Editura Evenimentul si Capital

REVOLTĂTOR. Pensie de urmaș de 300 de lei pentru fiul “pompierului erou”, Daniel Fripis, decedat în misiune

Autor: | | 4 Comentarii | 1046 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Familia unui pompier constănțean, omorât de explozia unei butelii în timpul acțiunii de stingere a unui incendiu, se luptă cu statul pentru a obține o pensie de urmaș decentă pentru fiul de 18 ani. Deși sublocotenentul Daniel Fripis a fost avansat, post mortem, în grad, deși unitatea de pompieri din Constanța îi poartă acum numele, iar președintele țării l-a decorat cu Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, fiul lui a primit o pensie de urmaș de 332 de lei.

Daniel Fripis a fost inmormântat, în 31 august 2015, cu onoruri militare, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, a conducerii IGSU, și a sute de colegi îndurerați. “Pompierul-erou avea 42 de ani și din anul 2006 era încadrat la ISU „Dobrogea” al judeţului Constanţa - Detaşamentul de Pompieri Constanţa Oraş, având funcţia de comandant de echipaj. Puterea de muncă, pregătirea profesională şi nu în ultimul rând diplomaţia sa au contribuit la mersul bunul mers al intervenţiilor la care a participat de-a lungul carierei sale de pompier”, transmitea atunci Ministerul de Interne.

Eroul mort din cauza “bolilor obișnuite”

După aproape 7 luni de de la tragedie,familia “pompierului-erou”, soția și unicul fiu, de 18 ani, student în anul I la Universitatea Maritimă Constanța, suferă un alt șoc. Casa de Pensii a Ministerului de Interne stabilește pentru Sebastian o pensie de urmaș de 332 de lei. Și ca bătaia de joc să fie și mai mare, la cauza  decesului “susținătorului decedat”, niște funcționari trec, probabil cu copy paste, “Bolilor obișnuite  și accidentelor care nu au legătură cu munca”. Și, dintr-un condei, dispare și accidentul de muncă. Nu cuantumul pensiei de urmaș a provocat revolta familiei ci “bătaia de joc și umilința”, suferite de soția și fiul pompierului din partea autorităților care, după ce l-au făcut “erou”, îi întinează memoria.

Cum își tratează “sistemul ticăloșit”, eroii

“Nici nu ştiu cum aş putea califica modul în care acest sistem ticăloşit şi mizer îşi tratează eroii, care e grija pe care o poartă în privinţa urmaşilor acestora?! Ce poate înţelege copilul meu, aflat la început de drum, despre aprecierea şi consideraţia aduse tatălui său? Cum îşi poate închipui cineva că un student, rămas orfan de tată, preocupat de studiu, poate supravieţui timp de 4 ani cu o pensie de doar 332 de lei?”, a postat Elisabett Fripis, soția pompierului, pe Facebook.

Lupta în instanță pentru niște drepturi normale

Femeia vrea acum să demonstreze că soțul ei, care a salvat sute de vieți, nu și-a pierdut-o pe a lui, degeaba, așa cum "lovește" Ministerul de Interne. Elisabett Fripis a încercat să vorbească cu Raed Arafat care, însă, i-a transmis că “asta prevede legislația statului roman, pensia de urmaș este de 330 de lei”. Nu se lasă. A înaintat, prin procedură prealabilă, o contestație la Comisia din minister care a calculat pensia de urmaș a fiului ei. Nu știe când va primi răspuns,“procedurile sunt greoaie”, dar ulterior, în funcție de decizie, va da în judecată Casa de Pensii a Ministerului de Interne.

Noua legea a pensiilor militare, făcută doar pentru urmașii “viitorilor morți în misiune”?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate