Revista Capital. Renașterea industriei chimice din România

Revista Capital. Renașterea industriei chimice din România

Într-o analiză completă a industriei petrochimice și a celei chimice din România, Revista Capital prezintă cititorilor o potențială posibilitate de resuscitare a acestor coloși.

Prezentăm câteva repere. Instalația petrochimică a rafinăriei Petromidia, viitoarea platformă de chimie care va avea pilon principal combinatul Oltchim și potențiala reînviere a proiectului Borzești - Onești au potențial să repună România pe harta europeană a puterilor care prelucrează avansat gazul și țițeiul.

Oltchim Râmnicu Vâlcea, altădată o fabrică cu afaceri de sute de milioane de euro anual, a intrat în insolvență în 2013 acumulând datorii de peste 700 de milioane de euro. Sub conducerea administratorului judiciar Rominsolv, Oltchim a revenit pe profit, în prezent, aducând un beneficiu net de circa 4 milioane de euro lunar. Creditorii au votat pentru vânzarea fabricii pe bucăți, licitația fiind în derulare, câștigătorul urmând a fi anunțat în octombrie.

Platforma Borzești - Onești, cea mai mare din țară înainte de ’89. Din ea făceau parte Carom Onești, Rafo Onești, Electrocentrale Borzești și Uton Onești, iar aici se rafina țiței și se producea de la cauciuc la polistiren, solvenți și cianuri. În proiectul CERP (Compania de Energie Rafinare și Petrochimie Moldova), pe lângă firme românești, ar mai putea să intre și alte companii străine, pe partea de finanțare și de asigurare cu materii prime. Valoarea totală a investițiilor este de 1,5-1,8 miliarde euro, iar cifra de afaceri, estimată în prețurile actuale, este de 4-4,5 miliarde euro/an.

 

Ne puteți urmări și pe Google News