Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Uriașa miză a unui scrutin fără miză

14-04/cristoiu_1-465x390
Autor: | | 35 Comentarii | 2766 Vizualizari

Alegerile prezidenţiale, locale, parlamentare, europarlamentare – sînt însoţite în chip automat, din 1990 încoace, de o sumă de clişee mediatice, repetate moment de moment, într-o beţie tipică absenței de efort.

În zilele premergătoare scrutinului, cetăţenii sînt îndemnaţi să meargă la vot, atrăgîndu-li-se atenţia, de 24 de ani într-una, că le impune asta datoria civică. Şi de 24 de ani, numărul celor presupuşi a lua cunoştinţă de acest imbold se reduce de la un scrutin la altul. Nu pentru că numărul ştiutorilor de carte s-a micşorat de la un an la altul, ci pentru că într-o societate dominată de mersul la Supermarket ca eveniment sărbătoresc, paralele întrec civismul.

Înainte de, în timpul scrutinului şi chiar după, întrebării Care e miza acestor alegeri ? i se dau răspunsuri clişeu:

Viitorul României, Opţiunea pentru Europa, Desprinderea de comunism, Schimbarea, ba chiar şi Schimbarea schimbării.

În cazul europarlamentarelor se adaugă clișeul:

Pentru ca România să fie reprezentată  la Bruxelles cît mai bine.

Europarlamentarele din 25 mai 2014 ar putea fi binecuvîntate şi cu aceste răspunsuri clişeu, date şi impuse de politicieni.

Noi însă credem că miza reală a acestora a fost  alta, niţel paradoxală:

Alte alegeri: cele Prezidenţiale, din toamnă.

Asta explică şi faptul – deplîns de comentatorii serioși, care confundă România reală cu ţara din computerul lor –, că nu numai temele europene, dar şi candidaţii au beneficiat de o prezenţă redusă. Au dominat temele alegerilor prezidenţiale şi candidaţii prezidenţiali. PSD, de exemplu, prezent în campanie sub fustele străvezii ale unei Coaliţii alcătuite din surogate politice – UNPR şi PC –, a insistat, prin Victor Ponta, pe necesitatea de a dărîma regimul Băsescu.  Traian Băsescu, la rîndu-i, implicat pe şest în campania electorală, a vorbit în cele mai multe rînduri de pericolul întruchipat de un Victor Ponta preşedinte. Dacă ne gîndim că Victor Ponta nu poate ajunge preşedinte decît după alegerile din noiembrie 2014, apare indubitabil că Traian Băsescu s-a implicat în campania pentru prezidenţiale deşi, pe hîrtie e trecut  că s-a desfăşurat campania pentru europarlamentare.

Campania a avut drept principali actori nu candidaţii la Parlamentul european, cei care ar fi trebuit să ne convingă că merită să ia nişte salarii de nababi, ci alţi politicieni, dintre cei care nu s-au înscris în cursă.

La PSD, nici măcar primii de pe listă n-au fost prezenţi în spaţiul public. Prezent pînă la indigestie, a fost, în toate variantele posibile, viu, televizat, pictat, fotografiat, transcris și binecuvîntat de Patriarhul  Daniel – Victor Ponta.

Toate panourile de tip PSD-ist – uriaşe, mediocre, greoaie, pictate  ghiorţăneşte – ne-au scos ochii cu figura de UTM-ist (nu utecist, pentru că UTC-ul se mai modernizase) a lui Victor Ponta, dintr-o etapă în care Partidul ţinea să ne arate că numără în rîndurile sale şi intelectuali, nu numai tinichigii.

Forţa Civică s-a exprimat cu o sinceritate ieşită din comun.

Candidatul la preşedinţie, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a trecut  pe liste, anunţînd că în cazul unei victorii va ceda locul următorului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate