România, în paragină! Proprietarii riscă să-și piardă casele dacă nu le repară

România, în paragină! Proprietarii riscă să-și piardă casele dacă nu le repară

Clădirile aflate într-o stare avansată de degradare ar putea deveni o simplă amintire. Parlamentarii intenționează să propună o lege prin care să-i sancționeze pe cei care nu își îngrijesc imobilele

Nu mai este o noutate pentru nimeni că pericolul clădirilor lăsate de izbelişte te urmăreşte la tot pasul. În întreaga ţară, monumente istorice, clădiri vechi, blocuri de locuinţe sau chiar garduri sunt o ameninţare pentru viaţa celor care sunt nevoiţi să treacă pe lângă ele.

Multe clădiri aparţin primăriilor

Majoritatea proprietarilor de case aflate într-o stare avansată de degradare spun că nu au banii necesari pentru consolidarea sau reparare. Când a venit vorba de refacerea clădirilor dărăpănate din majoritatea oraşelor, autorităţile locale au emis nenumărate somaţii. În marea lor majoritate, acestea au fost adresate persoanelor fizice sau juridice care au în proprietate imobilele respective, însă, multe dintre acestea se află în administrarea instituţiilor statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Bucureşti figurează 179 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic - pericol public

Pentru a nu mai avea probleme cu imobilele dezafectate, iar bucăţi din faţada clădirilor să nu mai cadă pe stradă, parlamentarii îşi propun să îi amendeze pe cei care nu îşi vor consolida sau renova casele. Mai mult, aleşii lucrează la un act normativ prin care vrea să-i oblige pe proprietari să îşi repare casele, în caz contrar, îşi vor pierde locuinţele. Pentru reparaţii aceştia vor putea lua de la bancă împrumuturi cu dobândă preferenţială, bani pe care îi vor returna în 30 de ani. Însă, parlamentarii s-au gândit şi la acei oameni care nu au bani.

Statul îţi poate vinde casa

Cei fără resurse vor fi mutaţi obligatoriu cu chirie, iar primăriile vor reface respectiva construcţie rămânând ca proprietarul să plătească costurile de reparaţie a imobilului. În cazul în care nu are loc de muncă sau nu are bani să plătească, statul îi va vinde casa, cel care a renovat-o îşi ia banii pe lucrare, iar restul revine proprietarilor construcţiei. Legea se află la stadiul de intenţie.