Editura Evenimentul si Capital

România este pe ultimul loc. Este bine, este rău? Racii au sentimente nelămurite, Scorpionii sunt mai înțelegători │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4177 Vizualizari

România este pe ultimul loc. Din nou. Nu este vorba de inventivitatea personală, de creație, inteligență fluidă – aici România stă bine și foarte bine, mereu saloanele de inventică premiază români, în număr mare. Problema este instituțională. Politici de stat.

HOROSCOP Pe 27 iunie s-au născut Willie Mosconi, Jerome Carcopino, Toti Dal Monte, Anna Moffo, Isabelle Adjani, Corneliu Ion, Samson Bodnărescu, Paul Petrescu, Eugen Ciceu, Sergiu Pavel Dan, Ioan Cărmăzan, Raluca Ripan.

Pe 27 iunie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Samson, primitorul de străini, Anect şi Ioana, mironosiţa. Dezlegare la ulei și vin. Nimic, dar nimic în ”Kalendar”.

Astăzi Harry Potter implinește 20 de ani. Cartea. O să vă povestesc mâine, să vedem cum a fost marcată această aniversare. Totuși o să ridic o cană de ”butterbeer” în onoarea acestei legende contemporane, făcută după rețeta mea. Dacă Dumnezeu îmi mai dă zile o să vă povestesc ce și cum. Adevărul-adevărat, nu strategii de relații publice, sau de marketing.

Iată, încă o informație de la UE:

”Comisia Europeană – Comunicat de Presă

Bruxelles, 20 iunie 2017

Performanțele în materie de inovare din UE de anul trecut au continuat să crească în pofida progreselor relativ inegale observate în Europa.

Aceasta este una dintre principalele constatări ale celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat astăzi de Comisia Europeană. În ansamblu, performanțele în materie de inovare s-au îmbunătățit în 15 țări, deși există diferențe mari între aceste state membre. Suedia rămâne lider în materie de inovare, în timp ce Lituania, Malta, Țările de Jos, Austria și Regatul Unit sunt inovatorii cu cea mai rapidă creștere. Într-o perspectivă globală, UE este pe cale de a recupera decalajele față de Canada și SUA, dar Coreea de Sud și Japonia se mențin în frunte. În rândul competitorilor la nivel internațional, China prezintă progresele cele mai rapide.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Industria din UE continuă să inoveze, dar suntem încă în urma liderilor mondiali în materie de inovare. Într-o perioadă de globalizare și de evoluții tehnologice rapide, inovările rămân esențiale pentru prosperitatea economiei europene în ansamblu și pentru cea a cetățenilor noștri. Inițiativa Comisiei privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora și Noua agendă pentru competențe vor urmări să îmbunătățească în continuare un ecosistem favorabil inovării.”

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Tabloul de bord arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a îmbunătăți performanțele în materie de cercetare și inovare. Din acest motiv, suntem în curs de consolidare a sprijinului acordat inovatorilor revoluționari prin intermediul Consiliului european al inovării, o inițiativă-pilot pusă în aplicare în temeiul programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont 2020 al UE.”

Tabloul de bord european privind inovarea 2017, care este însoțit, de asemenea, de tabloul de bord regional privind inovarea, arată că:

  • Suedia este din nou lider în domeniul inovării, urmată de Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Regatul Unit - lider în materie de inovare pentru prima dată - și Germania.
  • În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Danemarca - resurse umane și mediu propice inovării; Luxemburg - sisteme de cercetare atractive și active de natură intelectuală; Finlanda - finanțare și sprijin; Germania - investițiile întreprinderilor; Irlanda - inovarea în IMM-uri și impactul asupra ocupării forței de muncă; Belgia - rețele de inovare și colaborarea; Regatul Unit - efecte asupra vânzărilor.
  • Există nuclee inovatoare regionale și în țările moderat inovatoare, astfel cum arată tabloul de bord regional privind inovarea: Praga în Republica Cehă, Bratislava în Slovacia și Țara Bascilor în Spania.
  • La nivelul inovării, performanțele s-au îmbunătățit cel mai mult în domeniul co-publicațiilor internaționale, al pătrunderii rețelelor de bandă largă, al numărului de absolvenți universitari și de doctoranzi și al formării în sectorul TIC.
  • Investițiile în capital de risc și ponderea IMM-urilor care introduc inovații au cunoscut un declin puternic.
  • În cursul următorilor doi ani, se preconizează o creștere cu 2 % a performanțelor în materie de inovare.

Ediția din 2017 a tabloului de bord utilizează o metodologie perfecționată, care reflectă mai bine investițiile în competențe, pregătirea digitală, anreprenoriatul și parteneriatele pentru inovare între sectorul public și cel privat. Pentru a permite monitorizarea performanțelor în timp, noua metodologie a fost aplicată, de asemenea, datelor din anii precedenți (a se vedea comparația din graficul de mai sus). Tabloul de bord include, de asemenea, orientări pentru ameliorarea analizelor și a comparațiilor privind diferențele structurale dintre țări și regiuni.

Context

Tabloul de bord european privind inovarea, publicat anual, oferă o evaluare comparativă a performanțelor țărilor din UE și ale câtorva țări terțe în domeniile cercetării și inovării. Un instrument interactiv online permite comparații personalizate ale scorurilor de performanță.

Tabloul de bord regional privind inovarea evaluează performanțele în materie de inovare ale regiunilor europene. Acesta reproduce metodologia tabloului de bord european privind inovarea în măsura în care este posibil în termeni de disponibilitate a datelor.”

România este pe ultimul loc. Din nou. Este bine, este rău? Nu este vorba de inventivitatea personală, de creație, inteligență fluidă – aici România stă bine și foarte bine, mereu saloanele de inventică premiază români, în număr mare.

Problema este instituțională. Politici de stat. Sunt 27 de indicatori care se iau în considerație pentru stabilirea clasamentului european. Nu m-ar interesa așa de mult, dar este direct proporțional cu nivelul de trai și venitul mediu pe cap de locuitor. Iar România, din anul 2010, a scăzut cu 14,1%. Șapte ani slabi. O să urmeze șapte ani buni, ca în pilda lui Daniel din Biblie? Mă îndoiesc, având în vedere calitatea și cantitatea clasei noastre politice.

Ce-i de făcut? 97,6% dintre cei care dau bacalaureatul acum doresc să plece din România. O să rămână în țară, sau o să se întoarcă cei care nu sunt performanți pe piața europeană. Cu 14,3% absolvenți de învățământ superior, șomeri de lux, cu o rată de șomaj reală de 18,7% România are grave probleme structurale, de componență a populației, de eficență și productivitate.

Este o problemă a pământului, cum se spune în ”Firea românilor” volum coordonat de Daniel Barbu - conservatorismul funciar și alcoolismul fac ca eficența românilor să fie doar de 15% față de media europeană.

S-au cheltuit bani cu nemiluita pentru schimbarea mentalității, implementare de politici europene și programe din cele mai sofisticate. Cred că totul este greșit, neadecvat, derizoriu, cum spunea o prietenă. Se folosește prea mult psihologia în loc să se folosească istoria. Este un film bun, ”Enemy at the gates” cu Jude Law, tare îmi place actorul acesta, cum joacă. Un film de război. Asediul Stalingradului. Lucrurile nu mergeau deloc bine pentru ruși. Nikita Sergheevici Hrușciov, venit pe front, cere sfatul comisarilor, ofițerilor politici. Unu-doi propun măsuri coercitive contra militarilor, dar din ultimul rând o voce spune tare: ”Dați-le speranță, dați-le exemple, făceți-i să se simtă utili și mândri că luptă pentru țară!” Propagandă, o să ziceți. Da, dar sovieticii au câștigat războiul! Cu toate că dacă mă uit acum, la nivelul de trai, parcă URSS a pierdut războiul și Germania l-a câștigat. Dar și în Federația Rusă este vorba de lene și alcoolism, poate mult peste media de la noi.

Trebuie adaptate toate politicile, strategiile și tacticile la materialul uman respectiv, nu sunt soluții minune pentru toată Europa, bulgarii nu sunt ca românii, de exemplu. Europa cu mai multe viteze – nu, Europa cu mai multe soluții, da, diversitatea întărește unitatea!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate