ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De la Mineriada lui Ion Iliescu din iunie 1990 la Mineriada lui Victor Ponta din august 2014

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. De la Mineriada lui Ion Iliescu din iunie 1990 la Mineriada lui Victor Ponta din august 2014

Asemănarea surprinsă de mine – într-un text anterior – între Procesul lui Dan Voiculescu și Procesele lui Pablo Escobar, șeful Cartelului Medelin al drogurilor a părut unora exagerată.

Evoluția ulterioară a evenimentelor (scrisesem înainte de a se ști sentința) n-au făcut decît să mă confirme.

Nu numai pentru că Dan Voiculescu a fost și el un fel de șef de cartel al drogurilor, al Drogurilor mediatice însă, dar și pentru că atacurile împotriva sentinței, venite nu numai de la armata de slugi a Coruptului, dar și de la lideri ai Partidului de guvernămînt, puteau avea loc doar în Columbia lui Pablo Escobar.

Doar în această țară a Americii Latine, sursă de inspirație pentru geniul marquezian, împotriva unei sentințe judecătorești prin care un mare Corupt a fost condamnat, un post de televiziune își poate permite să inițieze un protest neautorizat fără ca instituțiile statului, însărcinate cu apărarea Justiției, să ia atitudine.

Ne puteți urmări și pe Google News

CNA-ul PSD-izat n-a avut nici o reacție la campania dusă de Antena 3 împotriva Sentinței, la incitarea populației împotriva DNA.

Jandarmeria română a scos limba la jurnaliștii care au atras atenția că mitingul era neautorizat, că presa independentă a fost victima protestatarilor agresivi.

Numai într-o țară precum Columbia, cu o clasă politică aflată la cheremul Penalilor, Opoziția nu scoate nici măcar un scîncet la tot ce s-a întîmplat duminică în București.

Asta ar fi raportarea mitingului de duminică la realitățile din alte zone ale Lumii, cu state slabe, roase de corupție, în care judecătorii cinstiți cînd nu sunt împușcați, sunt linșați mediatic, cu instituții care nu reacționează la provocările Penalilor, pentru că șefii lor au fost numiți în funcții chiar de Penali.

Raportate la realitățile postdecembriste românești, întîmplările de duminică sunt varianta din 2014 a mineriadei din 1990. Desigur, în fața Palatului Cotroceni n-au fost mineri înarmați cu bîte, ci pensionari înarmați cu înjurături. Agresivitatea, turmentația, obscuritatea protestatarilor erau însă ale minerilor din 1990.

N-au devastat Bucureștiul, pentru că, repet, n-aveau puterea fizică s-o facă, dar dacă ar fi avut, mulți ziariști independenți, mulți intelectuali ar fi luat picioare-n fund ca reportera de la B1 TV.

Ca și în cazul mineriadei din 1990: 1. Descinderea pensionarilor în fața Palatului Cotroceni a fost rezultatul unei manipulări ordinare din partea unei televiziuni a Puterii. În 1990, minerii au venit la București, după ce TVR-ul aflat în serviciul Puterii FSN-iste a prezentat evenimentele din 13 iunie drept o rebeliune legionară. Acum, o televiziune aflată în serviciul Puterii PSD-iste a manipulat prezentînd confiscarea unei părți a averii Patronului drept confiscarea postului TV; 2. Mineriada din iunie 1990 a avut un lider cu manifestări de starletă: Miron Cosma. Mineriada din august 2014 are și ea un lider. O starletă: Mihai Gâdea; 3. Mineriada din iunie 1990 a fost posibilă pe fondul campaniei duse de Ion Iliescu, de liderii FSN, împotriva celor care militau pentru un stat de drept în România. Mineriada din august 2014 a fost posibilă pe fondul campaniei duse de nepoțelul politic al lui Ion Iliescu – Victor Ponta – împotriva Justiției, împotriva statului de drept.

Luările de poziție ale jurnaliștilor indepedenți fac marea greșeală de a pune totul pe seama celor de la Antena 3.

Să fim serioși! În spatele mineriadei din august 2014 se află Victor Ponta. Victor Ponta e cel care a lansat diversiunea cu închiderea Antenei 3 ca urmare a sentinței împotriva lui Dan Voiculescu.

Victor Ponta a dat cuvînt de ordine liderilor PSD să atace la Antena 3 sentința Curții de Apel și, mai apoi, să participe la mineriada împotriva Justiției. Victor Ponta a dat ordine ca Jandarmeria să nu intervină, deși mitingul nu era autorizat.

Victor Ponta a lucrat mînă-n mînă cu Mihai Gâdea, așa cum Ion Iliescu a lucrat cu Miron Cozma, pentru ca sentința dată lui Dan Voiculescu să fie pretextul unei noi acțiuni de campanie electorală în favoarea Penalilor din România. Că Victor Ponta se află în spatele mineriadei din august 2014, pe care nu și-o asumă, desigur, așa cum nici Ion Iliescu nu și-a asumat-o pe cea din iunie 1990, nu mă miră.

Victor Ponta e candidatul Penalilor din PSD. Pentru a putea jefui țara fără spaima de DNA, Penalii din PSD vor să-l facă pe Victor Ponta președintele României. Și de la candidatul Penalilor la ce altceva te poți aștepta decît să pună la îndoială campania anticorupție? Mă miră, mă uluiește însă lipsa de reacție a Opoziției din România față de această mineriadă împotriva Justiției.

Să nu-și dea seama liderii Opoziției că bătălia pentru prezidențiale e în 2014 altceva decît o bătălie electorală? Că e bătălia dusă de Penalii din PSD pentru a-și impune la Cotroceni marioneta lor – Victor Ponta?

Articol preluat de pe www.cristoiublog.ro.