Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Consultările de la Cotroceni - un moment de publicitate prezidențială

Ion Cristoiu
Autor: | | 141 Comentarii | 4922 Vizualizari

Îmi aminteam undeva că pe vremurile Cultului personalității, uimitoare mi se părea mai ales atmosfera paradisiacă schițată pentru realitatea ceaușistă de textele dedicate Conducătorului. Era atîta armonie că, după ce parcurgeam un astfel de text, simțeam nevoia să mă întorc acasă pe jos și, în nici un caz, pe drumul drept, ci făcînd un ocol prin comunele suburbane – notam eu despre starea mea de spirit. O stare asemănătoare mi-au produs- o relatările și documentele momentului politic de luni, 12 ianuarie 2015 botezat oficial: Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare de ajungere la un Acord Politic pentru a se asigura Apărării, începînd cu 2017, minimum 2% din PIB.

Declarațiile delegațiilor după ce ieșeau de la întîlnire, Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis, relatările și comentariile din presă, au schițat imaginea unei armonii de văzduh albastru, în care bîzîie albine galbene și zboară fluturi albi. Toate partidele s-au declarat gata să semneze Acordul. Am înțeles că, din rațiuni de program, Acordul va fi semnat marți, 13 ianuarie 2015. Asta a produs o oarecare frustrare în sufletele partidelor. Ele erau gata să semneze acolo pe loc, cu laba de la piciorul drept, deoarece mîna dreaptă erau ocupată cu aplauzele furtunoase.

A fost – ar fi zis un psiholog- ceva asemănător celor petrecute în sufletul unui bărbat cînd femeia, în fine, goală, i-ar fi spus c-a făcut asta, deoarece vrea s-o consulte. Toate partidele și-au exprimat armonia cu noul președinte. Victor Ponta s-a grăbit să dea glas tumultului interior provocat de noua Convorbire cu Klaus Iohannis de îndată ce-a ajuns în fața apostolilor din PSD.

Klaus Iohannis, în Declarația sa de presă, a ținut să evidențieze și el armonia dintre partide, și dintre partide și El în chestiunea Acordului. Invitația adresată partidelor parlamentare de a veni la consultări justifica inițiativa prin rolul pe care El, președintele Klaus Iohannis, trebuie să și-l asume în convingerea partidelor să semneze Acordul.

Deși nu s-a spus direct, se înțelege acum, după încheierea Consultărilor, că fără ele, fără implicarea lui Klaus Iohannis, așadar, partidele din România n-ar fi fost de acord în veci să semneze un Acord.

Nici declarațiile delegațiilor, nici informațiile din surse n-au lăsat să se înțeleagă că președintele a lucrat din greu cu unele delegații pentru a le convinge. Imaginea de ansamblu e cea a unei Iluminări avute de toate partidele din chiar prima clipă a consultării. Nu mă miră.

Spre deosebire de consultările din mandatul lui Traian Băsescu, președintele și delegațiile au stat la aceeași masă.

După opinia mea, această măreață inițiativă prezidențială, din seria de succes propusă de Tatiana Niculescu Bran sub semnul unei Revoluții la Cotroceni și cuprinzînd, printre altele, schimbarea zgomotului făcut de apa trasă la WC-urile din tot Palatul, prin înlocuirea vîjîitului necioplit cu muzică de Vivaldi, a avut rolul copleșitor în obținerea Acordului.

Pe vremea lui Traian Băsescu, delegațiile ședeau pe fotolii așezate lîngă peretele opus celui lîngă care erau așezate fotoliile delegației prezidențiale.

Acum, potrivit Măreței, Strălucitei Schimbări din Temelii, delegațiile au fost așezate la aceeași masă cu delegația prezidențială. E lesne de presupus că în condițiile create de Marea Schimbare, delegațiile se așteptau dintr-o clipă într-alta să se deschidă ușile și în încăpere să pătrundă ospătarii cu ciorba aburindă, semnul de început al mesei date de Președinte. Cum să nu fii de acord în aceste condiții să semnezi Acordul? Abia acum înțelegem de ce la consultările inițiate de Traian Băsescu se ajungea rar la acordul de a semna un Acord:

La aceste consultări, Traian Băsescu nu crea atmosfera de pusul mesei!

Din armonia asta, fiecare trage concluzia pe care i-o dorește inima. Klaus Iohannis poate trage concluzia că Programul său de Unificator al Țării după Marea dezbinare a debutat spectaculos și că va fi concretizat în sunete de alămuri. Unirea partidelor în jurul Lui pentru realizarea unor obiective comune. Vestalele lui Klaus Iohannis din presă și din politică vor trage concluzia unui nou Miracol.

Acolo unde Fostul dezbina, Actualul unește.

Pentru a trage astfel de concluzii se impune verificarea realității din care au țîșnit ele.

Altfel spus, trebuie să ne întrebăm dacă e vorba de o realitate adevărată sau una de publicitate. Asupra unui procentaj mai mare dedicat Apărării cad de acord toate partidele și nu numai. Cad de acord toate ONG-urile, fundațiile și publicațiile. În Istoria României asta e o premieră.

De obicei, creșterea Bugetului dedicat Apărării a întîmpinat obiecțiuni în vremuri de pace, politicienii socotind că tunurile nu le aduc voturile pe care le aduce laptele. Doar cînd a izbucnit un Război sau cînd Războiul a părut iminent, Partidele au acceptat să dea bani pentru Apărare. Ce s-a întîmplat la noi? Au devenit brusc partidele mai responsabile decît sînt? Evident, nu.

Entuziasmul față de creșterea Bugetului Apărării își are temeiul în faptul că această creștere e cerută de America. Și unde cere America, în România nu există cîrteală. Așadar, cine voia să arate românilor că, spre deosebire de antecesor, el convinge partidele românești, atît de arțăgoase unele cu altele și toate cu președintele, să semneze un Acord cît ai clipi, alegea creșterea Bugetului dedicat Apărării. Nu de la anul, ci de peste doi ani. Klaus Iohannis a știut asta. De aceea s-a grăbit să cheme partidele la consultare pentru Bugetul Apărării din 2017, de peste doi ani adică. Klaus Iohannis a lansat inițiativa cu Bugetul dedicat Apărării acum, la începutul lui ianuarie 2015. Acordul putea fi încheiat și mai tîrziu.

Pentru că alte Acorduri erau mult mai importante:

Ca, de exemplu, cel privind limitarea drepturilor individuale în numele luptei împotriva terorismului.

Dar nu numai atît.

Cu sau fără acord, un partid ajuns la Guvernare tot ar fi mărit Bugetul, deoarece o reclamă americanii. Momentul politic de luni 12 ianuarie 2015 n-are nici o legătură cu realitatea.

Are legătură cu publicitatea prezidențială.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate