Rețete de post cu „mama tuturor cerealelor”

Rețete de post cu „mama tuturor cerealelor”

Românii i-au spus întotdeauna „Talpa gâștei” și au folosit-o ca planta medicinală. Abia recent au acceptat că semințele pot fi gătite și că sunt pline de aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie un corp sănătos.

Este vorba de Quinoa (Chenopodium quinoa), o specie de plante din genul Chenopodium, o pseudocereală cultivată dintotdeauna în America Latină pentru semințele sale comestibile. Aici i s-a spus „mama tuturor cerealelor”.

O ceașcă de quinoa gătită (200 kcal) oferă 15% din doza zilnică recomandă de fier, 19% acid folic (important pentru femeile care vor să devină mame), 58% din doza recomandată de mangan, 30% din cea de magneziu, 28% de fosfor, dar și 5 g de fibre (care dau senzația de sațietate). În plus, quinoa conține vitaminele B1, B2, B6 și B9, precum și vitamina E.

Budincă

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingrediente: ✓ 1 ½ cană cu apă ✓ 3/4 cană de quinoa ✓ 2 căni lapte ✓ 2 banane coapte ✓ 2 lg zahăr ✓ un praf de sare ✓ 1/2 lg unt ✓ 1/2 lgț esență de vanilie.

Preparare: Quinoa se pune la fiert în apă, la foc mare, mestecând din când în când. După ce începe fierberea, reduceți focul, acoperiți și lăsați să fiarbă 15 minute. Separat, se blendează laptele, bananele, zahărul și sarea. Pasta obținută se amestecă cu quinoa fiartă și se mai pune la fiert maxim 10 minute, până ce se îngroașă compoziția. La final se adaugă untul și vanilia și se servește caldă, eventual alături de fructe uscate.

Salată

Ingrediente: ✓ 3 linguri ulei de măsline ✓ 1 legătură de usturoi mărunţit ✓ 1/4 ceaşcă de ceapă tocată ✓ 2 1/2 cești cu apă ✓ 1 linguriță de sare ✓ 2 ceşti quinoa ✓ 3/4 ceaşcă roşii tăiate ✓ 3/4 ceaşcă morcovi rondele ✓ 1/2 ceaşcă ardei gras tăiat ✓ 1/2 ceaşcă castraveţi ✓ 1/2 linguriță de coriandru proaspăt ✓ 1 linguriță de mentă proaspătă, tăiată ✓ 3 lingurițe de oţet balsamic.

Preparare: o lingură de ulei se încălzește, se adaugă usturoiul şi ceapa tocate şi se călesc până devin translucide. Se toarnă apă şi se adaugă sarea, lăsând lichidul să fiarbă, iar apoi se adaugă şi quinoa. Se fierbe totul la foc mic, 20 de minute. Scurgeți apoi quinoa de apă şi puneți-o într-un bol, iar după ce s-a răcorit puţin puneți-o la frigider să se răcească bine.

Roşiile, morcovii, ardeiul gras, castraveţii şi ceapa se amestecă cu quinoa rece, se presară coriandru, mentă şi puţină sare şi piper. Peste ingrediente se adaugă restul de ulei de măsline şi oţetul balsamic, iar apoi se amestecă încet.