Editura Evenimentul si Capital

Rețete inedite cu căpșuni

Autor: | | 0 Comentarii | 259 Vizualizari

Când eram mici vânam primele căpșuni coapte în grădina bunicilor. Abia ne abțineam să nu le mâncăm verzi. Apoi, așteptam duminica, când bunica le transforma în spumă. Sau în tartă. Prepara și dulceață, ca să aibă și iarna. Pe altele le punea la congelator

Proprietăţile antioxidante ale căpşunilor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina. Vitamina C din căpşuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticităţii pielii. „Căpşunile conţin zaharuri naturale, dar care nu depăşesc 4g pe porţie, în timp ce totalul conţinutului de carbohidraţi este echivalent cu mai puţin de o jumătate de felie de pâine. Triplaţivă porţia şi veţi avea o gustare cu mai puţin de 100 de calorii – şi cu mult mai sănătoasă decât snack-urile cu acelaşi număr de calorii”, recomandă dieteticianul Madeleine Edwards, citată de Best Health. Pornind de la ideea că trebuie să profităm de căpșuni cât sunt în sezon, vă prezentăm câteva rețete mai puțin obișnuite.

Spumă de căpșuni

Ingrediente: ● 500 g căpșuni, ● 200 g zahăr, ● 2 albușuri, ● 2 lg zeamă lămâie.

Preparare. Din albușuri și zahăr se prepară o spumă, mixând ca pentru bezele. Se adaugă zeama de lămâie, iar când zahărul e topit, se pun și căpșunile. Se servește rece.



Salată cu căpșuni și spanac

Ingrediente: ● 10 g ceapă verde tocată, ● 60 ml oțet balsamic, ● 120 ml ulei de măsline extravirgin, ● 100 g zahăr brut, ● 20 g semințe de susan, ● 40 g fulgi de migdale, ● 600 g căpșuni tăiate felii, ● 350 g baby spanac, ● 1 strop sos Worchestershire și, opțional, brânză feta.



Preparare. Amestecați semințele de susan, zahărul, uleiul, oțetul, ceapa și sosul Worcestershire. Dressingul astfel rezultat se ține la frigider cel puțin o oră înainte de consum. Într-un bol se pun frunzele de spanac, căpșunile și migdalele, apoi dresssingul (și brânza). Înainte de a fi consumată, salata se ține 15 minute la frigider.

Înghețată naturală de căpșuni

Ingrediente: ● 3 frunze de mentă, ● 100 ml apă, ● 50 g zahăr brut, ● 800 g căpșuni, ● 3 lingurițe zeamă de lămâie. Preparare. Căpșunii curățați de codițe și restul ingredientelor (apa se adaugă treptat) se mixează cu ajutorul unui robot de bucătărie. Pasta omogenă se toarnă în forme de înghețată și se congelează câteva ore, până se întărește.



Le Fraisier, tort răcoros

Ingrediente: ● 4 ouă, ● 120 g zahăr, ● 100 g făină, ● 50 g unt topit, ● 1 baton de vanilie (blat); ● 150 g zahăr, ● 200 ml apă, kirsch sau rom (sirop pentru blat); ● 500 ml lapte, ● 3 gălbenușuri, ● 60 g amidon, ● 100 g zahăr, ● 1 baton de vanilie, ● 15 g gelatin, ● 250 g frișcă lichidă (cremă); ● 1 kg căpșuni.

Preparare. Blatul se prepară ca orice pandișpan și se coace într-o formă de tort cu diametrul de 23 cm la 180 ° C pentru 20-25 minute. Se pune pe un grătar să se răcească, apoi se taie în două, pe orizontală. Până se răcește, se prepară siropul, fierbând 3 minute apa cu zahărul, vanilia și kirsch-ul. Când s-a răcit, siropul se distribuie pe blaturi cu o pensulă.

Pentru cremă. Se încălzește laptele și se adaugă interiorul batonului de vanilie. Separat, se amestecă gălbenușurile cu zahărul și amidonul, iar deasupra se toarnă, amestecând continuu, laptele. Când s-au omogenizat, vasul se pune pe foc amestecând constant până ce crema se va îngroșa. Se oprește focul, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la răcit, încet, pentru a nu face crustă. Apoi se mixează până devine mai cremos. Separat se bate frișca și se încorporează în crema de vanilie. Gelatina, înmuiată în 100 ml de apă, se încălzește cât să devină lichidă, apoi se încorporează și ea în cremă.



Pe un platou rotund se așează, în peretele detașabil al formei de tort, primul blat, care se acoperă cu un strat de 1 cm de cremă. 12 căpșuni mari, alese să fie la aceeași dimensiune, se taie în jumătăți și se așează cu partea tăiată lipită de forma de tort. Restul căpșunilor întregi se aranjează în interior, cât mai apropiate, apoi se toarnă peste ele crema, scuturând platoul ca să pătrundă printre fructe. Se acoperă cu al doilea cerc de blat, care se ornează cu cremă și fructe, și se dă la rece 2 ore.




Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate