Revolta hotelierilor împotriva “aberaţiilor” inspectorilor Antifraudă-“ DE 1 MAI, ÎNCHIDEM LITORALUL"

Revolta hotelierilor împotriva “aberaţiilor” inspectorilor Antifraudă-“ DE 1 MAI, ÎNCHIDEM LITORALUL"

Ordonanţa de Urgenţă 91/2014, în baza căreia inspectorii Antifraudă au închis deja o mulţime de unităţi din ţară, a aruncat în aer mediul de afaceri de pe litoral. Hotelierii şi patronii de restaurante spun că, pe lângă dezavantajul sezonului estival scurt, sunt puşi în pericol să li se închidă unităţile din cauza unor deficienţe minore constatate de inspectorii Antifraudă.

Sute de hotelieri şi deţinători de restaurante, terase, beach baruri şi alte unităţi de alimentaţie publică de pe litoral s-au adunat la Constanţa şi Mamaia, mobilizaţi de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, ANAT şi IMM-uri. Ei cer guvernului suspendarea Ordonanţei de Urgenţă 91/2014 „din cauza controalelor care închid afaceri fără motive temeinice”. Cer parlamentarilor să atace Ordonanţa la Curtea Constituţională, precum şi instituirea unui dialog între guvern, mediul de afaceri şi ANAF.

„Ordonanţa 91 este abuzivă şi neconstituţională”

Sorin Mocianu, proprietar de hoteluri şi restaurante, a propus, dacă solicitările agenţior economici nu vor fi rezolvate, o formă inedită de protest. „De 1 Mai, să închidem litoralul românesc şi Valea Prahovei, să vedem ce vor face”, fiind susţinut de aplauzele ageţilor economici. Deputatul PNL Mihai Tararache, prezent la dezbatere, consideră că „Ordonanţa 91 este abuzivă şi neconstituţională”, urmând să facă demersuri pentru suspendarea actului normativ. „Mediul economic constănţean cere controale corecte, nu stoparea lor, în conformitate cu activitatea pe care o desfăşoară. Mulţi dintre ai au sute de angajaţi , aceşti oameni nu sunt infractori, plătesc taxe, îşi fac datoria de constribuabili, cer doar o situaţie normală”, a precizat deputatul Mihai Tararache.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu refuzăm controalele pe litoral

Ordonanţa contestată de mediul de afaceri ar pune în pericol turismul de pe litoral în sezonul estival. Mai toţi operatorii din turism au temeri că ordonanţa „pe lângă faptul că are nişte termeni foarte vagi, lasă la latitudinea inspectorilor Antifraudă să închidă, sau nu, afaceri, neavând condiţii de aplicabilitate referitoare la sezonul estival”. Preşedintele Asociaţiei Patronale din Mamaia, Nicolae Bucovală, a cerut clarificări. „Nouă, trebuie să ni se specifice clar în Ordonanţa 91/ 2014, în ce condiţii  îţi închid  unitatea, indiferent că este hotel, restaurant, terasă, beachbar. Noi nu refuzăm controalele. Ce înseamnă însă, la vară, în Mamaia, să găsiţi 20 de hoteluri sigilate, închise de către Antifraudă iar noi avem 10 curse charter pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Îi speriem turişti”.

Legea bacşişului trebuie reglementată

Agenţii economici de pe litoral vor ca sezonul estival să decurgă nomal, să nu fie obstrucţionat de „aberaţiile” inspectorilor Antifraudă. „Pentru o abatere minoră, pentru un leu găsit în buzunar la ospătar, pentru că legea ciubucului nu e reglementată de către guvern, deşi  FPTR şi ANAT au făcut adrese oficiale către ministerul de Finanţe care ar fi trebuit să rezolve această problemă.Un patron de hotel sau restaurant nu poate să răspundă în faţa legii pentru ce face un angajat. Noi lucrăm cu personal sezonier  el poate să încaseze o notă de plată şi să plece cu ea. Şi îmi creează un gol în gestiune. Mie îmi închide unitatea pentru aşa ceva. E aberant”, a comentat Nicolae Bucovală.

Inspectorul Antifraudă nu poate buzunări angajatul

Soluţia propusă de juristul George Tilimbici, chemat spre consultare de către hotelieri este “suspendarea articolului 12 din Ordonanţa de urgenţă 28/99, care se referă la faptul că acţiunea promovată în instanţă nu produce efecte”. Dacă situaţia nu se va rezolva până la 1 mai, “pe 2 mai turiştii o să bea doar suc, pe plajă”. În plus toţi agenţii economici ar trebui să introducă sertarul casei de marcat, “ că altfel când intră Antifrauda să-l verifice doar pe ăla pentru că acolo trebuie să existe toate documentele, banii şi toate cele prevăzute de lege. Dacă aveţi sertar al casei de marcat, daţi-le cu sertarul în cap, vă spun de principiu”. Nu în ultimul rând, potrivit specialistului, “inspectorul  Antifraudă nu are voie să buzunărească angajatul, percheziţia o face doar organul judiciar, conform art. 155 şi 156 din din Codul de Procedură Penală”.