Editura Evenimentul si Capital

SRI face precizări pe tema supravegherii tehnice în dosarele penale: ”DNA ar avea nevoie de 8-10 ani ca să atingă standardele actuale de performanță”

Camera unde ofiţerii specializaţi ai SRI fac analiza informaţiilor obţinute. Sursa foro: site-ul SRI
Autor: | | 21 Comentarii | 8823 Vizualizari

Dacă SRI nu va mai putea asigura supravegherea tehnică în dosarele penale, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-ar lua aproximativ 8-10 ani să atingă standardul actual de performanță și eficiență asigurat de acest serviciu secret. Acest lucru este precizat într-un punct de vedere pe care SRI l-a trimis ziare.com referitor la declararea drept neconstituțional, de către Curtea Constituțională (CCR), a articolului 142, alin. (1) din Codul de Procedură Penală. Serviciul mai precizează că, în majoritatea dosarelor, nu are acces la conținutul informației interceptate la solicitarea procurorului.

În punctul de vedere trimis ziare.com ,  în baza Legii informaţiilor publice 544/2001,  SRI a explicat ”activităţile (...) de supraveghere tehnică pe care SRI le pune în aplicare la solicitarea expresă a organelor de urmărire penală” sunt: interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă; accesul la un sistem informatic; supravegherea video, audio sau prin fotografiere; localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.

Potrivit SRI, angajații săi nu au acces la conţinutul informaţiei interceptate la solicitarea procurorului, decât dacă "organele de urmărire penală solicită expres acest lucru.” De exemplu, atunci când discuţiile interceptate ”sunt purtate într-o limba străină pentru care uneori SRI este unică instituţie din România care poate asigura traducerea autorizată."

Ioana Ene Dogioiu, autoarea articolului publicat de ziare.com, citează surse judiciare, potrivit cărora, ”SRI realizează legătură tehnică dintre operatorii de telefonie şi parchetul care solicită supravegherea.” ”Procurorul solicită supravegherea în baza mandatului emis de judecător sau cel mult 24 de ore fără acesta, iar SRI lansează ţintă, fără că operatorul să ştie, şi trimite conţinutul direct parchetului care a solicitat supravegherea. SRI realizează această operaţiune tehnică tot fără acces la conţinut şi pentru alte servicii secrete, precum SIE sau DGIPI. SRI are acces la conţinut fără nicio aprobare oficială doar în cazul interceptărilor realizate în baza unor mandate de siguranţă naţională solicitate chiar de SRI”, precizează autoarea.

Pe de altă parte, SRI a dat publicității, în premieră, și numărul estimativ al persoanelor care asigură supravegherea tehnică. ”Apreciem că aproximativ 1.000 de persoane sunt implicate în acest tip de activităţi, care au avut că rezultat, în anul 2015, circa 1 milion de pagini de redare.”

Despre interceptarea comunicațiilor, SRI atrage atenția că ”cu excepţia DNA, nicio altă structura a Ministerului Public nu dispune de efective specializate sau de tehnică necesară preluării semnalului ulterior punerii în aplicare a măsurilor autorizate", iar dezvoltarea ”propriilor capacități tehnice și umane  specializate în activităţile de supraveghere tehnică" ar dura o perioadă lungă de timp.

”Edificarea unui sistem de interceptare având complexitatea şi performanţele celui dezvoltat, inclusiv cu sprijin partenerial extern, de SRI, ar putea dura mai mulţi ani, în condiţiile identificării unor importante resurse umane cu înalta specializare în domeniul IT şi cunoscători de limbi străine rare. Dată fiind complexitatea sistemului, e greu de făcut o estimare exactă, dar apreciem că, indiferent de mărimea alocărilor bugetare pentru organele de urmărire penală în vederea achiziţionării şi dezvoltării ulterioare a sistemelor tehnice şi a dispozitivului uman specializat, atingerea standardului actual de performanţă şi de eficiență s-ar putea realiza în aproximativ 8 - 10 ani.

Dacă CCR nu va mai permite SRI să efectueze suprevegherea tehnică în dosarele penale, instituția va fi implicată doar în interceptări pe mandate de siguranţă naţională.

Serviciul mai atrage atenția că ”restricţionarea cooperării între organele de urmărire penală şi serviciile de informaţii autohtone (nu doar SRI) este împotriva unor modele de operare la nivel euro-atlantic”. ”Având în vedere evoluţiile situaţiilor de securitate ori de criminalitate actuale, se pune foarte mare accent pe protejarea şi dezvoltarea capabilităţilor investigative ale statelor, în mod special prin cooperare interinstituţională (task force), respectiv reducerea redundantelor şi, nu în ultimul rând, diminuarea alocărilor bugetare."
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate