Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis - victima lui Traian Băsescu în chestiunea refugiaților

România lui Cristoiu
Autor: | | 30 Comentarii | 8639 Vizualizari

Pentru România prima etapă a Crizei imigranților, poreclită a refugiațior din motive de dramatism propagandistic occidental, s-a încheiat astfel:

1. Deși președintele țării a declarat în chip solemn și mai ales oficial că România va accepta doar un număr de 1785 de persoane drept cotă impusă de UE, ea a sfîrșit rapid prin a accepta numărul impus de UE: 4837.

2. La Consiliul extraordinar al JAI, România a fost pusă în minoritate la votul privind cotele obligatorii. Ea s-a numărat printre cele patru țări care au votat împotrivă alături de Cehia, Slovacia şi Ungaria. Pe drept cuvînt situarea României într-o grupare împinsă într-o minoritate cruntă la o reuniune a unui organism al UE (numărul de țări membre ale UE e nu mai puțin de 28 de state) a fost considerată în Europa și în țară, drept un moment penibil pentru țara noastră. Asta pe de-o parte, deoarece România nu și-a propus asta, numărîndu-se printre țările care merg de regulă cu majoritatea, pe de alta, pentru că ea a nimerit din întîmplare în acest grup, în nici un moment Bucureștiul neangajînd negocieri cu vreuna dintre aceste țări.

Ambele situații reprezintă un eșec usturător pentru România. Mulți susțin că e un eșec usturător în primul rînd pentru Klaus Iohannis.

Am serioase îndoieli că e așa.

Și din următorele motive:

1. Cifra de 1785 a fost asumată și de Victor Ponta. Dacă premierul ar fi dat curs poziției belicoase față de Victor Orban, l-ar fi corectat, dacă nu chiar l-ar fi contrazis pe președinte. Fie susținînd că nu putem emite o cifră atît de precisă, fie chiar polemizînd cu poziția impusă României de Klaus Iohannis. Indiscutabil, reprezentanții României în această afacere – Gabriel Oprea și Bogdan Aurescu – nu mai ascultă de un premier umbră. Asta nu înseamnă însă că public, Victor Ponta nu putea deschide gura pentru a exprima o altă poziție.

2. Gabriel Oprea a mers la JAI ca membru al Guvernului, și nu ca membru al familiei Iohannis. Victor Ponta a precizat recent că înainte de cea de-a doua ședință – cea în care România s-a trezit izolată – vicepremierul a stat de vorbă și cu el. Bogdan Aurescu e ministru de Externe al Guvernului Ponta. Poziția penibilă a României la ultima ședință JAI și-a avut una dintre cauze și în incredibila pasivitate a ministerului de Externe în această chestiune. Deși Bogdan Aurescu s-a manifestat, alături de țuțăreala lui Victor Ponta în gîlceava cu Victor Orban, ca un adversar al cotelor obligatorii, diplomația românescă n-a mișcat un deget pentru a-și coordona poziția cu alte state.

De ce a ieșit România ca dracu din această provocare altfel banală a realităților internaționale?

Cei care au comentat critic poziția României au scos în evidență contrastul dintre fixismul nostru și ceea ce pentru orice om normal era evident. Și anume că pînă la urmă România va accepta nu numai cota, dar și supracota.

M-am numărat printre cei care au susținut, pe cristoiublog.ro și Evenimentul zilei, că România va ceda pînă la urmă și va ceda rapid în chestiunea refugiaților.

Scriam în Evenimentul zilei de joi, 10 septembrie 2015, după anunțul făcut de Jean Claude Juncker în Parlamentul european despre cota atribuită Romîniei:

„Nu cred că România își va putea permite să facă nazuri. Și nu numai pentru că Marile Puteri protectoare ne vor obliga să acceptăm cota, dar și pentru că atît Klaus Iohannis, cît și Victor Ponta, prin absența unei poziții clare față de chestiunea imigranților, n-au pregătit opinia publică pentru o atitudine fermă a României. Din acest punct de vedere, declarațiile de la Cotroceni și de la Palatul Victoria de respingere a cotei sînt pe deplin iresponsabile. Dacă nu cedăm, se va porni împotriva noastră o campanie mediatică europeană de n-o să ne vedem. România nu e Ungaria sau Polonia, ca să-și permită a fi rebela Uniunii Europene într-un moment în care Marile Puteri, incapabile să gestioneze Criza, sînt în stare să ne impună refugiați cu tancurile.”

Argumentului că problema refugiaților a devenit o problemă de viața și de moarte pentru Marile Puteri europene și, prin urmare, dacă nu cedează, România va fi supusă unor presiuni extraordinare, trebuie să-i adaug acum un altul, ținînd de politica noastră postdecembristă. În NATO, în UE, România a jucat pînă acum rolul de lacheu al Marilor Puteri. Cel puțin public, România nu și-a permis să fie demnă. Să reamintim în acest sens amestecul ofensator în bătăliile interne ale țării ale fostului ambasador al Olandei, un agent provocator huligan, intervențiile de Putere Tutelară ale ambasadei SUA în chestiuni care țin strict de viața noastră internă. Diplomații marilor Puteri își permit la București să-și pună nevestele să ne arunce oala de noapte în cap, fără ca vreun Ștab din fruntea țării să se încrunte măcar. România n-a dovedit, ca Polonia sau, mai nou, ca Ungaria, vocația copilului rebel în Lagărul capitalist. În aceste condiții, ridicarea cozii peste noapte era catastrofală.

E greu de crezut că un vizitiu poate deveni peste noapte demn ca un pilot de Boieng.

Comentatorii au căutat să explice eșecul României pe plan extern prin lipsa informațiilor privind manevrele celorlalte țări din UE în chestiunea refugiaților. SIE, ministerul de Externe erau obligate, prin statut, să-i informeze pe președinte și pe premier cu informați despre:

1. Voința Marilor Puteri europene de a merge pînă la capăt cu impunerea cotelor obligatorii, trecînd peste democratismul presupus al UE.

2. Cedarea de către Polonia, care a lăsat în ofsaid România, Ungaria, Cehia, Slovacia.

S-a sugerat, cînd nu s-a zis, că Decidenții – Klaus Iohannis și Victor Ponta – au dus o politică de bîlbîială evidentă în cazul cotelor, pentru că n-au avut informațiile de genul celor de mai sus.

Nu știu dacă SIE, ministerul de Externe, chiar SRI au oferit președintelui și premierului informațiile corecte pentru deciziile înțelepte.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate