Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta a făcut primul pas al ieșirii din joc după modelul Crin Antonescu. Urmează al doilea pas: plecarea din fruntea Guvernului?

Autor: | | 40 Comentarii | 8425 Vizualizari

N-a trecut nici o zi, și șmecheria bolșevică pusă la cale de mumia stalinistă Ion Iliescu, peste noapte concubinat cu penalii din PSD, (ce borș de știr e și acest partid, în care comuniștii stau la aceeași masă cu profitorii capitalismului sălbatic, iar ghevariștii cu proamericanii!) s-a demascat.

Liviu Dragnea  a fost vîndut de mumia venită direct din Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie drept președinte interimar, ales în acest post pentru a pregăti alegerile din noiembrie 2015 din PSD.

În realitate, Liviu Dragnea a fost ales ca președinte plin. Nu într-un Congres, nu într-un Consiliu național, ci într-un Comitet Executiv Național, dominat de  baronii locali, în frunte cu  Baronul de Teleorman.

Joi, 23 iulie 2015, Liviu Dragnea a ținut o conferință de presă  în care a anunțat opinia publică de la noi că, sub conducerea sa, PSD se va apuca imediat de reforme.

Mai întîi va fi desemnat Valeriu Zgonea să țină legătura dintre partid și ambasade.

Iată o reformă menită a aduce o noutate absolută în istoria politică a României.

PSD va avea un lider desemnat să țină legătura cu ambasadele.

Mi-l și imaginez pe Valeriu Zgonea bătînd la poarta ambasadei americane și strigînd în dictafon:

Sunt Valeriu Zgonea, reprezentantul PSD pe lîngă ambasadele din București.

Trimițeți-mi, vă rog, un translator, pentru că poarta nu vrea să se deschidă în limba română!

A doua reformă anunțată de Liviu Dragnea constă în  rechemarea în fruntea partidului (deocamdată ca sfătuitori) a lui Ion Iliescu și a lui Adrian Năstase. L-ar fi chemat  și pe Gheorghiu Dej, dar din nefericire, acesta, spre deosebire de Ion Iliescu, a putrezit deja. 

Sunt două măsuri care dau semn limpede că PSD s-a întors la FSN-ul lui Ion Iliescu din punct de vedere  politic și la mintea copiilor din punct de vedere pragmatic.

Lucrurile sunt limpezi în ce-l privește pe Victor Ponta:

A pierdut conducerea partidului și e pe cale să piardă și funcția de premier.

Miercuri, 2 iulie 2015, în intervenția de la B1tv, una dintre cele mai confuze intervenții ale lui Victor Ponta de cînd îl cunosc în plan mediatic, fostul șef al PSD încerca să ne convingă și să se convingă că-și va desfășura mai departe activitatea de premier, eliberat de povara șefiei la partid. Dacă președintă ar fi fost Rovana Plumb, poate că afirmația ar fi fost cît de cît  îndreptățită.

La conducerea partidului a venit însă Trioul Liviu Dragnea, Adrian Năstase și Ion Iliescu.

E greu de crezut că în aceste condiții premierul Coaliției majoritare va rezista  după  încheierea vacanței politice.

Decuplarea funcției de președinte de partid de cea de premier e o noutate în istoria postdecembristă.

Toate datele spun că e din start  un eșec de proporții.

Așadar, Victor Ponta a pierdut șefia PSD și e pe cale să piardă și șefia Guvernului.

PSD va trece în Opoziție, de unde va ieși abia peste un deceniu, cînd toată gașca de ghiorțani de acum va dispărea de pe scenă, de bună voie sau trimisă la pușcărie de Binomul SRI-DNA.

Toate aceste mutații dramatice din viața lui Victor Ponta și din viața PSD ar fi fost imposibile dacă Victor Ponta n-ar fi demisionat din funcția de președinte al PSD.

Ca  istoric, nu numai ca publicist, faptele și evenimentele prin care Victor Ponta a ieșit din joc mă intrigă.

Mă intrigă, deoarece descopăr în desfășurarea lor o repetare halucinantă a întîmplărilor dintr-o altă ieșire din joc:

Cea a lui Crin Antonescu.

Sîmbătă, 31 mai 2014. Zi în care evenimentele politice își fac siesta. Dacă nu se întîmplă vreun accident grav de circulație, televiziunile de știri mor de inaniție mediatică.

Atmosfera asta molcomă, de tîrg sadovenian de provincie, unde nici măcar adultere nu se mai pot petrece, e spulberată de conferința de presă extraordinară prin care Crin Antonescu anunță că nu va mai candida la Președinția României.

Cu puține zile mai înainte, mai precis, luni 26 mai 2014, Crin Antonescu demisionase din funcția de președinte al PNL.

După demisia de la șefia Partidului, Crin Antonescu rămăsese președinte interimar. Se presupunea că la Congres, programat să se țină la finele lui iunie 2014,  va fi reales în funcția de președinte. Crin Antonescu plecase din fruntea PNL pentru a dovedi că-și ține un angajament luat anterior europarlamentarelor:

Dacă PNL ia sub 20% la scrutin, el demisionează din fruntea PNL.

PNL obținuse doar 15%.

Desigur, angajamentul fusese o ciudățenie;  oferise dușmanilor lui Crin Antonescu din partid arma prin care-l puteau scoate din joc.

Totuși, demisia din funcția de președinte al PNL, necesară în planul onoarei, nu excludea posibilitatea de a reveni în fruntea partidului, mai ales că el rămînea președinte interimar.

Sîmbătă, 31 mai 2014, Crin Antonescu spulberă orice speranță a susținătorilor săi din partid că ar mai putea reveni la șefia PNL.

Pe de o parte,  pentru că renunțînd la candidatură, el lăsa loc celui care urma să fie candidat – Klaus Iohannis –, pe de alta, pentru că anunță și renunțarea la interimat și la orice gînd de a concura la Congres.

Atunci, în ziua de  31 mai 2014, nimeni nu-și imagina că viața politică românească își ia adio de la un politician de forța lui Crin Antonescu.

Acum însă, cînd avem perspectiva faptelor petrecute cu un an în urmă știm:

Pe 31 mai 2014, Crin Antonescu a ieșit practic din viața politică sau, mai precis, a început să iasă din viața politică.

O simplă retrospectivă ne arată că Crin Antonescu era la ora respectivă unul dintre pilonii politicii românești postdecembriste. Om de 55 de ani, cu ambiții încă nesatisfăcute, era greu de crezut, chiar și dacă-l înțelegem pe Shakespeare, că renunța la cariera politică. În istorie mai cunosc un caz asemănător, cel al lui Sylla, dictatorul roman, care se retrage brusc de la puterea absolută pentru a-și alina bătrînețile cu o jună. Crin Antonescu nu avusese însă puterea absolută în România, și, pe deasupra, nu i se cunoștea nici o jună și nici bătrîn nu era.

Dacă ne uităm puțin la desfășurarea evenimentelor din mai 2014, vom remarca imediat că între 24 mai 2014 și 31 mai 2014 Crin Antonescu a făcut un salt de la posibil revenit în fruntea PNL la ieșire completă din joc.

Ce s-a întîmplat între 24 mai 2014 și 31 mai 2014?

Iată una dintre enigmele, marile enigme postdecembriste.

Oricît ar părea de ciudat, Victor Ponta a făcut și el un salt de la posibilă revenire în fruntea partidului la ieșire din joc.

Duminică, 12 iulie 2015, acalmia după amiezii de week-end ( ca și în cazul lui Crin Antonescu) dispare pentru a lăsa loc știrii că Victor Ponta s-a autosuspendat din funcția de președinte al PSD.

Gestul a fost făcut printr-o Scrisoare trimisă celorlalți lideri PSD, menită a lămuri momentul:

„Există însă și o situație nouă, specială, față de care trebuie să reacționez: președintele PSD este anchetat de DNA (nu contează cum și de ce!). Și alți colegi ai noștri au renunțat temporar la funcțiile politice pentru a-și lămuri situația juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sînt dispus să mi-l asum!

Pentru a nu lăsa ca această situație să afecteze PSD, vă aduc la cunoștintă decizia mea de nu mai ocupa nici o funcție de conducere în Partid pînă la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse (în ce mă privește nu funcționează prezumția de nevinovăție prevăzută de Constituție!). În cazul în care nu voi avea o soluție a justiției în acest sens pînă la data Congresului PSD, nu voi candida la nici o funcție și voi lupta din simpla și onoranta calitate de membru de partid.”

Deși televiziunile de știri se grăbiseră să titreze că Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de președinte, textul Scrisorii, raportat la statutul PSD, spuneau clar că era vorba de o autosuspendare pînă la lămurirea situației din Justiție.

 În sprijinul acestei interpretări veneau și următoarele amănunte:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate