Revelionul Chinezesc, cea mai mare migrație din istoria omenirii. Anul „Câinelui de pământ”

Revelionul Chinezesc, cea mai mare migrație din istoria omenirii. Anul „Câinelui de pământ”

Pe 16 februarie începe evenimentul în care miliarde de oameni, ce însumează peste 20% din populația globului, se întorc acasă, de oriunde ar fi ei. Este vorba de celebrarea Anului Nou Chinezesc, sărbătoare atât în China, dar și în alte țări asiatice cum ar fi : Taiwan, Macao, Singapore, Filipine, Vietnam dar și în marile metropole ale lumii occientale, cu comunități puternice chinezești

Anul 2018 este, potrivit calendarului și horoscopului chinezesc, „Anul Câinelui”. În această perioadă, în China, toată lumea intră în cel mai lung concediu din an, care durează între 7 şi 12 zile. Studenţii şi elevii au o vacanţă de o lună. Câinele este al unsprezecelea din cele 12 animale ale zodiacului Asiatic, care sunt, în ordine: Şobolanul, Bivolul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Şarpele, Calul, Oaia, Maimuţa, Cocoşul, Câinele şi Porcul.

Tradiţia îi obligă pe chinezi să revină la familie din orice colţ al lumii s-ar afla, exact după modelul Crăciunului la creştini. În total, de-a lungul acestui an se aşteaptă să se vândă peste trei miliarde de bilete de avion, tren, vapor şi autocar. Sărbătoarea din seara de 16 februarie este o comemorare a anului care a trecut, o trecere în revistă a evenimentelor marcante. Revelionul chinezilor cade pe a doua, mai rar a treia lună nouă după Solstițiul de iarnă, între 21 ianuarie și 21 februarie.

„Guo Nian Hao!”. Adică, „La mulți ani” pe limba lui Mao

Ne puteți urmări și pe Google News

În această perioadă sunt detonate artificii de mici sau mari dimensiuni, fiind cel mai mare eveniment pirotehnic din timpul anului. O altă asemănare cu sărbătoarea Crăciunului este reprezentată şi cromatica specifică: roşu, verde şi alb. Este un prilej să se facă multe cadouri, majoritatea cu un caracter simbolic. Urarea tradiţională este „Guo Nian Hao” care înseamnă „Un an nou fericit!”.

„Nian” este, în mitologia populară, un monstru care scurtează vieţile şi mănâncă pruncii, dar care se sperie de pocnitori, de artificii şi de culoarea roşie. Tot în acest interval în China se vând miliarde de articole vestimentare, pentru că în noaptea de Anul Nou toată lumea trebuie să fie îmbrăcată cu ceva nou. La masa dintre ani se consumă prăjituri din orez, peşte şi gogoloaşe de orez cu verdeţuri. Bunicii le dăruiesc nepoţilor plicuri cu bani pentru a avea noroc în noul an şi bogăţie.

Ce înseamnă „Anul Câinelui”

pentru chinezi Zodiacul, reprezentat prin semnele animale, parcurge și cele cinci elemente ale naturii: pământul, apa, focul, metalul și lemnul. Anul acesta este cel al „Câinelui de pământ”. Ultimi șapte ani ai acestui semn zodiacal au mai fost în: 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994 și 2006. Iar asocierea cu pământul s-a mai întâmplat, recent, doar în 1898 și 1958. „Câinii de pământ”, adică persoanele născute în acest an, sunt de încredere și politicoşi. Dacă li se dă ajutor, vor face tot ce pot pentru a răsplăti bunătatea.

Personalitatea „câinilor de pământ”

Bărbații născuți în anii „Câine” sunt simpli și autentici, plini de energice, deși sunt mai pesimişti decât ceilalţi. Sunt foarte apreciaţi, întotdeauna gata să-i corecteze pe alții și să-și apere poziția. Nu înseamnă că vor să se impună, ci simt doar că este necesar să-i ajute pe alții să-și dea seama de greșelile lor. Se îngrijesc permanent de familia lor. Încăpățânarea lor păleşte în fața celor dragi. Lucrează pentru a înțelege și a compromite ce este greşit, ceea ce duce, în timp, la o viață armonioasă de familie.

Femeile născute în anii „Câine” sunt foarte precaute. Sunt indiferente față de oamenii care nu le plac și nu au încredere cu ușurință. Dar odată ce o fac este permanentă. Ele îşi protejează intens prietenii și familia. Sunt întreprinzătoare și independente. Iubesc activitățile în aer liber și în natură. Cu toate acestea, sunt muncitoarele care nu renunță până când nu reușesc. Securitatea și un venit stabil sunt cerințele lor de la o carieră.