antrenor al naționalei României de handbal masculin (medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1990) și fost tehnician al echipei de handbal masculin Steaua.APEL pentru salvarea sportului românesc. Domnului KLAUS IOHANNIS, Președintele României Domnului DACIAN CIOLOȘ, Primul Ministru al României Domnilor senatori și deputați din PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Cu locul 47 ocupat de delegația ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a înregistrat cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanță care indică pragul inacceptabil până la care a coborât mișcarea noastră sportivă, în decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului și superficialității cu care autoritățile centrale și locale au tratat în toți acești ani un domeniu care adusese prestigiu și glorie României. Totodată, abandonarea educației fizice și a sportului la periferia preocupărilor factorilor decizionali, cu efecte dramatice la nivelul tinerei generații și al sănătății întregii populații, situează deja România în topul european al obezității, în condițiile în care cel mai recent studiu Eurostat ne plasează pe chiar primul loc în clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare! O consecință firească a faptului că, din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an școlar, doar circa 10-12.000 sunt angrenați și în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanță! Iar la vârf trebuie notate prăbușirile unor sporturi tradiționale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, caiaculcanoe și tirul.

În fața acestor realități dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastră pentru a susține lansarea urgentă a unui Program Național, componentă esențială a “Proiectului de țară“, prin ridicarea problematicii legate de sănătatea populației, mișcarea fizică, educația fizică, sportul de masă și de performanță la nivelul unui domeniu de interes național.

Suntem un grup de performeri ai sportului românesc, foști campioni și medaliați mondiali, olimpici și europeni, din mai multe discipline de tradiție, îngrijorați de felul în care s-a deteriorat mișcarea noastră sportivă. Ne-am hotărât să strângem rândurile și să tragem acest disperat semnal de alarmă, solicitându-vă o întâlnire, pentru a examina împreună situația-limită a sportului românesc și pentru a căuta căi și soluții de îndepărtare a erorilor care au condus la criza actuală. Totodată, reamintim că sportul este unul dintre cei mai importanți vectori de imagine ai unei țări, sportivii numărânduse printre emisarii de vârf ai națiunii.

Din anul 2000 și până astăzi s-au operat mai multe modificări la Legea Sportului, dar nici în momentul de față nu s-a ajuns la un numitor comun față de proiectul elaborat de o echipă a MTS. Se află în dezbatere o “Strategie de dezvoltare a sportului în România - perioada 2016-2032”, care a stârnit alte dispute aprinse, pentru că luptele neprincipiale continuă, deși tocmai ele au măcinat potențialul sportului nostru. În plus, controlul Curții de Conturi a demonstrat punctual și fără dubii felul inconsecvent în care sunt atrase și puse în valoare bugetele de care dispune sportul.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sport

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate