SUA: colecţia Rockefeller vândută pentru 832 milioane de dolari, un adevărat record

SUA: colecţia Rockefeller vândută pentru 832 milioane de dolari, un adevărat record

Colecţia Rockefeller, compusă din aproximativ 1.500 opere de artă, adunate de către Peggy şi David Rockefeller, s-a vândut în această săptămână pentru un total de 823,5 milioane de dolari, cu mult peste precedentul record de 484 milioane stabilit pentru colecţia Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé în 2009, a anunţat Christie's.

Recordul colecţiei creatorului de modă francez şi a tovarăşului său, calificată la vremea respectivă ''vânzarea secolului'', a fost detaşat bătut: ansamblul tablourilor şi obiectelor ale Rockefellerilor a fost estimată iniţial la 600 milioane de dolari.

După suma extraordinară de 450 de milioane din noiembrie pentru tabloul ''Salvator Mundi'' al lui Leonardo da Vinci,  încasată tot de către Christie's, s-a sperat în van că va fi atins un miliard odată cu vânzarea operelor lui Rockefeller. Vânzarea organizată timp de 10 zile, inclusiv online, a bătut mai multe recorduri, ceea ce demonstrează sănătatea unei pieţe de opere de artă mondializată, care se comercializează din ce în ce mai bine.

Bijuteria colecţiei a fost adjudecată marţi pentru 115 milioane de dolari, constituind al şaselea cel mai scump tablou vândut vreodată: ''Fată cu coş de flori'', datând din perioada roz a lui Pablo Picass şi care trona în biblioteca perechii Rockefeller după 1968. ''Nimfele în flori'' pictat de Claude Monet la Giverny, a obţinut 84,6 milioane de dolari, cel mai scump tablou al maestrului impresionist francez, precedentul fiind vândut cu 81,4 milioane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Record bătut şi pentru Henri Matisse, cu ''Odalisque couchée aux magnolias'', cu 80,7 milioane. Departe ca preţ, arta latino-americană : ''Rivalii'', un tablou de Diego Rivera s-a vândut cu 9,7 milioane, oricum record pentru artistul latino-american.

Cum s-a anunţat deja, această sumă record va merge către o serie de organizaţii cu scop nelucrativ: cea mai cunoscută, Universitatea Harvard unde David Rockefeller şi-a luat licenţa în 1936. Alta parte din bani pentru amenajarea unui parc naţional de 400 de hectare pe care l-a donat odată cu împlinirea a 100 de ani, în 2016, notează AFP.