ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Contribuția presei independente la victoria în alegeri a lui Victor Ponta!

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Contribuția presei independente la victoria în alegeri a lui Victor Ponta!

Vineri seara, anunţul potrivit căruia emisiunea Sorinei Matei va difuza un interviu în care Robert Turcescu va reacţiona la spusele premierului Victor Ponta despre el, m-a făcut să deschid televizorul pe B1tv. Nu sunt un admirator al Sorinei Matei, cea care s-a grăbit să-i ia locul mai noului sihastru Robert Turcescu. Steaua B1 tv face parte din ceea ce eu aş numi moderatoarele pentru care directul e un mijloc de defulare a frustrărilor din viaţa de dincolo de direct: Dana Grecu, Andreea Creţulescu. Reţinerea mea faţă de redactoarea tv Sorina Matei s-a confirmat vineri seara, cînd am deschis televizorul. Emisiunea avea drept subiect de dezbatere Dosarul întocmit de DNA în cazul Microsoft. Deşi în platoul mai erau trei persoane, toate invitate pentru a deschide şi ele gura, Sorina Matei a ţinut un discurs introductiv interminabil, avînd în centru o bizarerie în cazul unui jurnalist: Elogiul procuroarei care a instrumentat dosarul.

Nu-i exclus ca procuroarea să fie o bună profesionistă în domeniu. N-am auzit însă în presa democratică a lumii ca un jurnalist să facă elogiul unui procuror pentru un dosar:

1. Rechizitoriul exprimă punctul de vedere al doar uneia dintre cele două părţi ale Procesului. Presa liberă are datoria să le asculte pe amîndouă. Doar instanţa ne poate spune dacă acuzaţii sînt vinovaţi.

2. Rechizitoriul e supus instanţei de judecată. Dacă în acest caz acuzaţii sunt achitaţi? Simplul Rechizitoriu nu spune nimic despre faptul dacă procurorul are sau nu dreptate.

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Chiar şi în cazul unui acuzat de crime în serie, ziaristul, dacă se respectă, nu abordează emoţional cazul. Cel mult, prezintă ambele puncte de vedere. Nu de alta, dar au fost cazuri cînd cel condamnat la moarte s-a dovedit nevinovat.

După prezentarea patetică a cazului, Sorina Matei a                                                                                                          anunţat că vom avea şi punctul de vedere al lui Victor Ponta în chestiunea acţiunii DNA. Mă aşteptam la o declaraţie a premierului acordată în exclusivitate postului B1 tv. Spre uimirea mea dintîi, a urmat înregistrarea audio a conferinţei de presă ţinute de Victor Ponta la Huston despre măreţele succese ale vizitei sale în SUA. În cadrul acestei conferinţe, la sfîrşit, răspunzînd unei întrebări, Victor Ponta a zis nişte banalităţi de varză nemurată despre Dosarul DNA.  

Nu era normal ca din toată conferinţa să fie decupat doar răspunsul la întrebarea despre DNA?

Mai ales că nu ne aflam la Ştiri.

Ne aflam la e o emisiune care dezbătea Dosarul Microsoft şi nu rezultatele vizitei lui Victor Ponta în SUA. Mi-am amintit însă că înregistrarea audio a Conferinţei de presă mai fusese difuzată de B1 în întregime şi-n emisiunea anterioară. Ne aflam în faţa unei şmecherii. Dosarul Microssoft era folosit drept pretext pentru a mai da o dată declaraţiile de presă ale lui Victor Ponta despre măreţele sale realizări în America.  

Despre aceste măreţe realizări, Victor Ponta a zis la un moment dat:

„În primul rând, mă bucur că România există din nou. După 2005, n-am mai avut un preşedinte care să participe la Adunarea Generală ONU, acolo unde nu este niciodată timp de întâlniri oficiale, dar unde este cea mai bună ocazie să ai discuţii pragmatice foarte concrete, cu foarte mulţi şefi de stat şi de guvern, pe care, altfel, este greu să-i întâlneşti în alte ocazii. Deci, mă bucur că România este înapoi pe hartă.”

Aş putea să întocmesc o carte cu declaraţiile politicienilor în conflict strident cu adevărul realităţii. Cele mai multe, dacă nu chiar aproape toate, vădesc, totuşi, o minimă preocupare de a nu face din alb negru, din a nu spune că-i soare pe cer la miezul nopţii.

Nu ştiu dacă Victor Ponta va rămîne în istoria României.

După cum guvernează, am serioase îndoieli că se va scrie despre el fie şi-ntr-o erată la un manual alternativ.

Sigur e că va rămîne în Istoria pshiatriei.

Pentru că Victor Ponta a introdus în spaţiul public minciuna gogoantă, minciuna stupefiantă, minciuna care te scuipă-n față, care te face să te întrebi dacă autorul e în toate minţile.

Cum să susţii nu în pat cu nevastă-ta, ci în public, la o conferinţă de presă, că România a dispărut de pe harta lumii în ultimii zece ani?

Păi dacă România n-ar fi fost pe harta lumii în vara lui 2012, cînd Famiglia Ponta a încercat o lovitură de stat, nimeni din Occident n-ar fi intervenit pentru restabilirea ordinii constituţionale.

