ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O comedie bine jucată de Victor Ponta: Demisia în schimbul unui Acord politic

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O comedie bine jucată de Victor Ponta: Demisia în schimbul unui Acord politic

Miercuri seara, la emisiunea lui Cătălin Striblea de pe B1tv, ținut din scurt, Victor Ponta a dovedit, cum s-a mai întîmplat și cu mulți alți politicieni, că are ce spune. Drept dovadă stau multele știri publicate imediat sau chiar în timpul desfășurării emisiunii de către site-uri și televiziuni de știri.

Despre reflectarea (n-am încotro, știu că abordarea e din vocabularul presei proletcultiste, un alt cuvînt mai nimeri n-am găsit pe loc) dialogului cu Victor Ponta în presă trebuie sesizat că au fost atente la dialog site-urile și televiziunile anti-Ponta, toate așteptînd cu sufletul la gură un semn că Victor Ponta e gata să demisioneze, pentru a lăsa locul Guvernului Meu, condus de Favorita Alina Gorghiu.

Unii jurnaliști fac asta prin Ordin pe Unitate sau din interesul celor care dau site-ului sau televiziunii bani negri cu sacoșa.

Alții, însă, sînt chiar sinceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deoarece și eu am fost pe vremuri în ipostaza lor, declar sub jurămînt că-i înțeleg.

Ei văd scena politică asemenea unei arene romane în care se întreceau carele.

În tribune trăiau întrecerea cu sufletul la gură nu numai plebea, hrănită pe gratis cu acest prilej, dar și Lumea înaltă, în frunte cu Împăratul.

De aceea, pentru acești tineri confrați, victoria sau eșecul unui politician e trăită cu un vizibil tumult sufletesc, de parcă  fi o victorie sau un eșec personal.

Am trecut și eu prin experiența asta.

Am făcut din victoria lui Emil Constantinescu și înfrîngerea lui Ion Iliescu în 1996 ceva personal.

A învins Emil Constantinescu.

Am trăit victoria asta cu bucuria unui om care și-a dorit-o.

La nici două luni, cînd deveneam victima dezamăgirilor publice iscate de noul președinte, mi-am dat seama că făcusem o greșeală uriașă în raport cu normele profesionale:

Luasem drept o chestie personală o problemă pe care trebuia s-o abordez din perspectiva meseriei de gazetar.

Și pentru asta am plătit cu acuzația de nestatornic în păreri.

Revenind însă la interviul dat de Victor Ponta, după emisiune, știrea cea mai frecventată de presa anti-Ponta a fost cea profețită de titluri precum:

Ponta i-a propus lui Iohannis un tîrg pentru demisia din Guvern; Ponta, declarație BOMBĂ: Dacă am acord cu Iohannis, DEMISIONEZ; Anunț important al lui Ponta privind demisia de premier.

Astfel de titluri au fost de altfel sîmburele din care au înflorit talkshow-urile, comentariile, replicile și părerile.

Toate hrănite de o iluzie împărtășită de presa anti-Ponta:

Premierul mai are puțin și, sub presiunea hăulirilor televizate din fiecare seară, a epistolelor pe care i le trimit, pe post de comentarii, ofițerii acoperiți, gen Ponta,  dă-ți demisia, cum îți sugerează Binomul SRI-DNA- Poliția Politică a fostului președinte, trecută cu cizme cu tot de partea Noului Președinte!  o rupe la fugă plîngînd din Palatul Victoria, nu înainte de a o suna pe Alina Gorghiu, să  vină să-i ocupe fotoliul, pînă nu face asta, nechemat, Cătălin Predoiu.

Credincios năravului meu de a invoca iar și iar documentul pentru a putea fixa cît de cît un eveniment, o întîmplare, deși am fost în emisiune, în dialog direct cu Victor Ponta, am simțit nevoia să citesc stenograma.

Despre momentul invocat de știrile privind demisia, a avut loc următorul dialog:

„Victor Ponta: Eu din decembrie i-am spus domnului Iohannis: «Domnule, dacă funcţia de prim-ministru rămîne a coaliţiei, nu am nici un fel de problemă...» (…)

Realizator: V-aţi da demisia în vreo condiţie?

Victor Ponta: Sigur că da. Dacă sînt convins şi există o înţelegere politică că această coaliţie de guvernare îşi duce mandatul la bun sfîrşit.

Realizator: Cu cine să se facă această înţelegere?

Victor Ponta: Numai cu preşedintele ţării se poate face. Preşedintele... Dar este valabil din decembrie, am spus lucrul ăsta.

Ion Cristoiu: Nu, dar acuma este important. Deci dvs spuneţi că, dacă ar exista o înţelegere la nivelul coaliţiei...

Victor Ponta: Coaliţie pe care o reprezint... Ca şi al preşedintelui.

Ion Cristoiu: Ca să fie altcineva premier chiar de la PSD, da?

Victor Ponta: Domnule, din coaliţie, sigur că da.

Ion Cristoiu: Dar să rămînă totuşi coaliţia asta la putere.

Victor Ponta: Şi nu este normal?

Ion Cristoiu: Şi domnul Klaus Iohannis nu vrea?

Victor Ponta: Domnul Klaus Iohannis a spus că vrea guvernul său de la PNL, de la PDL de fapt, că domnul Predoiu este PDL nu PNL.

Realizator: Deci dacă domnul Iohannis vă promite... Nu ştiu cum ar putea să... O strîngere de mînă între politicieni că nimic nu este garantat, nu, adică...

Victor Ponta: Bineînţeles, un acord politic.

Realizator: «Domnule numesc pe cineva, uite, dă-ţi demisia şi numesc pe cineva dintre...»

Victor Ponta: Un acord politic.

Realizator: Un acord politic semnat.

Victor Ponta: Întotdeauna. Poţi avea între oameni serioşi, poţi avea...

Realizator: Deci îi faceţi această ofertă care să...

Victor Ponta: Dar este din decembrie oferta. Nu vă gîndiţi ca la o ştire nouă. Din decembrie am spus acest lucru.”

Pentru înțelegerea exactă a momentului e musai să ținem cont și de următoarele amănunte:

1. Despre varianta Guvernului condus și de o altă persoană, Victor Ponta a vorbit și la Sinteza zilei, de la Antena 3, luni, seara:

Realizator: Aţi spus în prima parte a emisiunii că demisia, v-aţi gîndit în această perioadă la demisie...

Victor Ponta: Bineînţeles.

Realizator: Dar pe de altă parte, aţi înţeles sau evaluarea dumneavoastră este că demisia ar însemna trădare?

Victor Ponta: Foarte interesantă precizarea.

Realizator: Vă rog.

Victor Ponta: Demisia mea urmată de venirea unui guvern al celor care au fost înainte de 2012.

Realizator: Ar putea să vină altcineva?

Victor Ponta: Dacă ar fi din partea USL revin la ceea ce v-am spus despre echipă, nu trebuie să fiu eu căpitan.

Realizator: Deci, aţi accepta să vă retrageţi din poziţia de prim-ministru, de fapt, aici cred că este cheia întregii emisiuni şi întregului dialog din această seară.

Victor Ponta: Da, dar asta o să discutăm la următoarea emisiune.

Realizator: Aţi putea să vă retrageţi din funcţia de prim-ministru?

Victor Ponta: Nu cred că sînt de neînlocuit. Nimeni nu este de neînlocuit.

(…)

Realizator: Puteţi să-mi daţi un exemplu de persoană pe care aţi susţine-o, în condiţiile în care v-aţi retrage dumneavoastră?

Victor Ponta: Da, Călin Popescu-Tăriceanu.”

2. Chestia cu demisia nu e lansată de premier în ambele emisiuni din proprie inițiativă, ci la întrebările moderatorilor, iar răspunsurile lui Victor Ponta nu sar peste hotarele standardelor politice (nu mă cramponez de scaun, nu vreau să vină adversarul, sînt credincios rezultatelor electorale). E foarte important de precizat acest lucru, pentru că liderii politici, atunci cînd au de dat ei un mesaj, lansează ei teza indiferent că sînt sau nu întrebați.

Telespectatorii se vor fi obișnuit cu reacția mea spontană la un răspuns al interlocutorului înscris de mine rapid în categoria informație ieșită din comun:

Asta e o știre! Dacă vreți să repetați!

Pe parcursul emisiunii de la B1tv, am avut multe asemenea momente, dacă ar fi să-l  amintesc  doar pe cel în care Victor Ponta a zis c-a demisionat din funcția de președinte al PSD ca să nu mai fie el acuzat de tot ceea ce fac parlamentarii PSD, sau cînd a precizat că, în schimbul moscheii de la București, noi vom construi la Constantinopole un cămin pentru pelerini, cu o capelă.

La partea cu demisia, din cîte de vede din stenogramă, n-am avut nici o reacție:

De ce?

1. Așa cum precizam mai sus, era doar un răspuns, vecin cu clișeul și nu un mesaj pe care premierul ținea neapărat să-l dea opiniei publice.

2. Era un șah dat lui Klaus Iohannis.

Nu trebuie să fii cine știe ce mare specialist în - vorba rușilor – tehnologie politică, pentru a-ți da seama că președintele nu  vrea demisia lui Victor Ponta de dragul moralității în politica autohtonă. Nu, el vrea asta -și pentru așa ceva a acceptat Planul  Poliției Politice de a-l înhăța penal pe premier -, deoarece  urmărește să aducă la Putere PNL, Guvernul  Meu, avînd-o în frunte pe preasupusa Alina Gorghiu. Dacă Rața Mecanică de la Cotroceni ar  urmări sănătatea politică a țării – e bolnav să ai un premier urmărit penal-, lucrurile ar fi fost simple. S-ar fi găsit rapid, peste capul lui Victor Ponta, în Coaliție sau chiar în PSD, un premier pe placul Poliției Politice mai întîi și al Cotrocenilor mai apoi. Evident, Poliția Politică  își asuma misiunea de a găsi un batalion de pretendenți. Cum însă demisia lui Victor Ponta e  concepută drept demisia întregii Coaliții de Guvernare, lucrurile  s-au complicat, și cel puțin pînă acum Operațiunea a dus la solidarizarea PSD și chiar a Coaliției cu premierul în exercițiu.

 Avansînd teza unei demisii în urma unui acord politic de păstrare la Guvernare a actualii Coaliții, Victor Ponta  a  urmărit  o dublă lovitură politică:

a) Să arate că refuză să demisioneze, nu pentru că se ține de scaun, ci pentru că are o responsabilitate față de cei care au votat în 2012 partidele din actuala Coaliție.

b) Să  arate  românilor că președintele îi cere demisia, nu de dragul  principialității, ci de dragul aducerii la Putere a Partidului Meu.

Miercuri seara, pe la televiziunile  și pe site-urile anti-Ponta, se făceau deja calcule cine din Coaliție și din PSD ar putea lua locul lui Victor Ponta la Guvernare.

Toți fremătătorii au primit joi dimineața, de la Binomul SRI-DNA, printr-unul din site-urile sub acoperire ale Poliției Secrete, răspunsul:

Nu se poate!