Robert Cazanciuc: Ministerul Justiţiei are un proiect cu MAI pentru implementarea unui sistem cu brăţări electronice

Robert Cazanciuc: Ministerul Justiţiei are un proiect cu MAI pentru implementarea unui sistem cu brăţări electronice

Ministerul Justiţiei derulează, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, un proiect pentru implementarea unui sistem de supraveghere cu brăţări electronice, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

”Noi avem în momentul de faţă un proiect în derulare cu Ministerul de Interne şi sper în scurt timp să venim cu o soluţie pntru această problemă", a declarat Cazanciuc, vineri, la Congresul Avocaţilor.

Despre eliberărarea unor deţinuţi după intrarea în vigoare a noilor coduri, Cazanciuc a precizat că au fost eliberaţi în jur de 100 de deţinuţi din totalul de 33.000, scrie Mediafax.

"Dacă nu avem condiţii de reeducare în sistemul nostru penitenciar va fi foarte dificil ca mulţi dintre ei să nu comită noi infracţiuni. Practic încercăm să investim într-o formă de educare pentru a diminua riscul săvârşirii de noi infracţiuni. Acest risc nu poate fi eliminat, se întâmplă peste tot în Europa, trebuie doar să încercăm să îl diminuăm", a spus ministrul. Totodată, Robert Cazanciuc a precizat că noile coduri, respectiv civil şi de procedură civilă şi penal şi de procedură penală, ”sunt un prim pas către modelul european".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Primele evaluări pe codurile civile au adus în discuţie câteva propuneri de corectare a unor lucruri la un an de zile de la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă şi avem o dezbatere în Parlament pentru o asemenea modificare. Pe codurile penale este prematur să vedem un impact major, dar din toate evaluaările de până acum rezultă că este un efort din partea judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, dar se desfăşoară în parametri normali pentru un proces de o asemenea amploare. Spre exemplu, avem o procedură numită încuviinţarea executării silite. Duce la situaţia în care uneori întreaga procedură ar putea dura mai mult decât procesul în sine astfel că încercăm o degrevare a instanţelor de judecată", a explicat Robert Cazanciuc.