Editura Evenimentul si Capital

România căzută în puț sau Emoția națională provocată de iresponsabilitatea tipic moldo-valahă - ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 5108 Vizualizari

Așa cum am anunțat în ediția anterioară a cristoiublog.ro, marți, 25 aprilie 2017, seara, emisiunea România 9 realizată de Ionuț Cristache la TVR a găzduit o dezbatere pe marginea cercetării sociologice desfășurate în București pentru a radiografia părerea românilor despre Lumea de dincolo de granițe.

Cercetarea a fost realizată de studenții din anul 2 și de cei de la Masterat, de la Departamentul Sociologie al SNPSA, sub conducerea profesorilor Alfred Bulai și Marius Pieleanu.

Ionuț Cristache a avut excelenta idee de a invita la dezbatere și pe studenții care au realizat cercetarea pe teren. Fiind vorba de un sondaj făcut nu prin telefon, ci față-n față, experiența contactului cu terenul se arăta la fel de interesantă ca și rezultatele anchetei. Studenții, pe post de operatori, prilej și de a vedea ce simte și ce trăiește operatorul în teren, puteau aduce amănunte interesante dincolo de rezultatele anchetei.

Una dintre întrebări suna astfel: Credeți că venirea președintelui Donald Trump la conducerea SUA este un lucru bun sau rău pentru România? Evident, întrebarea a fost formulată de cei doi profesori. Răspunsurile au constituit o surpriză.

64% dintre cei intervievați au considerat că e „un lucru rău”.

A răspunde corect la o asemenea întrebare presupune în chip automat ca interlocutorul să știe cine e Donald Trump și mai ales dacă nu e cumva o nouă marcă de ciorapi. Plecînd de la acest adevăr, i-am întrebat pe studenții prezenți în platou dacă au întîlnit situații în care interlocutorul habar n-avea despre cine e vorba. Mi s-a confirmat c-au fost situații de acest fel. Asta explică, alături de temerea de a se pronunța despre ditamai președintele Marelui Licurici, un fel de Super Licurici, procentajul substanțial (26%) al celor care „au refuzat să indice o variantă”.

Împreună cu studenții și cei doi îndrumători au fost invitați în platou și prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, președintele Senatului SNSPA, și prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facutăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA. Pur și simplu comentatori ai sondajului am fost doar eu și Bogdan Chireac, fără a-l mai socoti ca de la sine înțeles și pe moderatorul Ionuț Cristache.

Se poate spune astfel că emisiunea a depășit cu mult hotarele unei dezbateri consacrate rezultatelor date de un sondaj de opinie, pentru a se transforma într-un moment dedicat cercetării sociologice întreprinse de studenți.

Din motive care țin de rating, Ionuț Cristache a consacrat primul sfert de oră al emisiunii transmisiei în direct de la Balta Sărată, locul în care forțe impresionante, coordonate de la București prin televizor de Raed Arafat și comentate deja pe facebook de politicieni, luptau să-l scoată din puțul de beton adînc de 16 metri pe copilul de nici doi ani. TVR n-a a fost singura televiziune care a dat salvării proporțiile mediatice ale unei aselenizări sau mai degrabă ale unei aselenizări cu mari probleme, aduse la conștiința Omenirii de televiziunile planetare și urmărite pe tabletă de beduinii ieșiți din cort ca să aibă semnal.

De dimineață, de cînd căderea copilului în puț a devenit o afacere națională, transformată într-un spectacol mediatic și de rețeaua de publicitate pe care o deține în presă Raed Arafat ( putînd vorbi chiar de o Divizie, paralelă și uneori suprapusă cu Divizia Presă a Binomului SRI-DNA), Televiziunile de știri au transmis în direct de la Balta Sărată din județul Teleorman, de unde a plecat ca să devină Baron de România marele om de stat ridicat în șezut, Liviu Dragnea și au convocat prin telefon pe toți cei implicați întrun fel sau altul în Operațiunea de Salvarea. Cum s-a întîmplat de atîtea ori pînă acum, din nevoia lui Raed Arafat de a ieși în față, ca țumburucul, întreaga Operațiune s-a transformat într- o publicitate agresivă la produsul numit Raed Arafat, mult mai vîrît în ochii și urechile noastre decît celebrul Colon Protect, care le face pe femei mai frumoase scăpîndu-le de constipație.

Conform procedurilor, timp de un sfert de ceas, cît a durat partea consacrată momentului de fierbere națională cu clocot, gata să dea în foc, Ionuț Cristache a luat legătura prin telefon cu Raed Arafat (aproape tot timpul), cu corespondentul TVR la fața locului, cu directorul spitalului din Roșiorii de Vede, unde a fost internată mama copilului din puț, gravidă și lovită de vestea accidentului.

Neavînd încotro – așa-i directul!- am urmărit desfășurarea întregului spectacol.

La un moment dat, n-am mai putut rezista și, intervenind în emoția asta de telenovelă de pe malurile Bosforului cu o detașare de locuitor de pe malurile Tamisei, l-am întrebat pe Ionuț Cristache, în direct:

Dar Protecția copilului ați contactat- o?

Nu, nu era expresia supărării că aproape o sută de invitați erau obligați să asiste tăcuți la un spectacol pe care eu – cel puțin – îl știam deja pe de rost – gîfîiala patetică a fătucelor care transmit de la fața locului, Raed Arafat care vorbește despre măsurile de salvare cu bombasticismul obișnuit de regulă la operațiunile de salvare a pasagerilor de pe Titanic, cumetrele din sat care se ițesc pe la porți, spectacolul părinților deznădăjduiți pînă la nivel dostoievskian.

Intervenția mea, care s-a repetat și după anunțul (în direct, desigur) că bebelușul a fost salvat din puț și că e adus cu elicopterul la București, își are o altă explicație:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate