ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Despre cum e tratată TVR ca băcănia din colț

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Despre  cum e tratată TVR ca băcănia din colț

Plenul Parlamentului a votat marţi, după-amiază, noul Consiliu de Administraţie al TVR.

Faţă de alte momente din anii postdecembrişti, momentul de marţi n-a stîrnit controverse, nici măcar dezbateri. Audierile candidaţilor de către comisiile de specialitate ale Parlamentului au fost trecute sub tăcere de presa noastră independentă. În anii anteriori, lista celor propuși de partide era luată în primire de întreaga presă şi întoarsă pe toate feţele pentru a se concluziona de fiecare dată că exprimă, cum nu se poate mai convingător, politizarea TVR.

Cum se explică această nepăsare a presei?

Prin binecunoscuta învăţătură:

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre morţi numai de bine!

Pentru opinia publică de la noi, a cărei stare de spirit o mărturiseşte, prin statut, presa, Televiziunea Română e ca şi moartă. Înglodată în datorii nu din cauza numărului mare de salariaţi, ci  din cauza jafului practicat în ultimii ani de şefii mai mari sau mai mici, pusă la colţ ca slujită de nulități (altă acuzaţie care nu corespunde realităţii, deoarece TVR are cei mai bun profesionişti din presa românească de azi), concurată de televiziunile de ştiri, instituţia din Dorobanţi trece în ochii opiniei publice drept o povară bugetară nejustificată.

O asemenea opinie, cultivată de concurentele TVR -  televiziunile particulare – şi de dătătorii cu gura din politică şi presă,  e una dintre cele mai periculoase opinii:

1) Televiziunea publică e o instituţie a cărei existenţă trimite la interesul naţional.

Într-un peisaj mediatic  dominat de Trusturi de presă care rezolvă interesele abjecte ale ghiorţanilor alintaţi pe nedrept Moguli, postul public de televiziune e singura instituţie de presă care scapă de puterea nefastă a Banului. Pînă la urmă o influenţă politică, fie ea şi-a Puterii, e de preferat influenţei Banului, tîrfa universală, cum îi spun filosofii, influenţă care prostituează de-a binelea.

Trusturile de presă particulare au împuţit văzduhul mediatic al patriei prin dubla influenţă abjectă a Banului:

1) Prostituarea profesionistului din presă în slujba intereselor financiare ale Patronului.

2) Prăbuşirea nivelului de decenţă de dragul ratingului, care înseamnă pînă la urmă bani.

Televiziunea publică are toate notele pentru a  fi singura instituție de presă din România de azi care nu stă sub  această nenorocită Putere a banului.

Pentru că TVR e singura instutţie de Presă care n-are un patron. Chiar dacă acest patron e Puterea, mai ales în condiţiile României de azi, nici un regim politic nu-şi va putea permite să se comporte faţă de angajaţii postului public aşa cum se comportă Mogulul faţă de angajaţii Trustului său:

Ca faţă de nişte slugi.

Nu cred să existe sondaj de opinie, anchetă de stradă prin care românii să nu deplîngă coborîrea nivelului asumat de televiziunile particulare sub nivelul minimei decenţe.

Cu toate acestea, cînd vine vorba de TVR, aceiaşi români îşi arată indignarea faţă de taxa radio-TV, faţă de banii daţi de la Buget TVR.

Cînd vine vorba de Armată, Servicii Secrete, de Biserică, românii nu zic nici pîs în privinţa banilor alocaţi de la Buget.

În cazul TVR, situaţia se schimbă.

Faţă de TVR românii se vaită că trebuie să dea bani prin taxe şi impozite.

Indiscutabil, ca orice instituţie de interes public, TVR trebuie să-şi eficientize activitatea prin stoparea cheltuielilor nesăbuite.

Asta nu înseamnă însă că TVR trebuie să funcţioneze după criteriile băcăniei din colț.

Dacă ar fi să credem tuturor declaraţiilor din aceste zile, noul CA de administraţie n-are drept misiune ridicarea nivelului profesional al TVR, transformarea instituţiei din Dorobanţi în cea mai puternică instituţie de presă din România, ci rezolvarea problemelor financiare.

În aceste zile s-a discutat despre TVR nu ca despre o instituţie de presă, ci ca despre o băcănie care ar putea fi închisă dacă nu reuşeşte să obţină profit din vînzarea de murături.

E mai mult decît interesant că această viziune asupra TVR e impusă de Victor Ponta.

Explicabil:

Victor Ponta e cel care are interes în falimentarea TVR. Pe de o parte, pentru că  o TVR mediocră lasă locul României TV şi Antenei 3, dar mai ales Trustului lui Dan Voiculescu, pe de alta, pentru că TVR nu poate fi folosită ca o ghioagă mediatică.

E ciudat că nici politicienii din Opoziție nu s-aur ridicat împotriva aceste viziuni interesate asupra TVr, o instituție de interes național.

Să n-aibă nevoie politicienii din Opoziție de o Televiziune publică imbatabilă profesional, exemplu de profesionalism pus în slujba omului de bun simț?