ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Blestemata bătălie politicianistă a compromis deja Codurile României democrate

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Blestemata bătălie politicianistă a compromis deja Codurile României democrate

„Elaborarea şi adoptarea unui Nou Cod reprezintă un moment crucial în evoluţia legislativă a oricărui stat. Decizia de a se elabora un Nou Cod penal nu este o simplă manifestare a voinţei politice, ci reprezintă, în egală măsură, un corolar al evoluţiei economico-sociale, dar şi al evoluţiei doctrinei şi jurisprudenţei din România“.

Astfel a început Discursul premierului Emil Boc, ţinut în faţa Parlamentului în  22 iunie 2009, pe tema asumării răspunderii Guvernului asupra Noului Cod Penal. Şi pentru a sublinia şi mai puternic importanţa momentului, după trecerea în revistă a noutăţilor revoluţionare aduse de Noul Cod Penal, Emil Boc a mulţumit celor care au contribuit la întocmirea şi desăvîrşirea Codului Penal: Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Victor Ponta, şeful Comisiei Parlamentare dedicate adoptării Codului Penal, specialiştilor. La rîndu-i, preşedintele Traian Băsescu sublinia în Declaraţia de presă făcută pe 22 aprilie 2009, după întîlnirea cu reprezentanţii unor ONG-uri care lansaseră acţiunea Opriţi Codurile!: „România nu mai poate întîrzia să mai amîne încă o dată deciziile legate de folosirea sau nu a Codului Penal din timpul Regimului Comunist. Actualul Cod Penal este Codul Penal din 1968, ori modernizarea se impune“. Concluzia venea în replică la cererea ONG-urilor de a opri adoptarea Codurilor. Traian Băsescu dezvăluie în Declaraţia de presă din 22 aprilie 2009, bîlbîielile postdecembriste în legătură cu adoptarea Codurilor. „La Coduri se lucrează de zece ani. V-aş aduce aminte Codurile din timpul doamnei ministru Stănoiu, pe urmă acelea au fost şi doamna ministru Macovei a avut alte Coduri, a venit domnul ministru Predoiu, avem alte Coduri şi de fiecare dată încercăm să blocăm, pînă la urmă, evoluţia pozitivă“. Epopeii adoptării Codurilor (cel adoptat sub regimul PSD, la inițiativa Rodicăi Stănoiu, în   28 iunie 2004, a fost amînat de Regimul Băsescu, la inițiativa Monicăi Macovei, care voia Codurile sale, după care a venit Cătălin Predoiu, care a propus Codurile sale) i-a urmat epopeea strict  românească a intrării în vigoare. Codul Penal a fost promulgat la 24 iulie 2009, iar Codul de procedură Penală, la 15 iulie 2010. Intrarea lor în vigoare a fost amînată cu cinci ani, respectiv, patru ani. Sîmbătă, 1 februarie 2014, au intrat în vigoare Codul Penal și Codul de Procedură Penală. După 24 de ani de la căderea comunismului, România are, în fine, Codurile care dau seamă de noile realități: democrație, economie de piață, apartenență la UE și la NATO. Ar fi fost normal ca momentul să fie unul de sărbătoare.  Din punct de vedere al importanței pentru statornicirea unor noi realități social- politice și economice, Codurile vin imediat după Constituție. O sărbătoare în hotarele căreia ar fi trebuit elogiat rolul lui Traian Băsescu în adoptarea Codurilor, însemnătatea momentului de unire a forțelor politice pentru a realiza ceva important pentru țară, (Codurile n-ar fi fost adoptate dacă nu era Marea Coaliție PSD_PDL),  contribuția lui Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției.

Ce s-a întîmplat în realitate? Intrarea Codurilor în vigoare a fost văzută de presă drept o nenorocire. Condeieri şi condeieriţe s-au întrecut în a denunţa Codurile drept legiferări ale corupţiei, puneri la îndoială ale democraţiei. Nu numai c-a lipsit efortul de a explica noutăţile absolute (lucru impus de necesitatea ca aceste Coduri să fie cunoscute de români) şi de a verifica dacă instituţiile sînt pregătite pentru asta, dar mai mult, s-a cultivat din nou neîncrederea în Justiție, în democrație. Cauza? Blestemata bătălie politicianistă. CITIȚI ȘI:

  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Semn rău pentru Ponta: E deja Ăsta!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Un succes al Partidului - Stat condus de Victor Ponta- PSD-izarea Buletinului Meteorologic!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Guvernul Ponta ştie doar atît: Să închidă drumurile, şoselele şi autostrăzile. Nu ştie însă cum să le deschidă!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Antenele - ghioaga mediatică a lui Victor Ponta
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Unde era Victor Ponta în timpul tragediei? Cum unde era?! La televizor!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Strategia prin care PSD-ul lui Ponta vrea s-ajungă din nou, ca pe vremea lui Năstase, Partidul -Stat
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Bombardamentul propagandistic premergător asaltului USL asupra Justiţiei
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O schimbare spectaculoasă în politica lui Traian Băsescu față de Victor Ponta?

Ne puteți urmări și pe Google News