Editura Evenimentul si Capital

PARCHETUL ȘI SRI AU DAT LOVITURA! Pașapoarte românești false pentru teroriștii sirieni | DEZVĂLUIRI

15 persoane au fost arestate în acest dosar, liderul grupării, intermediari și recrutori FOTO: EVZ
Autor: | | 28 Comentarii | 11864 Vizualizari

O anchetă fără precedent a procurorilor și SRI dezvăluie cum acte de identitate românești sunt contrafăcute perfect în Republica Moldova. Anchetatorii susțin că activitățile falsificatorilor aduc atingere intereselor strategice ale României și afectează aderarea la Spațiul Schengen.

Sirienii suspectați de terorism, care au fost prinși luna trecută în Italia, cu acte de identitate false, au apelat la o rețea de falsificatori româno-moldovenească. Patru dintre cetățenii sirieni aveau cărți de identitate românești, iar unul avea documente emise de statul ceh. Gruparea de falsificatori este controlată de interlopi periculoși și avea legături cu angajați din Poliție. Liderul lor din România este Nicu Rus- cercetat pentru trafic de persoane și contrafacere de documente. 15 persoane care făceau parte din această rețea au fost reținute, la sfârșitul săptămânii trecute, de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General.

„L-am trecut pă un urmărit”

Românii se ocupau de procurarea de pașapoarte expirate, folii de securizare și de clienți amatori de acte de identitate. Moldovenii erau cei care falsificau actele. Prețul unui set complet de documente: 3-4.000 de euro pentru o carte de identitate, un permis de conducere și un pașaport turistic. Actele erau falsificate aproape perfect și treceau testul cu lampa cu infraroșii. „Deci îți dai seama, dacă-n America io l-am trecut pă un urmărit general", se lăuda Zsolt- Robert Gyongy, recrutor de clienți. Acesta a căzut în plasa anchetatorilor, atunci când a vândut un pașaport unui investigator sub acoperire, „Mihai Stănescu”. Gyongy se lăuda că el nu face „știfturi”, că o să i le pună la ,,lampă”, și că ,,sunt de la mama lor”. „Poți să mergi liniștit în Europa, io de aia te-am și întrebat de la început. Că noi facem și America și așa mai departe,” dădea asigurări Gyongy. „Mihai Stănescu” a plătit 3.000 de euro pentru un set complet de documente românești, și 4.000 de euro - un set complet de documente ungurești pe numele altui investigator, „Aurel Dobre”.

Anchetatorii au arătat că cerneala specială și foliile de siguranță ale pașapoartelor erau oferite de Ioan-Cristian Bot, fost angajat al Serviciului Public Comunitar de Evidență și Eliberare a Pașapoartelor Simple Maramureș, și a cărui soție este angajată la același Serviciu.

Limbaj codificat

Purici = Elementele de siguranță;

Horinca = Cerneala specială;

Muncitorul = Cel care făcea falsurile;

Copilul = Cel care prelucra fotografiile;

Cămașa = Pașaportul expirat;

Caiete = Pașaportul falsificat;

Redresor = Documentul contrafăcut.

Patru persoane au fost acuzate la Chișinău

În paralel cu acțiunea procurorilor SUPC, ofițerii moldoveni din Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au făcut mai multe percheziții. Cel care falsifica documentele românești, Gheorghe Macarie, fost Deris, a fost pus sub acuzare. Acasă la acesta s-au descoperit zeci de pașapoarte românești și copii ale unor cărți de identitate, dar și tehnică destinată confecționării documentelor de identitate. Alte trei persoane au fost puse sub acuzare la Chișinău, printre acestea Vladimir Răileanu, care fusese cercetat în 2010 pentru trafic ilegal de persoane. Rețeaua din Moldova ținea legătura cu complicii din România pe filiera Nicu Rus și „Dorin” (persoană neidentificată). Pașapoartele falsificate/ expirate erau transportate între România- Moldova cu ajutorul unor șoferi de autobuze care făceau transport de călători între cele două țări. „Salut..ai fost? Și încă ceva..am nevoie de 4tempo (pașapoarte temorare - n.r.)...până mâine reușești să le pui, da? Sau nu, că s-a apropiat un muncitor, că are o comandă”, era una din cererile lui „Dorin”.

„Ăsta ce mai face, numai de-a noastre?"

Interlopul Nicu Rus discuta cu Dorin, omul de legătură din Moldova, despre falsificarea unor acte din alte state europene.

Dorin: Ce, te-ai mai gândit?

Nicu Rus: Auzi?

Dorin: Da, te aud.

Nicu Rus: Ăsta de care mai face? Numai de-a noastre, de-a voastre și de mai care?

Dorin: Pare-mi-se că de la Cehia, Slovacia.

Nicu Rus: Cehia, Slovacia?

Dorin: Da, Ungaria.

Nicu Rus: Ungaria?

Dorin: Da.

Nicu Rus: Ungaria face tot setu’?

Dorin: Nu știu, trebuie să-l întreb mâine.

Nicu Rus: Întreabă-l mâine dimineață când te întâlnești cu el. Bine?

Dorin: Da, îl întreb.

Nicu Rus: Numaidecât să-l întrebi. Bine?

Dorin: Bun, bun.

Nicu Rus: Că eu știu, că o făcut odată și Spania?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X