Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta se pregătește deja pentru alegerile cruciale din 2016!

Ion Cristoiu
Autor: | | 19 Comentarii | 6205 Vizualizari

Dînd curs unei neobișnuite ofensive de imagine, una dintre cele mai agresive campanii de acest gen din postdecembrism, Victor Ponta a meșterit luni, 27 aprilie 2015, ceea ce el a numit Sărbătorirea a trei ani de la căderea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu.

Presa anti-PSD a dat fuga-fuguța să facă exerciții de ironie  mai mult sau mai puțin reușită  pe seama acestei inițiative a lui Victor Ponta.

Am mai remarcat că-n România de grătare, mici și bere (am auzit la RRA, postul meu preferat, organizatoarea unei expoziții de flori anunțînd, mîndră nevoie mare, că nu vor lipsi tradiționalii mititei!), se confundă de ani întregi publicistica de atitudine, zisă și militantă, cu publicistica de comentarii, zisă și de analiză. Faptele mari și mici ale realității în permanentă vînzoleală nu mai sînt consultate la rece, pentru a le vedea înțelesurile; ele sînt fie umplute cu excremente  pamfletare, fie unse cu miere din belșug. Năravul acesta, ivit din nevoia infantilă a multor jurnaliti de a fi scriitori acolo unde trebuie să fie doar jurnaliști, și-a spus cuvîntul și-n abordarea inițiativei lui Victor Ponta.

Acoperit de luări de atitudine, momentul de luni, 27 aprilie 2015, n-a putut fi radiografiat lucid în dubla sa ipostază: 1. De fapt al prezentului. 2. De fapt al trecutului imediat.

Ca fapt al prezentului, indiscutabil, sindrofia pusă la cale de Victor Ponta ține de ceea ce ziceam mai înainte că e o Ofensivă de imagine rar întîlnită în postdecembrism. Premierul Victor Ponta pare a fi singurul politician român din prezent care a înțeles miza crucială reprezentată de anul electoral 2016. Alegerile din 2016 – locale, județene și parlamentare -, care vor configura raporturile de putere din România pe cel puțin patru ani, inclusiv pe 2019, se pregătesc de pe acum.

Victor Ponta, care a priceput asta, consideră deja că s-a intrat în perioada preelectorală.

Ce loc ocupă sindrofia de luni în strategia electorală a lui Victor Ponta?

Trebuie să reamintim că Guvernul MRU a fost răsturnat de Coaliția numită USL, formată în 5 februarie 2011, din PSD și PNL.

Coaliția a funcționat pînă în martie 2013 și a trecut cu brio prin cîteva examene decisive pentru o asemenea construcție politică:

Suspendarea lui Traian Băsescu, alegerile parlamentare și locale din 2012, debutul procesului de Revizuire a Constituției.

Destrămarea Coaliție a fost un fapt artificial.

Deși mergea foarte bine, deși în teritoriu cele două partide se sudaseră în acțiuni anti-PDL și anti-Băsescu, USL se rupe în 25 februarie 2014. Deși am fost un adversar al USL, socotind primejdioasă pentru echilibrul democratic al țării existența unei asemenea Coaliții la putere, nu pot să nu remarc că ruperea a fost rodul exclusiv al deciziilor de la vîrf. În februarie 2014, era limpede că PSD va dori să aibă candidat propriu, Crin Antonescu, cel fixat de protocol să candideze din partea USL, stîrnea neliniști în tabăra PSD. Un fapt de o importanță istorică – destrămarea unei Coaliții de forță copleșitoare, rodată deja în execițiul Puterii – ar fi cerut dacă nu un Referendum la nivelul celor două partide, atunci măcar o amplă și profundă consultare a bazei celor două partide.

Nu s-a întîmplat așa ceva.

Dînd curs blestematului nărav stalinist, decizia de rupere s-a luat de un grup restrîns de oameni din cele două partide. Așa-zisele organisme de conducere colectivă n-au făcut altceva decît să aprobe orbește deciziile luate de cele două găști. La fel s-a întîmplat și cu un alt moment crucial în istoria postdecembristă. După alegerile parlamentare din 2014, catastrofale pentru PDL, pentru a nu fi dat jos de la șefia partidului, Vasile Blaga apelează la o șmecherie prost încălțată.  Le pune pe spiker celor prezenți la ședința menită a-l debarca discuția la telefon cu Crin Antonescu prin care acesta accepta inițiativa fuziunii celor două partide.

La vremea respectivă am fost un adversar neîmpăcat al fuziunii.

Congresele de sorcovă ale celor două partide și cel de fuziune, la care am participat, m-au convins prin artificialitatea jubilației scremute, că e vorba de un act dictat de sus, de o mînă de oameni. Ca și în cazul Ruperii USL, baza PNL și baza PDL n-au fost consultate prin Referendum. Congresele, parodii ridicole de democrație internă, au validat fără discuții, fără probleme, deciziile luate de niște mici Ceaușescu.

De ce am făcut această incursiune?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate