Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Contribuția menajerei Adriana Săftoiu la asasinarea politico- mediatică a lui Traian Băsescu

România lui Cristoiu
Autor: | | 13 Comentarii | 13495 Vizualizari

N-a scăpat, cred, nici unui telespectator turmentat controversa, pe cale de a deveni conflict, dintre mine și Robert Turcescu, de luni seara, de la Nașul tv. De cînd merg, în fiecare luni, la emisiunea lui Robert Turcescu (pe gratis, evident), se întîmplă întîia oară s-avem un punct de vedere diametral opus într-o chestiune legată de Traian Băsescu.

Lepădarea de Traian Băsescu a tuturor celor care au alcătuit, timp de zece ani, un soi de comando gata să măcelărească pe oricine ar fi cutezat să nu ia poziție de Drepți la ivirea fostului președinte (unii cititori își mai amintesc, cred, plecarea mea de la B1tv, provocată tocmai de conflictul cu talibanii prezidențiali, pentru c-am îndrăznit să mă întreb cu voce tare de ce avea nevoie Traian Băsescu de 300 de hectare de teren agricol) e o realitate.

Una care pe mine cel puțin nu mă surprinde.

Sunt – ca să zic așa – specialist în Căderile atotputernicilor zilei.

Am scris și publicat chiar un lung eseu despre Calvarul străbătut după cădere de Cuza, Ion Antonescu, Nicu Ceaușescu.

Toate Căderile au drept numitor comun părăsirea și imediat atacarea Fostului tocmai de cei care l-au slujit sîrguincios cu limba și cu brațul.

Cu cît a fost Fostul mai puternic, cu atît numărul și abjecția trădărilor sunt mai mari, sub semnul adevărului că atotputernicii se înconjoară doar de suflete de slugi.

Slugi ai vrut, slugi ai!

Robert Turcescu rămăsese printre puținii jurnaliști tineri, sprijinitori ai lui Traian Băsescu, care nu se lepădaseră de el, care încercau să-l apere în fața Sistemului care, dacă nu l-a învins cît a fost președinte, sigur îl va învinge acum, cînd nu mai e.

Cu această credință – că Robert Turcescu se numără printre ultimii apărători ai lui Traian Băsescu – am mers la emisiunea de la Nașul tv convins că mai tînărul confrate va fi critic față de chiloțăreala dată la tipar de fosta consilieră a lui Traian Băsescu, numita Adriana Săftoiu.

Spre surprinderea mea, așa cum s-a văzut din emisiune, Robert Turcescu s-a manifestat ca un admirator al cărții semnate de Adriana Săftoiu.

Că Sorina Matei, Ioana Ene Dogioiu, Dan Tapalagă s-au grăbit să ridice în slăvi o carte respinsă chiar de jurnaliști și politicieni dușmani de-ai lui Traian Băsescu, pe motivul, perfect întemeiat, că Adriana Săftoiu a trecut linia roșie care desparte politica de cocina porcului, mai e de înțeles.

Dar ca Robert Turcescu să-și exprime public entuziasmul față de carte, la așa ceva nu mă așteptam.

Ciudățenia vine și din faptul că, în emisiune, Robert Turcescu, și nu altcineva, s-a declarat indignat de redeschiderea de către Parchetul General a Dosarului "Țigancă împuțită" din 2007. Pe drept cuvînt, el a văzut în redeschiderea Dosarului un nou moment dintr-o Campanie de proporții incredibile duse de Sistem împotriva unui fost președinte al României.

O campanie premieră în România postdecembristă, pentru că nici asupra lui Ion Iliescu, nici asupra lui Emil Constantinescu nu s-au năpustit, după plecarea de la Cotroceni, Instituțiile de forță ale României: Binomul SRI-DNA, Parchetul General.

Într-adevăr, redeschiderea Dosarului din 2007, sub acuzația de furt, furt calificat și insultă, apare pînă și-n ochii unui ageamiu într-ale Dreptului un exemplu strălucit de poliție politică făcută de Parchetul General condus de Tiberiu Nițu, sluga lui Victor Ponta.

În 2007, cînd s-a produs incidentul cu jurnalista de la Antena 3, eram la Antena 3, pe baricadele anti-Băsescu. Deși îl urmăream pe fostul președinte cu o pușcă cu lunetă mediatică, n-am ajuns cu absurditatea pînă acolo încît să acuz drept furt calificat gestul lui Traian Băsescu de a-i lua telefonul unei jurnaliste care avea misiunea să-l hărțuiască. I-am zis atunci bădărănie, mitocănie, jignire a presei, comportament incalificabil prin raportare la funcția de președinte, dar în nici un caz furt calificat.

În primul mandat, Ion Iliescu a fost la Constanța eroul Scandalului Măi animalule!, zicîndu-i așa unui ziarist agasant, după ce l-a apucat de gît. După 1996, cînd Ion Iliescu a intrat în Opoziție, nimeni nu s-a gîndit să-i deschidă Dosar penal pentru tentativă de omor (putea să-l strîngă de gît!) și insultă.

Așa cum i-am spus lui Robert Turcescu în emisiunea de luni, redeschiderea unui nou Dosar se înscrie într-o campanie de amploare avînd două țeluri:

1. Asasinarea politico-mediatică a lui Traian Băsescu prin rescrierea celor 10 ani de mandat din perspectiva propagandei USL-iste (nu numai PSD-iste!, ci și PNL-iste), potrivit căreia fostul președinte a fost un Dictator care a ordonat arestarea adversarilor săi politici, precum Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu.

2. Pregătirea terenului mediatic pentru arestarea lui Traian Băsescu.

Scenariul, pe care l-am întîlnit și în cazul lui Carol al II-lea, al Mareșalului Antonescu, al lui Nicolae Ceaușescu, presupune nu numai asasinarea politică, dar și dacă nu mai ales terfelirea moștenirii lăsate de respectivul. Judecarea lui Nicolae Ceaușescu n-a fost cea mai grea lovitură dată fostului conducător.

Adevărata lovitură a constituit-o campania propagandistică de scoatere a lui Nicolae Ceaușescu din istorie prin prezentarea regimului său ca fiind mai brutal, mai abuziv decît cel numit Stalinismul românesc.

De observat că în cazul lui Traian Băsescu n-avem de a face cu dosare reluate, pentru că în cei zece ani au stat sub semnul imunității prezidențiale, ci de dosare redeschise care au primit NUP la vremea respectivă. Să ne reamintim că în cazul Dosarului Elena Udrea, Codruța Kovesi a ținut să repete în public că e vorba de redeschiderea unui dosar închis pe vremea lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu și-a făcut din promovarea unei Justiții indepedente principala realizare, o realizare istorică a mandatului său.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate