Editura Evenimentul si Capital

România își bate joc de ”Ruta împăraților romani”

Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Autor: | | 0 Comentarii | 323 Vizualizari

Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) derulează două proiecte importante în fosta capitală a Daciei cucerite. Niciunul nu rezolvă însă problema de fond a sitului arheologic: pentru a ajunge de la un punct important al vechiului oraş roman la altul, turistul trebuie să treacă prin, sau pe lângă, lanuri de porumb, holde de catofi ori livezi de pruni şi meri.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa este singurul monument din zonă inclus într-o rută turistică internaţională certificată de Comisia Europeană („Ruta împăraţilor romani”). Numai că turiştii care ajung aici, văd culturi de cartofi (inexistenţi în Antichitate), fâneţe cosite cu motocositoare, livezi de meri şi de pruni, culturi de grâu, porumb şi ovăz, printre principalele puncte ale sitului: Amfiteatrul, Forul roman şi zona templelor. Culturi agricole sunt amenajate şi în alte vechi oraşe romane păstrate ca monumente şi obiective turistice, în Europa, doar că acolo este vorba despre un demers ştiinţific: în obiectivele turistice sunt culturi agricole cu rol didactic, specifice perioadei romane, pentru ca turiştii să aibă o imagine mai completă asupra felului în care se trăia cu 2.000 de ani în urmă, nicidecum holde cu cartofi, ori lanuri de porumb, legume apărute în Europa cu 14 secole mai târziu faţă de cucerirea Daciei de către romani.

Au vrut pământ! Oriunde, dar pământ să fie!

Imediat după dizolvarea CAP-ului din comuna Sarmizegetusa, oamenii şi-au cerut pământurile înapoi. Unii au avut loturi situate între ruinele oraşului roman primite de strămoşii lor încă de la finele secolului XIX şi confiscate de comunişti. Primăria a aplicat ad-literam o lege care nu preciza nimic în ce priveşte terenurile aflate în interiorul unor obiective istorice. La finele anilor ’90, conducerea de la acea vreme a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane a reuşit să „răscumpere” de la persoane fizice vreo 15 hectare. Asta înseamnă mai puţin de jumătate din totalul suprafeţei cuprinse între zidurile capitalei provinciei romane Dacia şi doar 15 la sută din ceea ce se estimează că însemna, cu 1.900 de ani în urmă, suprafaţa totală a oraşului antic. Până nu demult, la Ulpia Traiana, fiecare perioadă a aratului producea descoperiri întâmplătoare de obiecte şi vestigii antice, de la vase de lut sparte de brăzdarul plugului, până la statui de dimensiuni impresionante. Acum ritmul lor a scăzut.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Apel la încrederea turiştilor

Actualul traseu turistic, în mare, porneşte de la cazarma gladiatorilor (în dreapta intrării) apoi la Amfiteatru, după care urcă spre Forul roman şi trece pe lângă o livadă. Specialiştii care ghidează turişti în vechiul oraş roman trebuie să-şi folosească tot talentul lor persuasiv pentru a-i convinge pe turişti că sub livada cu pruni şi meri se afla una dintre cele două băi publice ale vechii aşezări. În secolul XIX, zona a fost decopertată de arheologi maghiari, care, după finalizarea cercetării au reacoperit-o cu pământ. Pe traseul de întoarcere, ghizii trebuie, din nou, să-i convingă doar cu vorba pe turişti că dincolo de un lan de porumb se află templele lui Aesculap şi Hygia.

Plan pentru parcelele din centru

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate