Editura Evenimentul si Capital

Revoluționarul Ion Alecu, bătut în decembrie 1989, torturat la Mineriadă | Campanie EVZ: 1.142 de morți și niciun vinovat

În decembrie 1989 a fost unul dintre primii care a pus tomberoane în mijlocul bulevardului, lângă Hotel Intercontinental.
Autor: | | 4 Comentarii | 697 Vizualizari

Fost sportiv de performanță, bucureșteanul a avut inițiativa baricadei din Piața Universității. A scăpat în decembrie 1989, dar a fost mutilat pe viață în iunie 1990. E martor în cele două dosare în care au fost săvârșite infracțiuni contra umanității

În decembrie 1989 a fost unul dintre primii care a pus tomberoane în mijlocul bulevardului, lângă Hotel Intercontinental. În acel loc s-a construit, apoi, baricada anti-comunistă. Ion Niculaie Alecu este martor și victimă în cele două dosare în care s-au săvârșit infracțiuni contra umanității: Decembrie 1989 și Mineriada din 13-15 iunie 1990. La 59 de ani, fostul sportiv de performanță - haltere și bob - face eforturi să își amintească evenimentele care i-au marcat viața. Urmele bătăilor încasate în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 s-au transformat în coșmar. „Și acum visez cum mă iau minerii. Uit, uneori, unde mă aflu”, spunea Alecu.

Condamnat pe șantier

Pe o bancă, într-o zi de toamnă, la două săptămâni de la decizia de clasare a Dosarului Revoluției, el a povestit că, prima oară, a luat contact cu măsurile represive ale Sistemului în anul 1980. „La o ședință am avut o opinie împotriva Partidului Comunist. Eu și încă patru colegi am fost detașați, apoi, pe șantier, ca necalificați. Dădeam la târnăcop alături de deținuții scoși la muncă să facă Bulevardul Turda”, a rememorat Alecu. Pe șeful de șantier de atunci avea să îl întâlnească, în 1989, în Piața Universității: „Mi-a zis că așa a primit ordin”.

Inițiator al baricadei de la Inter

„Pe 21 decembrie, în jurul orei 17.00, am ajuns la Piața Unirii. Grupuri de oameni discutau despre evenimentele de la Timișoara, despre incidentul din fața CC-ului, din timpul cuvântării lui Ceaușescu”, povestește Alecu. La un moment dat, i-a venit ideea să le spună oamenilor să meargă spre Piața Universității. „Mă gândeam că acolo ar putea fi ziariști străini. În ei aveam speranța”, continuă Alecu. Mai târziu, avea să afle, din Jurnalul de Luptă al Armatei, că Piața Unirii era înconjurată de trupe care aveau ordin să o elibereze, cu orice preț.„Mulțumesc lui Dumnezeu că le-am zis oamenilor să plecăm. Așa cred că am salvat 500 de vieți”, a dezvăluit revoluționarul. În Piața Universității a luat tomberoane de gunoi, pe care le-a pus în mijlocul străzii. Apoi, alții au început să aducă mese, mașini etc. Așa s-a format celebra baricadă de la Inter.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate