Editura Evenimentul si Capital

REȚEAUA „KREMLIN”: Cum pune KGB mâna pe putere într-o țară din Occident. O lecție pentru România, înainte de schimbarea regimului!

În 1996, Jean-Marie Le Pen (centru) participă la nunta de argint a lui Vladimir Jirinovski (dreapta). Atunci s-a pecetluit și legătura dintre clanul Le Pen și Kremlin
Autor: | | 57 Comentarii | 10680 Vizualizari

Marine Le Pen este principala favorită la viitoarele alegeri prezidențiale din Franța. Partidul său eurosceptic, Frontul Național, se întărește pe zi ce trece. O situație asemănătoare se petrece în Marea Britanie, unde Ukip al lui Nigel Farage a ajuns la egalitate cu Conservatorii și cu Laburiștii și continuă să crească. În multe alte țări europene, situația este aceeași.

Mișcările naționaliste, eurosceptice, sau extremiste înfloresc pe fondul autodistrugerii Europei, prin subminarea din interiora propriilor principii fondatoare și a descreștinării. Dar aceasta este numai o cauză. Cealaltă este mai puțin vizibilă: acțiunile sistematice ale Moscovei, care profită de slăbiciunea Occidentului pentru a-și lua revanșa pentru pierderea Războiului Rece.

„Le Nouvel Observateur” publică sub semnătura lui Vincent Jauvert un excepțional documentar despre păienjenișul de relații secrete sau discrete prin care Kremlinul, prin intermediul KGB, a sprijinit formidabila ascensiune a Frontului Național și a clanului Le Pen. În ciuda unor accente stângiste (bunăoară, autorul trece sub tăcere legăturile foarte calde pe care Regimul Hollande le are cu Moscova și cu Putin personal) și a dimensiunilor mari, am decis să publicăm integral acest material de excepție. Mai ales pentru că se constituie într-o lecție privind modul cum Kremlinul, prin intermediul rețelelor KGB, poate pune mâna pe o țară. O lecție utilă României, acum, când suntem în pragul unei schimbări de regim. Titlul și intertitlurile ne aparțin.

VODCĂ ȘI TOVĂRĂȘIE

Pe 12 iunie, într-un salon al „Bunker”-ului, cum este numită clădirea Ambasadei ruse de la Paris. Aperitive și vodcă la gheață în cinstea zilei naționale. Atmosferă însuflețită și lume multă. În ciuda anexării recente a Ucrainei, toată crema corpului diplomatic este acolo. La fel, artiști și oameni de afaceri francezi.

Deodată, o ușă se deschide și se produce rumoare. Marine Le Pen și nepoata ei, Marion, lidera și tânăra deputată a Frontului Național își fac apariția. Butucănosul ambasador Orlov le întâmpină cu un zâmbet complice. În ultima vreme s-au întâlnit deseori în privat, dar este pentru prima dată când familia Le Pen și emisarul lui Putin în Franța se afișează împreună.

O alianță politică majoră s-a legat într-o discreție totală. Ea ar putea schimba fața Bătrânului Continent. De multe luni, Moscova mizează pe Frontul Național. Îl crede capabil să preia puterea în Franța și să răstoarne cursul european în favoarea Rusiei.

Departe de priviri, diriguitorii ruși își multiplică întâlnirile cu liderii partidului de extremă dreapta, ei înșiși măguliți că sunt curtați de o superputere.

„Este adevărat, vin des la Ambasada Rusiei”,recunoaște Marion Maréchal - Le Pen. „Mătușa mea mă încurajează.”

Președinta FN este o adeptă necondiționată a lui Putin. În presa rusă, ea și-a afirmat „loialitatea” față de fostul colonel KGB, fratele mai mare din Est, pe care îl „admiră”. Până într-atât încât își dorește ca Franța „să părăsească NATO și facă o alianță militară cu Moscova”. Unde a mers de două ori în ultimele luni. Tatăl ei, Jean-Marie, va merge acolo la sfârșitul lunii. Dar atenție, face Marion, ca pentru a-și ascunde jena, „nu suntem agenți ai Moscovei!”

Care este natura relațiilor care leagă această familie de clanul Putin? Grație mărturiilor celor trei Le Pen, dar și ale altora, culese mai ales în Rusia, am reconstitui această relație tulburătoare, care a început într-un bar acum jumătate de secol.

PRIETENII SULFUROASE

Totul începe în Cartierul Latin, în plin Mai 1968. Un tânăr și talentat pictor rus, Ilya Glazunov, debarcă la Paris. Artistul, deja celebru la el acasă, este un personaj sulfuros. Își spune „monarhist”, iar KGB-ul îl califică drept „antisemit”. Totuși, regimul comunist îl apreciază folositor propagandei sale și îl promovează.

În Franța, Glazunov este deci în misiune: trebuie să le facă portretele personalităților franceze pe care Kremlinul vrea să le seducă. Printre ele, cea mai de seamă este generalul De Gaulle. Dar aventura sa pariziană va urma un alt curs.

Astăzi, Ilya Glazunov are 84 de ani, și-a păstrat manierele de dandy, coama sa gri și costumul în dungi. În Rusia, este adulat. Ne primește la Moscova, în muzeul de stat care îi poartă numele, inaugurat de Putin în 2004.

Pentru prima oară, povestește întâlnirea sa cu Jean-Marie Le Pen.

„Într-o zi de vară din 1968, un amic francez m-a adus vizavi de Sorbonna, într-o cafenea ținută de un cântăreț rus. Era acolo un tânăr care editase discuri cu cântece naziste și ale Rusiei Imperiale. Era Jean-Marie. Îmi adora țara. Am rămas prieteni până astăzi.”

În locul Generalului, pe care nu îl va întâlni niciodată, Ilya Glazunov imortalizează miniștri, ca Edgar Faure și Louis Joxe, dar și pe... Pierrette Le Pen, care tocmai o născuse pe Marine („Am ținut-o în brațe”, se laudă artistul). Îi face portretul și prietenului său, Jean-Marie, îmbrăcat în uniformă de ofițer de parașutism. Tabloul tronează și astăzi în holul conacului lui Le Pen de la Saint-Cloud.

Timp de douăzeci de ani, Ilya și Jean-Marie își scriu și vorbesc din când în când la telefon. Se revăd în 1991, în timpul primei călătorii a lui Le Pen la Moscova. Glazunov era atunci animatorul Pamiat, o puternică mișcare antisemită pe care puterea comunistă a lăsat-o să prospere și care va furniza mulți dintre liderii naționaliști ruși de astăzi.

În timpul șederii sale, președintele Frontului Național cade victimă farmecului celeilalte vedete locale a extremei drepte, Vladimir Jirinovski. Și acesta este controlat discret de KGB. Ce contează: clovnul Jirinovski este francofon și om de viață. Între „Jirik”, care crede că „prea mulți evrei” prosperă în Rusia, și „Jean-Marie”, pentru care camerele de gazare sunt doar un „detaliu istoric”, o idilă se leagă.

KGB ESTE PESTE TOT

Iau masa împreună, anul următor, acasă la familia Le Pen, la Montretout. „Jirik” vine însoțit de unul dintre asistenții săi francofoni, Eduard Limonov, scriitor devenit erou al cărții omonime a lui Emmanuel Carrère, apărută în 2011. „Am remarcat portretul semnat de Glazunov în anticameră. Le Pen era încântat”, își amintește Limonov.

În 1996, liderul extremis rus îl invită pe prietenul său francez la nunta sa de argint, care a avut loc undeva la periferia Moscovei. Optsprezece ani mai târziu, președintele de onoare al FN evocă, cu încântare, acele agape desfășurate sub înaltă protecție.

„Petrecerea, somptuoasă, era păzită de un batalion FSB (numele nou al KGB - n.a.)”

Dar sentimentele lor se vor estompa. După ce Putin a luat puterea, Jean-Marie și-a dat seama că „Jirik” nu mai era calul pe care trebuie pariat. Kremlinul mizează pe un alt partid de extremă dreapta, apreciat ca mai fiabil: Rodina (Patria).

Iată-l pe Le Pen revenit la Moscova în 2003, la invitația unuia dintre fondatorii mișcării, Serghei Baburin (astăzi, vicepreședinte al Dumei). Este răsfățat.

„În anul acela, am făcut, Jany și cu mine, turul marilor boieri, vreme de o săptămână, se amuză fondatorul FN: o croazieră la Sankt Petersburg, un dejun la Academia de Științe, un dineu la Uniunea Scriitorilor”

Dar mai ales, la adăpostul privirilor indiscrete, liderul extremei drepte franceze, care tocmai îl înfruntase pe Jacques Chirac în turul doi al alegerilor prezidențiale, se întâlnește cu personalități politice importante, apropiate președintelui rus.

„Am discutat mult cu Taica Tihon, confidentul lui Putin. Și cu un bătrân care cunoștea foarte bine Franța și care ținea neapărat să mă vadă: vechiul șef al lui Putin, Vladimir Kriucikov (șeful KGB între 1988 și 1991, însuși cel care îl crease pe Jirinovski - n.a.)”

Ce au discutat? Le Pen nu spune.

Șeful FN trebuie să fi fost pe placul noilor lideri ai Rusiei, Vladimir Putin și acoliții săi, de vreme ce revine la Moscova în 2005, din nou la invitația mișcării naționaliste Rodina. Este ziua lui, așa că i se oferă un cadou: un pistol mitralieră. „Un model de dinainte de Kalașnikov”, ni-l arată cu mândrie Le Pen. Apoi i se permite - rarisimă favoare - să viziteze apartamentele private ale președintelui rus de la Kremlin, decorate după gusturile vechiului său prieten Glazunov, devenit artistul preferat al regimului.

„La Kremlin, Ilya și cu mine eram însoțiți de un colonel FSB.”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate