Editura Evenimentul si Capital

România a ajuns DIN NOU în atenția presei britanice. POVESTEA cuplului de ROMI din Iași care a plecat la cerșit. Au ajuns în Londra cu o cursă low-cost și au câștigat într-un WEEKEND 800 de LIRE

Petru și Ancuța
Autor: | | 25 Comentarii | 19741 Vizualizari

Presa britanică relatează povestea unor romi stabiliți în Londra. În fața oficiliu poștal lângă Hyde Park în Londra, într-o luni dimineață, cuplul de romi numără 800 de lire bani gheață ca să îi trimită în România. Atât au câștigat dintr-un weekend de cerșit în fața celor mai faimoase magazine de pe Oxford Street și cu siguranță a meritat, scrie Daily Mail.

Reporterii publicației i-au urmărit pe Ancuța Neagu, 29 de ani, și pe soțul ei, Petru, în vârstă de 25 de an, cum completează formularele pentru a trimite prin Money Gram banii acasă, în Iași, la cei patru copii cu vârste cuprinse între unu și șapte ani. În curând, vor avea o nouă gură de hrănit, pentru că Ancuța este gravidă și urmează să nască la primavara.

La jumătate de oră după ce Ancuța i-a trimis banii mamei sale, care are grijă de nepoți, Petru a ieșit din nou pe străzi să cerșească. S-a așezat pe bordură la intrarea în Selfridges, în timp ce Ancuța făcea cumpărăturile din Sainsbury pentru masa de prânz.

Cu mâna întinsă, Petru se roagă de oamenii care trec pe stradă și ocazional flutură un baston roz, ca sa arate că are probleme locomotorii.

Totuși, nimic nu e adevărat. La prânz, bărbatul se ridică și, fără niciun semn de greutate, pornește la drum să se întâlneasc cu Ancuța.       

Cuplul pornește agale către Hyde Park pentru un picnic pe iară.

Acolo i-am găsit și am putut sta de vorbă cu ei, mai scrie publicația.

Petru și Ancuța au spus că se află în Marea Britanie de două zile. Au venit cu un zbor low cost care i-a costat 38 de lire și au aterizat pe Luton.

Au stat la poze și le-au explicat reporterilor Daily Mail că e prea mare cheltuiala dacă își aduc și copiii, și că nu există un alt mod de a se întreține decât cerșitul.

Când jurnaliștii i-au oferit Ancuței 10 lire ca să îi trimită acasă, i-a luat, dar a spus, cu ajutorul unui dictionar, că nu sunt suficienți nici măcar să plătească taxa de trimitere la Money Gram. “Nu ai mai mulți?”

Copiilor mei le e foame și trebuie să trăiască cu mama mea care e oarbă. Nu există niciun loc de muncă pentru noi, tiganii, în Iași și nu avem nimic.

Când reporterul a sugerat că cerșitul este ma degrabă o acțiuni lucrativă, comparată cu un job în România plătit cu aproxmativ 176 de lire pe lună, Ancuța a răspuns: E foarte greu pentru noi. Trebuie să stăm afară toată ziua și poliția vine și ne gonește. Facem doar câțiva pounds pe zi.

Când a fost întrebată unde își tine hainele, femeia a arătat spre o cutie telefoncă lângă Hyde Park, plină de valize și alte lucruri ale celor doi și ale altora care cerșesc tot în Londra.

Asta înseamnă că nu au cazare, deci dorm pe unde apucă, inclusive pe bordurile din fața unei școli, care acum și-a pornit stropitorile pentru a opri țiganii să doarmă acolo.

Școala a pus un semn, în limba română, ca să îi avertizeze că sunt în pericol de a fi udați.

Ancuța și Petru se descurcă cu greu să citească semnul, pentru că școala a tradus din engleză în romană folosind Google translate.

Traducătorul Daily Mail, relatează publicația, spune că mesajul sună foarte clar în limba română, și că oricum majoritatea romilor sunt analfabeți. Totuși, acest cuplu, cu unul dintre prietenii lor, nu au avut tocmai problem în a completa formularul pentru a trimite bani acasă. Ancuța a explicat, trăgându-și geaca roșie pe ea și făcând cu mâna: Știm să trimitem bani acasă pentru că de aia cerșim aici. Dacă nu puteam să facem asta, nu mai avea niciun rost să stam aici.

Cât despre planurile celor doi de viitor, Ancuța a spus că se vor întoarce în România în câteva zile, când vor strange suficienți bani.

Femeia nu a exclus posibilitatea de a se întoarce de Anul Nou, pentru că magazinele sunt pline de oameni care au sufcienți bani și sunt pătrunși de spiritual sărbătorilor: E o perioadă bună pentru cerșit în Londra, a mai spus Ancuța.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate