Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Președinția lui Traian Băsescu a lăsat în urmă sute de întrebări (încă) fără răspuns

România lui Cristoiu
Autor: | | 85 Comentarii | 7542 Vizualizari

Teatrul Naţional Craiova oferă spectatorilor săi fideli nu numai montări memorabile, dar și întîlniri cu vedete ale vieții noastre publice sub genericul Întîlnirile Spectator. Mi-a venit și mie rîndul să fiu invitat de Mircea Cornișteanu, directorul Teatrului. Duminică, 22 februarie 2015, am luat trenul și taca-taca, expresie perfectă pentru mersul pe șinele românești, am ajuns la Craiova. N-am mai fost la Craiova din 1988, de la premiera cu spectacolul Unchiul Vanea, de Cehov, montat de Mircea Cornișteanu. Spre surprinderea lui Nicolae Coande, secretarul literar, și a lui Mircea Cornișteanu, țineam minte și acum, din acest spectacol impresionant, finalul - sub lumina îngînată de pe scenă, Sonia murmură "O să muncim, unchiule, o să muncim!"

Am dat o raită prin ziua de duminică nu pentru că țin să-mi consemnez, ca pe niște măreții, faptele existenței mele pămîntești, ci pentru că întîlnirea mi-a confirmat un adevăr, stors de mine din numeroasele contacte de personaj public cu cetățenii care m-au abordat într-un fel sau altul:

Întrebările dau seamă de o stare de spirit și de gînduri a celor cu care te întînești în postura de ins care apare la televizor.

Sub semnul acestui adevăr îmi propun să trec în revistă întrebările pe care cititorii cristoiublog.ro mi-au propus să le pun lui Traian Băsescu la dialogul de marți seara de la B1tv.

Luni noaptea, cînd am știut sigur că Traian Băsescu va veni, am postat pe cristoiublog.ro, foaia de temperatură a celor care-mi trec prin cap ca trecător prin această lume, un text în care, după ce anunțam interviul, îi rugam pe cititori să-mi trimită, grație postărilor, întrebările lor pentru Traian Băsescu. Cum în text mă nedumeream nițel asupra scopului pentru care fostul președinte a ținut să dea acest interviu, adresam cititorilor și această întrebare:

„De ce credeți că vrea Traian Băsescu să dea acest interviu?”

Cele 130 de postări (pînă în clipa trimiterii acestui articol către redacție) semnalează un adevăr:

Cel puțin pentru cititorii mei, Traian Băsescu stîrnește interes. Eu cred că stîrnește interes pentru mulți alți români, deși lătrăii din presă și din politică (e unul, Ludovic Orban, care-mi stîrnește ori de cîte ori îl văd la Antena 3 deznădejdea de a fi contemporan cu el!), îl dau ca un om sfîrșit.

Din cele 130 de postări unele sunt comentarii despre președinția lui Traian Băsescu, altele comentarii la comentarii (deseori cititorii mei încing polemici fără a coborî nivelul discuției).

Cum spațiul nu-mi permite să le reproduc pe toate, am purces la o selecție, avînd drept strict criteriu caracterul incitant, luat în calcul și la alegerea lor pentru a  le pune lui Traian Băsescu:

Cătălin Chirilă: Mai are România nevoie de Traian Băsescu?

Daniel Ene: Dacă-i reproşează ceva Monicăi Macovei şi dacă vede o posibilă colaborare între PMP şi dînsa.

Rodica Oţelea: 1. Udrea l-a informat pe TB că sînt procurori timoraţi care fac rechizitorii la comandă? (în emisiunea lui Orcan).

 2. Elena Udrea  l-a informat că la ICCJ există un judecător care a băgat la închisoare un politician nevinovat? (la Hotnews)

3. TB ştia că în Arestul Capitalei sînt condiţii subumane?

4. „Lui A Năstase nu i-am făcut eu dosar, l-au denunţat colegii lui.” Seamănă cu ce se întîmpla acum la DNA?

 5. N-am nici un dubiu că EU are dreptate în ceea ce-l priveşte pe Coldea, dar asta face demult şi le-a convenit. Crede TB că ar trebui schimbat Coldea?

Andu Iosif: Să-l întrebaţi, dacă el, în locul preşedintelui Iohannis, ar prefera AZI axa Bucureşti-Berlin-Washington în locul vestitei axe cu pivot la Londra.

Sînt curios dacă schimbarea de regim e o oportună schimbare de strategie a statului sau dacă Omul schimbă strategia.

(NB: Sînt multe întrebări care dau curs stupefacției că ni se propune o nouă axă. Pentru Klaus Iohannis pare a fi o problemă).

Dorel Santi: Pentru a-și apăra mandatele! Puteţi să-i puneţi o întrebare din partea mea, de ce şi cine vrea să murdărească mandatele lui?

Marin Laurenţiu: Întrebaţi-l despre noul proiect politic al PMP impreuna cu PNŢCD şi cum se va numi viitoarea alianţă.

Cernegura Cicerone: Cum comentează recenta vizită a ţarului rus la Budapesta? Poate să aibă această vizită consecinţe negative – într-un timp relativ scurt – asupra relaţiilor dintre România şi Ungaria?

Ana Ana: Să-l întrebaţi de ce a schimbat axa Iohannis, de ce ocoleşte Londra, care nu e prea prietenă cu ruşii, şi a înlocuit-o cu Berlin, care e foarte prieten cu ruşii (sincer, eu sînt îngrijorată de această schimbare). Şi-a luat cetăţenia în Republica Moldova?

Elena Gaspar: Cred că Traian Basescu iese în viaţa publică pentru o singură miză: politica externă şi schimbarea de traseu pe care Iohannis a anunţat-o. Personal am două nedumeriri, dar şi două întrebări:

1 Cît de periculoasă este pentru România modificarea anunţată a axei şi ...

2. Cît de periculoasă este apropierea de Ucraina, ştiindu-se bine că de-a lungul timpului Ucraina nu ne-a fost un prieten, ci mai degrabă un adversar ţinut în latenţă, plus problemele generate de Rusia prin atingerea acestei zone.?

Daniel Dumitraşcu: 1. Elena Udrea l-a vrut pe Ponta preşedinte. Ştia Traian Băsescu asta?

2. De ce nu-i dă în judecată pe cei care-i aduc acuzaţii grave?

Ion St. Ionescu: 1. Cum interpretează spusele lui Crin Antonescu că în mod miraculos a cîştigat Iohannis, deşi cu cîteva ore înainte de închiderea urnelor era dat ca şi cîştigător Ponta. A fost o minune cerească, sau Iohannis a beneficiat de ajutor? Al cui ajutor?

2. Dacă crede că mai apare EADS şi grangurii din dosarul Microsoft, sau vom avea doar circ şi ne vom învârti în jurul lui Cocoş? Ce părere are despre faptul că sunt acceptate delaţiuni (la fel ca în cazul fratelui său) fără probe, în baza cărora sunt arestaţi oamenii?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate