Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O campanie electorală fraudată de DNA

Autor: | | 118 Comentarii | 6729 Vizualizari

Cu ceva timp în urmă îi spuneam lui Rareş Bogdan, într-o seară, la emisiunea sa Jocuri de putere de pe Realitatea tv: Fiţi atent, cu o zi înainte de primul tur, voi veni la emisiunea dumneavoastră şi vă voi spune, cu aerul definitoriu al unui mare, teribil secret de stat: Duminică va avea loc primul tur al celor mai importante alegeri prezidenţiale din ultimul deceniu.

Nu-i aşa că nici nu v-aţi dat seama de asta?

Vineri, seara, voi profita de analiza de joi mutată vineri, de la Realitatea tv, pentru a-i spune lui Rareş Bogdan ceea ce profeţisem c-o să-i spun.

Indiscutabil, Rareş Bogdan ştie că duminică va fi primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Ca gazetar, a fost pe baricade în această perioadă premergătoare primului tur, ba chiar prea pe baricade, după gustul meu, de om care le-am văzut pe toate.

Nu cred însă că sînt puțini alegătorii care vor fi surprinşi să afle că duminică au loc alegeri prezidenţiale şi nu orice fel de alegeri, ci alegeri cruciale pentru destinul românesc în anii următori.

Sau, dacă ştiu, pentru că le-a spus un vecin pensionar, care cască gura la trăncănelile de pe televiziunile de ştiri sau chiar au văzut ei, nimerind din greşeală la o emisiune electorală în timp ce căutau un film poliţist, sentimentul definitoriu e că duminică nu se va întîmpla pentru el ceva mai important decît faptul că-n piaţă s-au adus gogoşari mai ieftini sau că vecinul de peste drum și-a măritat fata cea mică.

De unde plecam cu ceva timp în urmă cînd profeţeam ţinerea primului tur într-o atmosferă de mediocritate vecină cu anonimatul?

De la ceea ce vedeam atunci şi care mi s-a confirmat ulterior, pe parcursul acestei perioade impropriu numite campanie electorală:

Crearea unei succesiuni de diversiuni mediatice menite a acoperi cu fumul lor aţîţător faptele tipice campaniei electorale, cum ar fi confruntările între candidaţi, iniţiativele electorale, propunerile candidaţilor, chiar şi tentativele de fraudare a alegerilor.

La loc de frunte între aceste diversiuni mediatice se situează spectacolele hollywoodiene ale acţiunilor DNA, unice în ultimii zece ani prin ritmul dosarelor scoase din sertare, prin stenogramele compromiţătoare aruncate în presă în dispreţul legii şi al bunului simţ, prin reţinerile şi arestările preventive în cascadă, prin perchezițiile doar de dragul huruitului mediatic, pentru că după ele nu mai vine nimic.

Despre uriaşele pagube aduse democraţiei de această implicare a DNA în campania electorală am mai scris şi am mai vorbit.

Mulţi au fost uimiţi de avertismentele mele şi - pe drept motiv:

– Sînt mai rău decît Căpitanul cînd vine vorba de corupţia la nivel înalt, pe care am denunțat-o ca un grav atentat la fibra poporului român.

S-a văzut în campania dusă de mine, de unul singur aproape, expresia unor chestiuni personale în raport cu Laura Kovesi (procesul intentat pentru afectarea imaginii) sau a unei neașteptate simpatii faţă de Penali.

Nu ştiu dedesubturile acestei surprinzătoare hărniciri a DNA, lăsînd impresia unei spargeri a barajului care ţinea pînă acum zeci de dosare.

Ca jurnalist mă interesează efectele în social-politic ale acţiunilor asumate de o instituţie de forță, parte indisolubilă a statului şi nu deasupra statului.

Principalul efect l-a constituit scoaterea campaniei electorale de pe agenda publică.

Implicaţiile social-politice sînt majore:

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate