România ar putea exporta porci vii, de la anul

România ar putea exporta porci vii, de la anul

România, alături de Bulgaria, vrea să obţină acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii în spaţiul comunitar, începând cu anul 2015.

Deocamdată cele două ţări fiind autorizate să vândă doar carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene.

"Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi cât şi bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne şi produse din carne de porc din toate unităţile autorizate sanitar-veterinar şi care îndeplinesc condiţiile pentru spaţiul comunitar, mai puţin porci vii", a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres.

Acesta a completat că se are în vedere organizarea, la Bucureşti, a unei întâlniri de lucru comune şi cu experţii Comisiei Europene, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta şi porci vii în spaţiul comunitar.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma discuţiilor de principiu, care au avut loc săptămâna trecută la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei şedinţe comune de Guvern, cel mai probabil în luna februarie sau martie 2014, când urmează să se semneze un acord general pe partea de agricultură, dar şi anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinară.

"Deocamdată au fost doar discuţii de principiu, dar urmează să se semneze un acord general mare pe partea de agricultură. Eu am propus ca pe partea veterinară să semnăm protocoale tehnice separate pentru că sunt mai multe aspecte tehnice, decât de strategie. De asemenea, dacă Turcia ne va da acordul pentru exportul de ovine vii şi carne de ovine şi pentru tranzitul către ţări terţe, trebuie să stabilim împreună cu colegii bulgari modalitatea prin care va fi efectuat tranzitul prin Bulgaria, controlul pe care îl vor face la frontiere şi la ieşirea din Bulgaria către Turcia şi tot ceea ce înseamnă export către ţări terţe", a explicat preşedintele Mănăstireanu.

Potrivit sursei citate, pe domeniul sanitar - veterinar au mai fost discutate, în întâlnirea de la Ruse, anumite aspecte legate de controalele maşinilor care vin în România cu legume şi fructe din Turcia şi despre comerţul cu miere de albine.