România, FRUNTAŞĂ la SCUMPIREA carburanţilor. CU CÂT s-au majorat preţurile în UE

România, FRUNTAŞĂ la SCUMPIREA carburanţilor. CU CÂT s-au majorat preţurile în UE Sursa foto: EVZ

Creşterea cotaţiilor produselor petroliere din ultimul timp s-a simţit imediat la pompe în România. În ultimele două săptămâni, carburanţii au intrat într-o avalanşă a scumpirilor, majorări de preţ fiind efectuate constant, la una-două zi le. Petroliştii spun că la baza acestor creşteri de preţ stau valorile internaţionale ale benzinei şi motorinei, dar ultimele date publicate de Comisia Europeană arată că suntem în fruntea Uniunii Europene la scumpiri.

Potrivit datelor cuprinse în Oil Bulletin, publicate de Comisia Europeană şi analizate de Evenimentul zilei, în perioada 7 – 14 martie preţul mediu al benzinei şi al motorinei din România, pentru toţi operatorii, a înregistrat unele dintre cele mai mari rate de creştere din UE. 

Chiar dacă procentele de scumpire nu sunt semnificative, ele confirmă încă o dată tendinţa cu care ne-am obişnuit: în România, suntem printre primii la scumpiri şi printre ultimii când vine vorba de ieftiniri. 

În top 5 la benzină, pe locul 9 la motorină

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, preţul benzinei cu taxe a crescut de la 1,02 euro/litru la 1,049 euro pe litru, respectiv cu 2,8%, procent care ne plasează pe locul cinci în rândul statelor membre, după Polonia (+4,16%), Luxemburg (+3,46%), Danemarca şi Estonia (cu o creştere de câte 3,02% fiecare). Per ansamblu, media de scumpire în UE a fost de 1,47%. 

Au fost state unde preţul a stagnat în intervalul menţionat, ca de exemplu Cipru, Malta, Grecia, Irlanda sau Slovenia, ori în Belgia chiar a scăzut. 

La motorină lucrurile stau tot cam aşa, dar aici ocupăm locul nouă în clasament. În cazul motorinei comercializate în ţară, scumpirea a fost de 2,57% într-o săptămână, de la 1,002 euro/litru la 1,027 euro/litru. Cea mai mare rată de creştere a fost înregistrată, de asemenea, în Polonia (+4,67%). Media la nivelul UE de scumpire a fost de 2,16%. În Lituania şi Irlanda preţurile la pompă au scăzut.

Preţul, dat şi de competiţie

Potrivit informaţiilor primite de la OMV Petrom, liderul pieţei de carburanţi din România, cotațiile internaţionale pentru benzină şi motorină, exprimate în lei, au început să crească în a doua jumătate a lunii februarie, pe fondul unei reveniri a preţului ţiţeiului. 

“De la jumătatea lunii februarie până în prezent (16 martie – n.red.), cotaţiile Platts la benzină şi motorină exprimate în lei au crescut cu circa 28%, respectiv 20%. Preţurile în staţiile noastre au reflectat numai o parte din această creştere, respectiv au crescut cu circa 5-6%”, ne-au transmis reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, preţurile Petrom reflectă într-o manieră moderată evoluția cotațiilor Platts Mediteraranean pentru benzină şi motorină, nivelul de taxare (în prezent, acciza şi TVA reprezintă circa 60% din preţ), precum şi competiția de pe piața din România.

Reprezentanţii Rompetrol spun că preţurile carburanţilor (motorine şi benzine) se raportează la cotaţiile internaționale pentru produse petroliere (Platts), acestea fiind stabilite în funcție de cerere și ofertă. "Astfel, piața produselor finite este diferită de cea a țițeiului și pot avea evoluţii diferite pe termen scurt și mediu.

În perioada 7 – 13 martie 2016, preţul carburanţilor a fost modificat în medie cu 12 bani pentru motorina Efix şi cu 13 bani pentru benzina Efix, schimbările fiind efectuate în 3 etape. În principal, evoluţia preţurilor pentru carburanţi din staţiile de alimentare Rompetrol a fost influenţată de evoluţia cotaţiilor internaţioanale ale materiei prime din aceeaşi perioadă, dar şi de evoluţia cursului de schimb RON / USD", au precizat aceştia.