Aşa cum Victor Ponta a simţit-o pe întreaga suprafaţă a pielii sale, SUA, alte Mari Puteri au intervenit tocmai pentru că România era o ţară prea importantă în dispozitivul euroatlantic pentru a fi lăsată pradă hoardei PSD-iste.

A doua afirmaţie, cea prin care Victor Ponta se făleşte c-a pus România pe hartă prin călătoria în SUA e şi mai dihai mitomană.

Potrivit chiar Comunicatului emis de Guvern, în zilele de 23 septembrie – 25 septembrie 2014, Victor Ponta a avut următorul program:

„MARŢI, 23 SEPTEMBRIE 2014

•  15.30-16.00 Întrevedere cu domnul Recep Tayyp ERDOGAN, Preşedintele Republicii Turcia

• 17.40-18.20 Întrevedere cu domnul ZHANG Gaoli, Viceprim-ministru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze

• 19.00 Recepţie oferită de domnul Barack OBAMA şi prima doamnă, în onoarea şefilor delegaţiilor participante

MIERCURI, 24 SEPTEMBRIE 2014

• Participare la deschiderea dezbaterilor generale ale celei de a 69-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

• 13.15-14.20 Dejun oferit de domnul Ban Ki-Moon, secretar general al ONU în onoarea şefilor de delegaţii

• 18:00-20:00 Recepţie oferită de Preşedintele Consiliului European, Preşedintele Comisiei Europene şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă

JOI, 25 SEPTEMBRIE 2014

• 09.00-09.45 Vizitarea sediului Consulatului General al României la New York Întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti

• 13.30-14.30 AGONU. Participare la dezbateri şi susţinerea intervenţiei şefului delegaţiei române în cadrul dezbaterilor generale ale AGONU 69.”

Din cîte se vede, activitatea lui Victor Ponta a fost pe cît de neînsemnată, pe atît de inutilă.

Să consideri măreaţă realizare de politică externă întîlnirea cu un demnitar chinez care urma să viziteze România, trebuie să fii sau mitoman sau ageamiu în materie de politică externă!

Celelalte acţiuni – de la Recepţie pînă la Dejun – sînt toate de protocol şi au beneficiat de ele toţi cei 120 de şefi de stat şi de guvern participanţi la sesiunea ONU.

Intervenţia lui Victor Ponta de la Tribuna Adunării generale a fost şi ea lipsită de importanţă.

Desigur, pentru Victor Ponta, în disperată căutare de palmares internaţional şi cîrlan în materie de politică externă, faptul c-a vorbit dintr-un loc văzut de el  la televizor pînă acum, poate fi bulversant.

Pentru România n-a avut nici o importanţă.

Da, dacă era vorba de România lui 1955, cînd a fost primită în ONU, puteam vorbi de un moment important.

România e membră NATO, membră UE şi partener strategic al SUA.

Toate aceste considerente m-au făcut să cred că declaraţia lui Victor Ponta va strîni în platoul B1 tv o furtună de proteste.

Erau acolo MRU, Sorina Matei, Sabin Orcan şi Laurenţiu Ciocârzan.

Cu excepţia lui Laurenţiu Ciocârzan nimeni n-a sesizat enormitatea declaraţiei lui Victor Ponta.

Dar chiar și după ce Laurențiu Ciocăzanu a sesizat aberația revoltătoare a mitomanului, cei din platou n-au reacționat. Să spunem că Sorina Matei și Sabin Orcan n-aveau expertiză în acest domeniu sau nu erau interesați de subiect.

În platou se găsea însă Mihai Răzvan Ungureanu, cel care a fost în acești ultimi zece ani Ministru de Externe și Director SIE. În amîndouă posturile, Mihai Răzvan Ungureanu a fost pus de Traian Băsescu. În amîndouă posturile, Mihai Răzvan Ungureanu a avut posibilitatea să cunoască situația României în lume, situație net opusă celei înfățișate de iresponsabilul vesel. Ca să nu mai spun că, dintre toți cei din platou, Mihai Răzvan Ungureanu avea competența de a demonstra că participarea lui  Victor Ponta la Sesiunea ONU n-are pentru România o valoarea ieșită din comun.

Acest lucru nu s-a întîmplat.

Mihai Răzvan Ungureanu a îngăimat ceva gen e prea mare gogoașa lui Victor Ponta pentru a pierde timp cu ea, ceilalți din platou n-au mai  zis nimic.

Și  astfel, luînd în considerare transmiterea în direct a doua oară a minciunilor lui Victor Ponta, fără a se arăta, după cum cer normele profesiei de gazetar, că sunt minciuni, că țin de o diversiune butucănoasă, mulți telespectatori vor fi rămas cu convingerea că, prin vizita sa în America, premierul a repus România pe harta lumii.

Dacă mai aveau îndoieli, acestea le-au fost spulberate sîmbătă seara, la știri, cînd tot potrivit B1tv, în timp ce la Klaus Iohannis a participat din Europa un pițifelnic, la Victor Ponta au dat năvală toți liderii europeni!

Și nu-i exclus ca unii dintre aceștia să-l voteze pe Victor Ponta.

Și ne mai întrebăm de ce stă Victor Ponta atît de bine în sondaje!