Ce implicații are revenirea lui Blaga în PNL. Editorial de Andreea Udrea

Ce implicații are revenirea lui Blaga în PNL. Editorial de Andreea Udrea

Revenirea lui Vasile Blaga în prim-planul politicii la aproape doi ani de zile de la momentul în care a făcut un pas în spate a atras atenția, chiar dacă totul s-a întâmplat pe fondul vacanței de vară și a unei perioade oarecum lipsită de evenimente.

E clar că prin întâlnirea organizată în Modrogan, anunțată presei și prin declarațiile de pe scări, cu toți liderii vechiului PDL în spate, mesajul lui Blaga a fost unul de forță: „m-am întors și o să am un cuvânt greu de spus”. Așa aș interpreta mai degrabă ieșirea de zilele trecute, și nu neapărat ca o dovadă a faptului că fuziunea PDL-PNL nu este complet armonizată.

Sau, mai bine spus, găsesc că e complet de înțeles că politicieni care au stat la aceeași masă 10-15 ani de zile vor găsi mai ușor un numitor comun. Revenind la Blaga, o eventuală candidatură a sa pe listele PNL la alegerile europarlamentare - așa cum s-a vehiculat în presă- ar garanta că aripa PDL a PNL o să fie cât se poate de mobilizată în alegeri. Mai ales Blaga, dar și o parte dintre foștii lideri ai PDL -actuali PNL- au experiență în campanii electorale și știu ce înseamnă și cât de importantă este disciplina de partid.

Cu alte cuvinte, implicarea lui Blaga garantează că mai tot partidul va fi mobilizat în campania pentru alegerile europarlamentare, că PNL va obține un scor bun. E o situație win-win, atât pentru vechiul PDL, dar și pentru PNL, în ansamblu și, mai ales, pentru actuala conducere și Ludovic Orban. La acest aspect se adaugă faptul că oricum, la alegerile europarlamentare, ca o cutumă, mobilizarea filialelor și organizarea partidului sunt esențiale pentru obținerea unui rezultat cât mai bun.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, implicarea lui Blaga mai rezolvă o chestiune care a dat bătăi de cap PNL în ultima vreme, și îi potolește pe unii liberali care sunt mai preocupați să dea „pe surse” informații false în presă pentru a lovi în conducerea partidului - de exemplu, milioanele de filiale PNL vehiculate în mass-media care doresc schimbarea lui Orban - dar tăcuți în interior. În loc să se bată cu PSD, de exemplu. Situație tipică pentru PNL, de ani de zile, pentru cine cunoaște cât de cât cum funcționează partidul, dar care a creat impresia că principalul partid politic de opoziție este instabil.

Și Crin Antonescu se pare că s-ar putea afla pe lista pentru alegerile europarlamentare, și, chiar dacă fostul șef al liberalilor are simpatizanții săi, există riscul reapariției discursului „USL există”, pe care sunt convinsă că USR, de exemplu, nu ar ezita să îl folosească. PNL nu își permite să nu aibă o listă bună pentru alegerile parlamentare și lideri disciplinați, în condițiile în care se anunță că votul anti-PSD va fi mai divizat decât la alegerile europarlamentare din 2014.

Momentan, se pare că, în ciuda insistențelor pragmatice ale USR de a avea liste comune cu formațiunea lui Dacian Cioloș pentru alegerile europarlamentare, fostul premier nici nu vrea să audă și preferă soluția unei candidaturi pe liste proprii. Chiar dacă o listă comună ar garanta un rezultat mai bun pentru cele două formațiuni și le-ar crește posibilitatea de a lua voturi de la PNL, în timp ce, pe liste separate, se vor canibaliza reciproc.