Editura Evenimentul si Capital

Marți, 28 iulie 2015, Guvernul a aprobat prima Rectificare bugetară pe 2015. Larma veselă, nițel iresponsabilă, creată și întreținută de Victor Ponta în jurul acestui moment – avem bani cu duiumul, hai să-i facem praf! Cine mai vrea, cine mai dorește? - a împins în plan secund uriașa înfrîngere care a fost pentru premier aprobarea Ordonanței de mărirea salariilor la demnitari, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, în timp ce restul funcționarilor publici vor trebui să aștepte vremuri mai bune.

Nu întîmplător presa Poliției politice a Cotrocenilor s-a grăbit să-l facă pe Victor Ponta, în chip incorect,  principalul profitor al acestei Ordonanțe.

Toate datele arată că Ordonanța a fost impusă de Klaus Iohannis pentru a i se mări salariul ca președinte care nu face nimic, în afară de a se bucura, împreună cu nevasta, de  luxul gratuit oferit de funcție.

Pentru a contracara primejdioasa imagine a unui președinte preocupat pînă la încrîncenare de mărirea salariului său și nu de mărirea salariilor celorlalți muritori, s-a ticluit diversiunea Victor Ponta s-a dat peste cap s-o aprobe.

Pentru a o contracara Victor Ponta s-a grăbit să anunțe pe facebook că-și donează  banii din mărirea de salariu de premier unei echipe de baschet.

Manevră fără succes cîtă vreme presa, în marea ei majoritate, e în mîna Poliției Politice a Președinției, dar mai ales cîtă vreme însăși comportarea stranie a lui Victor Ponta  în privința Ordonanței a înlesnit diversiunea.

O simplă recapitulare a faptelor ne confirmă adevărul că Victor Ponta  a avut o poziție surprinzătoare nu numai în raport cu pozițiile anterioare, dar și cu ceea care ar fi putut exploata din punct de vedere politic din hămeseala de parvenit a lui Klaus Iohannis.

Ziua de vineri, 8 iulie 2015, are toate datele pentru a intra în istoria postdecembristă ca o dublă premieră:

1. Pentru prima dată  în cele șase luni de mandat, Klaus Iohannis, atît de zgîrcit cu declarațiile de presă,  provoacă el o Declarație de presă. Cum la Cotroceni Grupul de presă asista, plictictisindu-se de moarte, la o sindrofie în onoarea unui ambasador care, al Poloniei fiind, nu era prea clar dacă vine sau pleacă, președintele se îndreaptă spre Grupul de presă,  o jurnalistă cu care se vorbise mai înainte – de la Realitatea tv, desigur – pune o întrebare gen ridicat mingea la plasă, și nitam-nisam Klaus Iohannis deschide gura și zice:

„Există o intenţie a guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Pînă la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat.

Ştiu că miniştrii, de foarte multe ori, sînt în situaţia ca în propriul minister, un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decît ministrul, lucru care sigur nu poate fi o soluţie. Cred, de asemenea, că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat pînă acum această chestiune”.

2. La ora acestei Declarații gen hodoronc tronc, pentru că nimeni n-avea habar de intenția Guvernului  de a crește salariile demnitarilor, Guvernul era în ședință.

În ședința de Guvern respectivă se adoptă ORDONANȚA pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată prin Legea nr. 71/2015, document prin care cresc salariile a 48 de demnitari, în frunte cu președintele României. După ședință, Gabriel Oprea, personal, iese în fața presei și face o Declarație de justificare a Ordonanței; doar a Ordonanței, deși  la reuniune fuseseră adoptate și alte acte importante. Premierul interimar  își asumă deplina responsabilitate asupra Documentului:

„Îmi asum atît corectitudinea, cît și oportunitatea acestei măsuri.”

Argumentarea Ordonanței se concentrează pe salariul președintelui:

„Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară eruopeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decît salariul unor funcţionari de rang secund din alte instituţii.”

Ulterior, cînd a izbucnit scandalul, Gabriel Oprea a explicat și intervenția președintelui. El declară vineri dimineața pentru Mediafax:

„Miercuri dimineaţa, cînd a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmînd să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere – iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amîna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întîmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”.

Avem astfel a doua premieră postdecembristă. Președintele se pronunță, potrivit unei negustorii, despre o Ordonanță înainte ca ea să fie aprobată de Guvern. Mai mult, președintele acceptă rolul penibil de dătător de semnal, un fel de fluierat din boscheți.

Joi, 10 iulie 2015, la emisiunea lui Cătălin Striblea, după intervenția prin care Administrația prezidențială se disociază de Ordonanță, Victor Ponta cere un drept la replică. În esență, Victor Ponta susține că miercuri, 8 iulie 2015, cînd a ajuns la București, a aflat de Ordonanță și a avut următoarea reacție:

„N-am fost de acord. Am spus că, într-adevăr, demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării, când măriţi salariile la toată lumea.”

N-a  vrut să intervină pentru stoparea Ordonanței, deoarece n-a vrut să-l faulteze pe Gabriel Oprea care, așa cum s-a văzut mai sus, se înțelesese  cu Președintele să dea semn public că sprijină adoptarea Ordonanței. Văzînd însă, din intervenția lui Dan Mihalache „că domnul Iohannis nu ştie nimic şi n-are nicio treabă cu chestia asta”, Victor Ponta anunță tranșant:

„Și  atunci revin la decizia mea şi miercuri vom adopta o altfel de decizie: nu se măresc salariile la miniştri şi la preşedinte decît odată cu salariile tuturor bugetarilor.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate