ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O Iluzie: Reformarea PSD de către SRI prin intermediul DNA

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O Iluzie: Reformarea PSD de către SRI prin intermediul DNA

Președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost înhățat de DNA.

Cristinel Bîgiu a trecut la PSD,  pe baza Ordonanței de urgență zisă și a Traseismului, de la PNL pe stil vechi, cum îi voi spune de acum încolo PNL-ului care diferă de PDL, deși mulți caută să ne convingă că pe scena politică joacă în prezent un singur partid –PNL- și nu două, cum sunt de fapt, PDL și PNL.

Socotind că-i vorba de un baron local PSD sau și, mai rău, de un baron local care a trădat PNL, trebuie să-l adăugăm pe Cristinel Bîgiu pe lunga listă a președinților de Consilii Județene PSD luați în vizor de DNA.

Potrivit intervențiilor harnice ale ofițerilor acoperiți din presă sau ale agenților de influență ai SRI din presă, DNA ar trebui salutată pentru Operațiunea de reformare a PSD cu ajutorul cătușelor. Ba mai mult, unii ofițeri acoperiți mai zeloși, neliniștiți că și-ar putea pierde solda, vorbesc chiar de o destructurare a PSD de către DNA, partidul condus de Victor Ponta fiind văzut ca un pericol mortal pentru democrația românească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tulnicele SRI din presă sunt confirmate de o realitate bătătoare la ochi.

DNA - Divizia Penală a SRI - și-a concentrat loviturile asupra baronilor locali PSD și, din cînd în cînd, a baronilor  locali PNL de stil vechi.

Nici un baron local sau central al PDL n-a fost atins nici măcar cu o chemare ca martor la DNA.

Cum să nu crezi că DNA  face politică văzînd că în cazul Mafiei retrocedărilor, cea care a adus PDL bani cu nemiluita, nici un lider PDL n-a fost  înhățat de DNA. Din recentul Scandal, dacă nu știi cum stă treaba cu DNA, a-i crede că Alina Bica și alți implicați au semnat în 2013 doar de dragul arestării din 2014. Paradoxul își găsește explicația în folosirea luptei împotriva Corupției pentru manipulare politică.

N-am nici o îndoială că acuzațiile aduse baronilor PSD sunt întemeiate.

Pun la îndoială, ca deosebit de periculoasă pentru democrație, scoaterea de la sertare a anumitor dosare, cele trimise de SRI cu fundiță roșie, în timp ce altele stau sub lacăte, pentru că scoaterea lor ar contraveni intereselor SRI. În paranteză fie spus, ați mai auzit ceva de Scandalul EADS? Cîtă zarvă s-a făcut în campanie cu această Afacere!

De ce?

Pentru că se impunea crearea iluziei că nu numai liderii PSD, dar și cei ai PDL, sunt în vizorul DNA. Acum că a trecut campania, Dosarul se mai studiază!

Așadar, SRI lucrează din greu, prin intermediul Diviziei sale Penale – DNA – la reformarea PSD.

E o Operațiune cu șanse de succes?

După opinia mea, nu.

Ori de cîte ori vine vorba de PSD, se invocă realitatea poreclită și a Baronilor locali.

Ce e un baron local?

Un preşedinte de consiliu judeţean care e, în acelaşi timp, şi preşedinte al filialei judeţene a partidului.

Descentralizarea a adus la mîna preşedintelui de Consiliu judeţean imensa majoritate a lucrărilor publice din judeţ.

Asta înseamnă în plan practic:

1. Posibilitatea de a obţine bani în chip ilegal, prin atribuirea de contracte necinstite.

2. Puterea de a da bani publici doar primarilor din partidul baronului local, ba chiar, în unele cazuri, din Gaşca din partid a baronului local.

Dacă nu aparţii Reţelei mafiote a baronului local, dracu te-a luat. Într-un judeţ condus de un baron local PSD,  îmi povestea un primar din alt partid decît PSD, ca să asfalteze şoseaua care traversa comuna sa a trebuit să apeleze la Minister, să încadreze şoseaua la categoria artere naţionale, pentru a putea obţine bani. Preşedintele Consiliului judeţean, un faimos baron local, refuza să-i dea, pe motiv că e dintr-un partid adversar. Fireşte, erau şi primari din alte partide care primeau bani de la Consiliul Judeţean. Numai că aceştia, spre deosebire de primarul nostru, făceau parte din Reţeaua baronului local.

3. Puterea de a aduce voturi partidului din care face parte baronul local.

Am mai scris şi am mai vorbit că votul la locale şi la parlamentare – prezidenţialele fac excepţie – depinde în cazul PSD de baronii locali. Aceştia au o Reţea de primari cărora le facilitează lucrări publice şi, prin asta, simpatia locuitorilor. Dacă un primar nu reuşeşte să renoveze şcoala din sat, pentru că nu ia bani de la Consiliul judeţean, pe locuitorul satului puţin îl interesează motivul. Primarul e considerat incompetent şi, prin urmare, la următoarele alegeri, pierde cu brio. Fiecare primar are şi el, la rîndu-i, reţeaua din sat. Această Reţea îşi spune cuvîntul la alegeri, deoarece, brusc activată, alcătuită din nomenclatura satului, ea scoate lumea la vot.

Această putere de a obţine voturi pentru partid dă baronilor locali o putere însemnată în PSD, în cazul multora dintre ei, uriaşă. Puterea de a şantaja pe şeful guvernului, puterea de a-şi pune oamenii în structurile guvernamentale mai puţin spectaculoase, dar mult mai bănoase. Despre baronii locali se ştiu mai puţin două lucruri:

1. Ei sunt puşculiţele partidului şi, prin urmare, ei sunt factorii cheie ai corupţiei politice. Ei fură şi acum, cînd s-au îmbogăţit, nu atît pentru ei, cît pentru partid.

2. Ei sunt cei care asigură participarea Poporului la manifestările grandioase de la Centru sau la manifestările de la judeţ, cînd poposeşte şeful pe acolo.

Așadar, baronii locali sunt mai mult decît niște persoane care se îmbogățesc prin afaceri de corupție, profitînd de prerogativele funcției.

Ei sunt – și nu numai în PSD, dar și în PDL, în PNL pe stil vechi, pilonii pe care stă partidul.

Oricît de mulți baroni locali ar aresta DNA, PSD nu se reformează, pentru că locul foștilor îl vor lua alții, noi, contrînși și ei de mecanismele partidului, să facă miș-mașuri pentru banii necesari bunei desfășurări a vieții de partid.

Reforma în PSD, ca și reforma în celelalte partide, e posibilă doar prin măsuri politice, incluzînd legi menite a schimba sistemul de partide din România.