Reuniune a Guvernelor României și Bulgariei, la Ruse. Ponta: În Ucraina este nevoie de stabilitate și democrație

Reuniune a Guvernelor României și Bulgariei, la Ruse. Ponta: În Ucraina este nevoie de stabilitate și democrație

Guvernele României și Bulgariei s-au reunit, azi, la Ruse, ședința fiind precedată de o întâlnire trilaterală între premierii celor două state, Victor Ponta, Plamen Oresharski și primul ministru sârb, Ivica Dacic.

Premierul Victor Ponta a subliniat că în Ucraina este nevoie de stabilitate, de respectarea democraţiei şi a dreptului internaţional.

  • VEZI programul pentru care își asumă răspunderea Victor Ponta în Parlament

''Trei ţări din această regiune pot da dovadă de prietenie, colaborare, de parteneriat şi de stabilitate, exact ceea ce zona de Est a Europei are atât de mare nevoie în acest moment. Şi fac referire evident la ceea ce se întâmplă în Ucraina, acolo unde este nevoie de stabilitate, este nevoie de democraţie, este nevoie de respectarea dreptului internaţional. Cu atât mai mult, trei ţări prietene, trei ţări care colaborează, care se consultă în toate domeniile, aşa cum sunt Serbia, Bulgaria şi România, dau un mesaj extrem de pozitiv pentru întreaga regiune'', a spus Ponta. Premierul a mai spus că România şi Bulgaria sunt "perfect pregătite" pentru a intra în spaţiul Schengen. "Vrem să respectăm standardele care ţin de statul de drept, de o justiţie independentă şi eficace şi implicit asta să însemne o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri, inclusiv o decizie rapidă anul acesta referitoare cel puţin la aeroporturi şi frontiere maritime şi cât mai curând şi la frontierele terestre, pentru că Bulgaria şi România (...) sunt perfect pregătite de a fi membre în spaţiul Schengen", a mai spus Ponta.

Premierul a felicitat Guvernul Serbiei pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi a reafirmat sprijinul României şi Bulgariei.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Felicităm Guvernul Serbiei pentru paşii uriaşi pe care i-a făcut în ceea ce priveşte începerea negocierile de aderare la UE. (...) Asigurăm Serbia că este în interesul Bulgariei şi al României ca Serbia să devină cât mai curând membru cu drepturi depline al UE. Noi vom da tot sprijinul necesar, vom împărtăşi din experienţa noastră. (...) Avem foarte mare nevoie de proiecte comune - economice, de infrastructură, în energie, transporturi. Avem nevoie ca aceste proiecte să fie făcute mai repede şi mai bine. Avem nevoie de mai multe legături între noi şi acest lucru se poate face prin colaborarea celor trei ţări'', a mai spus Ponta. Premierii României, Bulgariei şi Serbiei şi-au exprimat speranţa că un dialog între Kiev şi Moscova va conduce la soluţionarea crizei din Ucraina, care are un efect negativ asupra regiunii, adăugând totodată că modul în care statele lor cooperează în problemele zonale poate constitui un exemplu. "Am discutat pe scurt şi criza din Ucraina şi efectul negativ pe care îl are această criză asupra acestei regiuni. Ne exprimăm speranţa că va fi un dialog între Kiev şi Moscova care va duce la găsirea unei soluţii pentru rezolvarea crizei", a spus premierul bulgar, Plamen Vasilev Oresharski, la finalul întrevederii pe care a avut-o, azi, cu omologii săi român şi sârb. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, agenda reuniunii guvernelor român și bulgar va cuprinde evaluarea stadiului proiectelor de cooperare și propuneri concrete de intensificare a acesteia, în plan sectorial, cu accent pe domeniul economic, proiectele de interconectare energetică și de transport, afaceri interne, justiție, dezvoltare regională, cultură, educație, sănătate, finanțe, apărare, tehnologia informației și comunicații, agricultură, tineret și sport.

Totodată, convorbirile vor include și un schimb de vederi menit să asigure coordonarea pozițiilor celor două țări pe teme de actualitate de pe agenda europeană și internațională: aspectele instituționale în contextul alegerilor euro-parlamentare, migrație, Schengen, Strategia Dunării, procesul de extindere al UE.

O atenție specială va fi acordată evoluțiilor din Parteneriatul Estic, cu accent pe perspectiva europeană a Republicii Moldova și situația din Ucraina.

"La finalul Ședinței Comune de Guvern va fi adoptată o Declarația Politică comună care cuprinde domeniile și liniile cooperării bilaterale, precum și principale axe de coordonare la nivel european. Cu același prilej vor fi semnate mai multe acorduri și protocoale între ministerele de resort din România și Bulgaria, în domeniile dezvoltării regionale și administrației publice, afacerilor externe, apărării, tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, tineretului și sportului, agriculturii și alimentației", se mai arată în comunicatul citat.

Cât privește întrevederea primilor miniștri ai României, Bulgariei și Serbiei, aceasta va fi axată pe proiectele menite să susțină parcursul european al Serbiei și negocierile de aderare la UE. Vor fi discutate, de asemenea, proiecte de interconectare energetică și de transport, cele acoperite de Strategia Dunării și afaceri interne.