Editura Evenimentul si Capital

SCANDALOS. MAME-SUROGAT din Ucraina, pe zeci de mii de euro, pentru cuplurile FĂRĂ COPII din România

Autor: | | 43 Comentarii | 4621 Vizualizari

Pentru că legislația din România nu permite folosirea mamelor purtătoare, o clinică din Ucraina oferă acest ”serviciu” pentru clienții din țara noastră.

Clinica găsește mama care va fi inseminată și promite ca actul de naștere al copilului să fie făcut direct pe numele familiei beneficiare. Părinții se întorc în România cu un document obținut de la Consulatul României, unde se prezintă cu certificatul tradus în limba română. La noi, ”legea reproducerii” zace la Camera Deputaților din 2013, după ce a fost adoptată de Senat

 

Absența totală a legislației în domeniul ”Mamelor Surogat” a dus la apariția unui fenomen: copii născuți din mame  ucrainience, au ADN-ul unor părinți români, sunt înregistrați drept cetățeni români și trăiesc acum, fericiți, în țara noastră. Câți sunt? Nimeni nu știe, numărul fiind sub incidența confidențialității relației medic-pacient.

 

Totuși sunt voci care mi-au spus că metoda tinde să devină un fenomen, sigur, în măsura în care infertilitatea devine și ea un fenomen. Este o metodă foarte scumpă - prețul variază, în funcție de servicii, de la 24.000 la 49.000 de euro - și implică anumite riscuri, cele mai multe de ordin legal.

 

Metoda este la limita legalității, ea respectând legislația ucraineană, dar fiind foarte discutabilă în țara noastră.

 

Kiev, Ucraina

 

De ceva timp, o clinică din Kiev, Ucraina își face reclamă și în România, oferind servicii pentru cuplurile infertile atât de găsire a donatorilor de ovocite sau spermă, cât și ”mame surogat”.

Ce sunt mamele surogat  sau ”mame purtătoare”, cum li se mai spune? Răspunsul e simplu: este un trup pe care îl ”închiriezi” pentru 9 luni ca să îți poarte și să îți nască fiul sau fiica. Legal, în România, soluția pentru a apela la o mamă purtătoare este destul de încurcată și lasă urme în actele de stare civilă ale copilului. În Ucraina, însă, din 2004, este legal, dar e prevăzută o recompensă pentru femeia care acceptă să fie inseminată cu embrionul care-ți poartă ADN-ul.

 

Clinica din Kiev tocmai de asta profită, de discrepanța dintre legile românești și cele ucrainene.

Clinica a ajuns celebră pe forumurile de limbă română, nu numai pentru că oferă aceste servicii oricui, adică nu contează starea de sănătate a părinților ”beneficiari” și nici vârsta. Este știut că alte clinici – din cele câteva țări care acceptă existența mamelor surogat – impun limite de vârstă mamei beneficiare (între 45 și 48 de ani) și apelează la această soluție doar după ce orice alt mijloc eșuează.

 

Banii și viața

 

Dincolo de serviciile de fertilizare obișnuite pentru mai toate clinicile de profil, cea din Kiev oferă familiilor de români (au deja site în limba română) mame surogat. Am avut ocazia să parcurg contractul pe care familia beneficiară îl încheie cu ucrainenii. Prima parte interesantă este că numele clinicii este unul – Bio Tex Com – dar contractul se încheie cu un ”serele”, Renaissance Holding Ltd.

Prețul pentru ”închirierea” unei mame este de 24.000 de euro (serviciul Economic), 29.000, Economic 1, 39.000, serviciul Standard și, în fine, 49.900, pachetul VIP. Diferența vine din numărul de vizite, cazare, participarea la ecografiile mamei purtătoare.

 

Cum se dau banii, în cazul programului VIP Surrogacy:

”Achitarea se face în 5 rate:

- 10000€ - la semnarea contractului în cadrul primei vizite la clinică a părinţilor beneficiari;

- 9900€ - la a doua vizită, în ziua recoltării gameților sexuali și a procedurii de fertilizare in vitro:

- 10000 € - la vârsta gestațională de 12 săptămani;

- 10000 € - în ziua naşterii copilului;

- 10000 € - după obținerea certificatului de naştere al copilului (tradus în limba română).”

 

Pentru acești bani, Renaissance își asumă niște obligații. ” Compania asigură asistenţa juridică și acoperă cheltuielile legate de aplicarea tehnicilor de reproducere umană asistată, oferă recompensa financiară mamei surogat si donatoarei de ovocite.”

 

Serviciile VIP

 

Din detalierea ratelor rezultă și serviciile oferite de clinică, de la alegerea mamei surogat la inseminare și supraveghere pe timpul sarcinii. Se ocupă de orice situație medicală care ar putea interveni.

Alt pachet de servicii din oferta/contract sare în ochi:

” 4.2.8.Asigurarea protecției și îngrijirii medicale mamei surogat în timpul sarcinii, controlarea comportamentul și acțiunilor acesteia care ar putea pune în pericol sarcina.

4.2.9.Pregătirea şi semnarea contractului de prestare de servicii între compania şi părinţii beneficiari și a contractului între mama surogat, clinica si parinții beneficiari.

4.2.10.Serviciile de asistenţă juridică în procedura perfectării actelor în Oficiul Ucrainean de Stare Civilă în vederea eliberării certificatului de naştere al copilului (parinții beneficiari sunt înscriși ca parinții copilului).

4.2.11.În cazuri neprevazute oferirea soluţiilor juridice pentru rezovarea litigiilor cu mama surogat.

4.2.12.Traducerea în limba româna și legalizarea notariala a certificatului de naștere.

4.2.13.Pregătirea documentelor de către managerii companiei în vederea obținerii titlului de călătorie pentru copil la Consulatul Romaniei (depunerea documentelor la Consulatul se

face personal de către părinţii beneficiari). ”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:01 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:38 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate