Editura Evenimentul si Capital

România căzută în puț sau Emoția națională provocată de iresponsabilitatea tipic moldo-valahă - ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 5094 Vizualizari

Așa cum am anunțat în ediția anterioară a cristoiublog.ro, marți, 25 aprilie 2017, seara, emisiunea România 9 realizată de Ionuț Cristache la TVR a găzduit o dezbatere pe marginea cercetării sociologice desfășurate în București pentru a radiografia părerea românilor despre Lumea de dincolo de granițe.

 Cercetarea a fost realizată de studenții din anul 2 și de cei de la Masterat, de la Departamentul Sociologie al SNPSA, sub conducerea profesorilor Alfred Bulai și Marius Pieleanu.

Ionuț Cristache a avut excelenta idee de a invita la dezbatere și pe studenții care au realizat cercetarea pe teren. Fiind vorba de un sondaj făcut nu prin telefon, ci față-n față, experiența contactului cu terenul se arăta la fel de interesantă ca și rezultatele anchetei. Studenții, pe post de operatori, prilej și de a vedea ce simte și ce trăiește operatorul în teren, puteau aduce amănunte interesante dincolo de rezultatele anchetei.

Una dintre întrebări suna astfel: Credeți că venirea președintelui Donald Trump la conducerea SUA este un lucru bun sau rău pentru România? Evident, întrebarea a fost formulată de cei doi profesori. Răspunsurile au constituit o surpriză.

64% dintre cei intervievați au considerat că e „un lucru rău”.

A răspunde corect la o asemenea întrebare presupune în chip automat ca interlocutorul să știe cine e Donald Trump și mai ales dacă nu e cumva o nouă marcă de ciorapi. Plecînd de la acest adevăr, i-am întrebat pe studenții prezenți în platou dacă au întîlnit situații în care interlocutorul habar n-avea despre cine e vorba. Mi s-a confirmat c-au fost situații de acest fel. Asta explică, alături de temerea de a se pronunța despre ditamai președintele Marelui Licurici, un fel de Super Licurici, procentajul substanțial (26%) al celor care „au refuzat să indice o variantă”.

Împreună cu studenții și cei doi îndrumători au fost invitați în platou și prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, președintele Senatului SNSPA, și prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facutăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA. Pur și simplu comentatori ai sondajului am fost doar eu și Bogdan Chireac, fără a-l mai socoti ca de la sine înțeles și pe moderatorul Ionuț Cristache.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Se poate spune astfel că emisiunea a depășit cu mult hotarele unei dezbateri consacrate rezultatelor date de un sondaj de opinie, pentru a se transforma într-un moment dedicat cercetării sociologice întreprinse de studenți.

Din motive care țin de rating, Ionuț Cristache a consacrat primul sfert de oră al emisiunii transmisiei în direct de la Balta Sărată, locul în care forțe impresionante, coordonate de la București prin televizor de Raed Arafat și comentate deja pe facebook de politicieni, luptau să-l scoată din puțul de beton adînc de 16 metri pe copilul de nici doi ani. TVR n-a a fost singura televiziune care a dat salvării proporțiile mediatice ale unei aselenizări sau mai degrabă ale unei aselenizări cu mari probleme, aduse la conștiința Omenirii de televiziunile planetare și urmărite pe tabletă de beduinii ieșiți din cort ca să aibă semnal.

De dimineață, de cînd căderea copilului în puț a devenit o afacere națională, transformată într-un spectacol mediatic și de rețeaua de publicitate pe care o deține în presă Raed Arafat ( putînd vorbi chiar de o Divizie, paralelă și uneori suprapusă cu Divizia Presă a Binomului SRI-DNA), Televiziunile de știri au transmis în direct de la Balta Sărată din județul Teleorman, de unde a plecat ca să devină Baron de România marele om de stat ridicat în șezut, Liviu Dragnea și au convocat prin telefon pe toți cei implicați întrun fel sau altul în Operațiunea de Salvarea. Cum s-a întîmplat de atîtea ori pînă acum, din nevoia lui Raed Arafat de a ieși în față, ca țumburucul, întreaga Operațiune s-a transformat într- o publicitate agresivă la produsul numit Raed Arafat, mult mai vîrît în ochii și urechile noastre decît celebrul Colon Protect, care le face pe femei mai frumoase scăpîndu-le de constipație.

 

Conform procedurilor, timp de un sfert de ceas, cît a durat partea consacrată momentului de fierbere națională cu clocot, gata să dea în foc, Ionuț Cristache a luat legătura prin telefon cu Raed Arafat (aproape tot timpul), cu corespondentul TVR la fața locului, cu directorul spitalului din Roșiorii de Vede, unde a fost internată mama copilului din puț, gravidă și lovită de vestea accidentului.

Neavînd încotro – așa-i directul!- am urmărit desfășurarea întregului spectacol.

La un moment dat, n-am mai putut rezista și, intervenind în emoția asta de telenovelă de pe malurile Bosforului cu o detașare de locuitor de pe malurile Tamisei, l-am întrebat pe Ionuț Cristache, în direct:

Dar Protecția copilului ați contactat- o?

Nu, nu era expresia supărării că aproape o sută de invitați erau obligați să asiste tăcuți la un spectacol pe care eu – cel puțin – îl știam deja pe de rost – gîfîiala patetică a fătucelor care transmit de la fața locului, Raed Arafat care vorbește despre măsurile de salvare cu bombasticismul obișnuit de regulă la operațiunile de salvare a pasagerilor de pe Titanic, cumetrele din sat care se ițesc pe la porți, spectacolul părinților deznădăjduiți pînă la nivel dostoievskian.

Intervenția mea, care s-a repetat și după anunțul (în direct, desigur) că bebelușul a fost salvat din puț și că e adus cu elicopterul la București, își are o altă explicație:

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă...

Articole salvate